Roma referens a rászorulókért

2014. október 03.
Az Országos Roma Önkormányzat, valamint a fővárosi és a megyei kormányhivatalok együttműködése eredményeképpen száz roma származású állampolgár kezdhette meg referensi munkáját a múlt évben a járási hivatalokban. Erről kérdeztük dr. Varga Andrea hivatalvezetőt.

– A referens elsősorban közvetítői szerepet tölt be az államigazgatás és a roma állampolgárok között. Ennek megfelelően a járási hivatalban fő feladata a kiemelt állami célkitűzések, valamint az állam által a roma közösségnek teremtett lehetőségek közvetítése, kommunikációja.
– Leggyakrabban a – családtámogatási, munkanélküli-, szociális és egészségügyi – ellátásokkal kapcsolatban keresik fel a roma állampolgárok, munkatársunk tájékoztatja őket az ügymenetről, segít kitölteni az ügyintézéshez szükséges nyomtatványokat. Az eddig tapasztalatok biztatók, az ügyfelek ragaszkodnak a referenshez, aki hídszerepet tölt be a hivatal és a roma családok között.

A keszthelyi és a zalaszentgróti járás területén a referensi feladatokat Kovács Ildikó látja el, aki a keszthelyi hivatal alkalmazásában áll:
– 2003. márciustól 2006. februárig a zalaszentgróti cigány kisebbségi önkormányzat alkalmazásában voltam. Itt ismertem meg a romák helyzetét, a környéken élő családokat. Gyakran kerestem fel nehéz helyzetben élőket a segítségemet felajánlva. A roma emberek a társadalom külön rétegét képezik, sok területen segítségre szorulnak. Gyorsan elfogadtak, mivel mindig mindenben próbáltam segíteni a problémájuk megoldásában. 2013. július 1-jétől vagyok roma referens. A programba úgy kerültem be, hogy Rigó Csaba Zala megyei kormánymegbízott megkereste a zalaszentgróti roma önkormányzatot, hogy tegyen javaslatot roma referensekre. Vajda László elnök javaslata alapján, személyes meghallgatást követően nyertem el a megbízatást. Jól érzem magam ebben a munkakörben, hiszen a mai napig is szívesen jönnek hozzám, keresnek meg telefonon is, mert tudják, hogy mindig mindenben segítségükre állok. Úgy gondolom, megbíznak bennem. Roma szervezetekkel tartom a kapcsolatot, iskolákkal, óvodákkal a roma származású gyermekekkel kapcsolatban, kértem az intézmények ifjúsági felelőseit, hogy ha problémát tapasztalnak, szóljanak, és megpróbálom a szülővel felvenni a kapcsolatot. Figyelem a roma közösségeknek szóló pályázati lehetőségeket, tájékoztatást nyújtok a közfoglalkoztatásbeli munkavégzésről és a munkaügyi kirendeltségek által nyújtott lehetőségekről.
A referens Keszthelyen, a járási hivatal hatósági osztályán hétfőnként 8–13 óra között tart ügyfélfogadást. Ügyfélfogadási időn kívül is bizalommal fordulhatnak hozzá ügyfelei a 06-30/630-0131-es telefonszámon.
Az állampolgárok ügyintézésének megkönnyítésére a referens havonta egy alkalommal kihelyezett ügyfélfogadást tart Alsópáhok, Cserszegtomaj, Dióskál, Egeraracsa, Esztergályhorváti, Sármellék, Zalaapáti, Zalacsány, Zalavár településeken. Az egyes ügyfélfogadási időkről az adott település polgármesteri hivatalában található tájékoztatás.

megosztás
hozzászólások
jogszabály (1), kereszt (1), hatos lottó (93), ünnep (141), gyilkosság (1), Partics Roland Hunor (1), ökölvívás (2), Rejuvena (19), aranyérem (1), Spar (1), nyaralas (12), szalloda (59), Szőcs Tamás (1), Szeiler (63), 3D (1), lotus (1), Kertész Sándor (5), természet (2), pünkösdi regatta (5), Jemen (1), La Montanara (1), Torsa Dániel (1), szépségápolás (8), autóbusz (1), daganat (6), vonat (7), pollen (3), posta (1), Forstner Anna (1), utazas (15), online (1), Oláh Péter (2), ló (1), voroskereszt (24), borünnep (24), Szutrély Péter (7), férfi (1), Keszthelyen élni (6), helikon (41), Palinkas Robert (83), minisztérium (7), DK (13), Helikoni ünnepség (4), választás (46), kovács (1), vállalkozó (4), hegyalja fesztival (3), farsang (2), Pápai Gábor (6), Télikert (5)