Rómában is megismerik a hévízi Rózsakert díjnyertes fagyiját

Rómában is megismerik a hévízi Rózsakert díjnyertes fagyiját

2019. április 05.
Európa-bajnok lehet a hévízi Rózsakert díjnyertes fagyija, a datolya lekvárral és ropogós Ruby csokoládéval készült, enyhén sós kesudió fagylalt.

2019. április elején a Gelato Festival Challenge budapesti fordulóján, a 30 év alattiak kategóriájában aratott dicsőséget a hévízi Rózsakert fagyizójának ifjú titánja, Pálfi Attila cukrász.

Nyertesként Rómában, a Next Generation Európa-bajnokságán képviseli majd a hévízi Rózsakert fagyizót április közepén. Az országból összesen négyen utaznak erre a versenyre.

Attila már 16 éves korától a fagylalt készítés világában dolgozott főállásban Balatonmáriafürdőn, egy családi vállalkozás keretein belül. Majd kilenc szezon után úgy döntött, hogy saját útjára lép, s így érkezett Hévízre, a város szívében lévő Rózsakert étterem fagyizójába.

A versenyről, a fagylaltokról és további terveiről a CsodalatosBalaton.hu portál kérdezte Attilát.

– Nagyon örülök az elért sikernek, örömkönnyekkel a szememben hallgattam végig a zsűri döntését. Sok energiát fektettem ebbe a versenybe, bíztam a sikerben, s abban, hogy kijutok az Európa-bajnokságra.

– Milyen fagylalttal készültél?

– Célom az volt, hogy olyan minőségi alapanyagok felhasználásával versenyezzek, melyek egyediek. Így esett a választásom a kesudióra, amelyből – tudomásom szerint – még nem készült fagyi versenyen. Az enyhén sós kesudió fagylaltba datolya lekvárt és Ruby csokoládét tettem. A rózsaszín Ruby csoki különlegessége nem csak a színe, hanem az íze is, ugyanis a rubinvörös színű Ruby kakaóbabból mesterséges aromák és színezék hozzáadása nélkül előállított csokoládé  megőrzi intenzív gyümölcsös ízét. A versenykiírás szabályai alapján a római versenyen is ezt a fagylaltkülönlegességet készítem el, s nem is változtatok rajta semmit.

Vendégeink is nagyon kedvelik Hévízen, a Rózsakert fagyizóban a kesudiós fagylaltunkat, s talán ez még a verseny eredményénél is fontosabb számomra. Hiszen az igazi megmérettetés és siker nem az, hogy egy alkalommal, egy zsűrinek megfeleljek, hanem az, hogy egész évben ugyanazt a jó minőséget tartsam vendégeink elégedettségére.

– A zsűri milyen kritériumok alapján döntött?

– Szigorú pontozással több szempontot is értékelt a neves szakemberekből álló zsűri: milyen a fagylalt íze, színe, díszítése. Fontos az állaga, a textúrája a krémessége, no és figyelik a kreativitást is.

– További terveid?

– Ebben az évben még indulok a Balaton fagyija versenyen májusban, illetve egy budapesti megmérettetésen is, ahol nem a versenyzés a fő célom. Az a verseny ugyanis egy jótékonysági rendezvény, s az elkészült fagyik bevételéből egy szívkórházat támogatnak. Ezt követőn az országos fagylaltversenyen, Szombathelyen is indulok. Azt, hogy milyen különlegességgel, még nem döntöttem el. Most minden gondolatommal, a napi munka mellett, a római versenyre fókuszálok.

– Melyik jeges finomság a legnépszerűbb Hévízen, a Rózsakert fagyizójában?

– Azt a fagylaltot, amely díjazott lett, mindenképp megkóstolják a vendégeink. Nagyon kedvelik a pisztácia és a vajkaramella fagyinkat is. Mivel egy szezonban 100-120 fajta fagylalt váltakozik a pultban, így akár a két héten át Hévízen pihenők is mindennap más-más ízű fagylaltot választhatnak maguknak.

Mi is megkóstoltuk a díjnyertes fagylaltkölteményt, s szubjektív véleményünket csak azért nem foglaltuk rímbe, mert első percben elállt a szavunk. Minden nyalat egy krémesen lágy, leheletnyien sós csoda, amelyet pikánssá tesz a datolya lekvár édesbe hajló ízvilága, miközben a Ruby csokoládé savanykássága, de mégis csokoládés íze felturbózza az egészet. S ha nem csukott szemmel adjuk át magunkat az élvezetnek, akkor láthatjuk a rózsaszín csoki és a datolya lekvár barna színű pöttyeinek játékosságát is a krém színű kesudió fagylaltban.

megosztás
hozzászólások
ponthatar (6), Hollywood (1), Brüsszel (1), jovedelem (2), vb (8), országgyűlési képviselőjelölt (11), mozi (13), aranyérem (1), Bródy János (1), egyetem (188), Sárdi Katalin (1), matolcsy gyorgy (1), Via Hotel (1), koktél (1), testkezelés (2), Udvaros Dorottya (1), kiállítás (16), Bartha Gábor (34), eon (2), utánpótlás (1), Palinkas Robert (83), tartozás (1), fa (1), törvény (1), Nagy Bálint (10), könyv (1), gyógytó (1), vállalkozó (4), Cserszegi fűszeres (1), palyazat (164), Balatongyorok (136), videó (1), apartman (3), telihold (1), ellazulás (1), Balatoni Kurzusok (8), belfold (1440), cukorbetegség (2), dunantul (23), zeneszerző (1), Spa Hévíz (3), vuz kft (17), Halott pénz (1), FINA vizes világbajnokság (1), építész (3), Nyitott Balaton (2), magyar dal napja (8), muzeum (55), álláshirdetés (18), daganat (6)