Röpdolgozatban mérik fel az ország nyelvtudását

2011. szeptember 01.
Grandiózus online nyelvi teszten mérhetik össze nyelvtudásukat szeptember első felében Magyarország megyéi.

A Katedra Nyelviskola szakmai gondozásával és védnökségével induló versenyben húsz „csapat” vesz részt: a megmérettetésben külön szereplő Budapest és Pest megye mellett az ország további 18 megyéje alkotja a nyelvi szintfelmérő verseny mezőnyét. A tesztet bárki kitöltheti, aki állandó magyarországi lakcímmel rendelkezik.

A teszt fő kérdése: melyik megyében beszélnek legjobban idegen nyelveket Magyarországon.

A 2011. szeptember 1. és 2011. szeptember 15. között zajló versenyre a megyéknek önállóan nem kell nevezniük, a pontokat a szabályosan kitöltött online szintfelmérőkkel gyűjthetik az egyes megyék lakosai. A kérdőíveket kitöltő összes személy valamennyi megszerzett pontját automatikusan hozzáadják az adott megye összpontszámához.

Az eredményeket bárki folyamatosan, valós időben követheti az Ország Nyelvi Tesztje weboldalon (http://www.azorszagnyelvitesztje.hu). A szervezők a beérkező kérdőívek alapján folyamatosan frissítik a honlapon a verseny állását, jelesül azt, hogy az egyes megyék lakosságához képest hogyan áll aktuálisan a legalább 1 pontot szerző kérdőívek száma, de emellett mindenki valós időben követheti azt is, hol áll saját megyéje az országos összesítésben (az addig megszerzett összpontszám és a megye lakosságának aránya alapján).

A verseny szervezői az Ország Nyelvi Tesztjének honlapja mellett a Facebookon is folyamatosan kommunikálják majd a verseny állását.

A szervezők a verseny lezárását és az eredmények kiértékelését követően egy átfogó tanulmányban összegzik a tapasztalatokat. A dokumentumból így nem csak az derül ki, hogy az egyes megyékben hányan beszélnek idegen nyelveket, de arról is képet kaphatunk, hogy mely nyelvek a legelterjedtebbek az egyes régiókban, illetve ezeket milyen fokon beszéli lakosság.

Csak minden harmadik magyar beszél idegen nyelveket (EB, Eurobarométer - 2005)

A szervezők célja, hogy valós képet kapjanak Magyarország lakosságának jelenlegi nyelvtudásáról. Bármilyen meglepő ugyanis, az Európai Bizottság (EB) által 2005-ben összeállított Eurobarométer óta semmilyen átfogó felmérés nem készült arról, hogy hazánk lakossága milyen szinten beszél idegen nyelveket.
Az Országi Nyelvi Tesztjének szervezői mindazonáltal remélik, hogy az elmúlt hat esztendőben változott a helyzet ahhoz képest, amit az Eurobarométer is rögzített. Amellett, hogy a felmérés 2005 nyarán rávilágított arra, hogy az Európai Unió tagállamainak lakosai közül nagyjából minden második ember beszél anyanyelvén kívül legalább egy idegen nyelvet olyan szinten, hogy azon beszélgetésbe is tud bocsátkozni, az EB hat évvel ezelőtti statisztikájából az is kiderült, hogy Magyarország az utolsó helyen kullog az uniós tagállamok nyelvtudásáról szóló összehasonlításban.
Szemben az EU huszonöt tagállamának pontosan 50 százalékos átlagával, Magyarországon csupán a megkérdezettek 29 százaléka válaszolt úgy, hogy el tudna beszélgetni egy külföldivel valamilyen idegen nyelven. Az EB 2005-ös kimutatásának élén Luxemburg végzett, ahol szinte mindenki (a megkérdezettek 99 százaléka) beszélt társalgási szinten legalább egy idegen nyelvet. Magyarországnak a listán elfoglalt utolsó helyét ráadásul az is beárnyékolja, hogy több, az EU-n kívüli ország is megelőzte a közép-kelet-európai régióban. Jóval többen beszélnek idegen nyelveket Horvátországban (71 százalék), Cipruson (57 százalék), Bulgáriában (45 százalék), és Romániában (41 százalék), mint Magyarországon. A hazai állapotokhoz hasonló csak Törökországban volt látható, ahol ugyancsak minden harmadik ember tudott idegen nyelven elbeszélgetni külföldiekkel.

Nyelvtudással mindenki nyerhet az Ország Nyelvi Tesztjén

Az országos nyelvi szintfelmérőben legjobban szereplő három megye 10-10 nevelőotthonban élő gyermekei számára a Katedra Nyelviskola egyéves és ingyenes idegen nyelvű (120, 90, illetve 60 órás) tanfolyamokat ajánl fel ajándékként.
Mindemellett természetesen az Ország Nyelvi Tesztjét kitöltő személyek regisztrálhatnak is a szintfelmérő honlapján, ezzel pedig részt vehetnek a teszt lezárását követő nyereménysorsolásban, feltéve, hogy legalább egy pontot szereztek a teszten, vagyis legalább egy helyes választ adtak. Nagyobb tudás nagyobb esélyt jelent: nem csupán saját nyerési esélyét növeli az, aki több nyelvre is kitölti a tesztet, ezzel megyéjük összpontszámát is jelentősen növelhetik.
A teszt lezárását követően három darab külföldi nyelvtanfolyamot, tíz darab 32 órás csoportos nyelvtanfolyamot, valamint száz darab online angol nyelvtanfolyamhoz való hozzáférést sorsolnak ki a szervezők.

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft (6), Fehér szalag (1), Pápai Gábor (6), Rúzsa Magdi (1), barista (3), alkalmassági (1), kilométer (1), közmunka (1), ellazulás (1), Bálint NatáLia (2), Stohl András (1), marko peter (22), tengerpart (1), csillaghullás (2), influenza (2), olimpia (152), állatkert (1), Amazon (3), kerekpar (27), Pura Vida Port (1), ingatlan (12), Spa Hévíz (3), husvet (14), múzeumok éjszakája (4), power-bank (1), Németh József (1), hospice (1), freestyle foci (1), Cserszegtomaj (124), családbarát (1), jogosítvány (1), Forstner Anna (1), Brüsszel (1), Gachályi András (3), Virágos Magyarország (6), kábítószer (9), holdfogyatkozás (1), telihold (1), állami (1), Hévíz (1219), kenyér (7), Magyar Telekom (1), kornyezettudatos (4), Bibó Gimnázium (1), munkaszünet (1), Katedra nyelviskola (5), kultura (22), sztárportré (3), Ollári Barbara (1), footgolf (1)