Roston csirkemell zöldséges lepénnyel, fűszeres szósszal

2013. szeptember 03.
Van ismét egy jó receptünk, s egy hozzáillő borajánlatunk, próbálja ki!



Hozzávalók 4 főre

A lepényhez: 30 dkg paradicsom, 1 cukkini, 1 sárgarépa, 1/2 fej vöröshagyma, petrezselyemzöld, metélőhagyma, 15 dkg reszelt sajt, 5 tojás, 5 evőkanál liszt, 3 evőkanál tejföl, 3 dl tej, olaj
A csirkemellhez: 80 dkg csirkemell, só, bors, olaj
A szószhoz: kakukkfű, petrezselyem, zsálya, bazsalikom, keményítő, borecet, 4 dl húsleves, olaj

Elkészítés
A finomra vágott hagymát serpenyőben megpirítjuk olívaolajon, majd a julienne-re vágott zöldségeket megpároljuk benne. A többi hozzávalót összekeverjük a sajt felével, a zöld fűszerekkel. A zöldségeket kivajazott tepsibe szórjuk, rávágunk koktélparadicsomot, és ráöntjük a masszánkat. Meghintjük a maradék sajttal, és 180 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük.

A fűszerezett csirkemellet roston vagy serpenyőben kevés zsiradékon megsütjük.

Olívaolajat hevítünk, a friss vágott zöld fűszereket beleszórjuk, majd húslevessel beforraljuk. Kevés borecetet teszünk bele, és egy kevés keményítővel besűrítjük.
Helikon Taverna Étterem és Rendezvényközpont
Vonyarcvashegy, Helikon u. 22.
Tel.: 06-83/348-004, 06-30/217-9981
www.helikontaverna.hu
info@helikontaverna.hu

Ehhez a roston sült csirkemellhez legszívesebben rizlinget innék, mégpedig egy finom rajnait. Van egy ilyen bor az emlékezetemben, egy 2011-es budai rizling a Nyakas Pincészettől. A hozzáértők és a rajongók szerint a rajnai rizling a fehér szőlőfajták legnemesebbje. A borának jól felismerhető stílusa van, fiatalon is és jó néhány éves palackos érlelés után is. Viszonylag fiatalon, mint ez az ajánlott bor, jellegzetes, érett, fehér húsú gyümölcsökre emlékeztető illata van. Gazdag zamatú, tartalmas íze hosszú ideig megmarad a szánkban. Érezni lehet, hogy néhány hónapos fahordós érintést kapott a bor. A savak szépen játszanak benne. Szerintem jóval többet ér, mint amennyibe kerül. Aki teheti, érdemes belőle elfektetni pár palackkal. Még egy-két év, és a gyümölcsök mellett megjelenik benne majd a rajnaira jellemző petrolosság. Sajnos csak elméletben tudtam összehozni a csirkemellel és ezzel a fűszeres szósszal, de így is garanciát vállalok a „nagy találkozásra”. Persze rá lehet hangolódni az előkészületeknél is egy-két pohárkával. Sőt kötelező!
Kedves egészségükre!
Pampetrics Borkereskedés Kft.
8360 Keszthely, Rezi út 2.
06-83/312-551 06-30/939-8185

megosztás
hozzászólások
Pura Vida Port (1), újév (6), KDNP (1), Nagymező Gyenesdiás (1), Varga Endre (4), Németh József (1), Jazz Fiesta (2), Bedő Beáta (10), Biró Róbert (15), középiskola (1), néptánc (4), luxor (99), Bagyinka Tímea (1), Klenovics Mónika (2), Torsa Dániel (1), Selmeczy Zsuzsanna (5), Bányai László (2), Forstner Anna (1), cégtörlés (3), Rejuvena (19), Pálfi László (1), Pelso Társaság (6), sofőrszolgálat (1), Balatoni Limnológiai Intézet (1), Cserép Letícia (1), vuz kft (17), gerincvédelem (1), Pál Attila (1), KRAFT (5), szauna (2), Bocuse (3), Életfa iskola (2), Keszthelyi Környezetvédő Egyesület (2), szilveszter (6), mozi (13), Pampetrics György (21), 3D (1), áramszünet (3), Csikós Beatrix (1), C+ fesztivál (1), Sáringer-Kenyeres Tamás (5), Stohl András (1), nap (2), Balaton-part (10), igazgató (1), Művészetek völgye (7), kávé (2), vízilabda (2), vallás (1), Horváth Szabina (1)