Reményeket keltő segítség a keszthelyi vitorlás utánpótlás nevelésére

2017. június 27.
A Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) pályázatot hirdetett 800 millió forint összértékben a versenyvitorlázást szolgáló ifjúsági utánpótlás nevelés támogatására. A 800 millió forintos keretből több mint 50 magyar vitorlás szakosztály jut kedvező feltételekkel hajókhoz, amelyeket a fiatalok felkészítésére tudják felhasználni, jobb és versenyképesebb eszközök biztosításával.

Két keszthelyi vitorlás szakosztály, a Keszthelyi Yacht Club (KYC) és a Keszthelyi Yachtkikötő Vitorlás Sport Egyesület (KYK VSE) is eredményesen pályázott.

Az MVSZ – a Bejárható Magyarország programhoz kapcsolódva – az aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztésére több más sportági szövetséggel együttműködve európai uniós támogatásban részesült. Az általuk meghirdetett pályázatra mi is jelentkeztünk - tudtuk meg Tompos Kálmántól, a KYC elnökétől. Hat optimist versenyhajóra pályáztak, így az utánpótlás oktatásának és versenyeztetésének feltételei javulnak. Az elnök elmondta: a virtorlázás alapjainak elsajátításához szükséges kishajókkal rendelkezik a KYC, de egy szint után, mikor a gyermek már komolyabb versenyre készül, szülői, illetve a klub támogatása szükséges egy jó versenyhajó megszerzésére. "Ez a hat új versenyhajó nagy segítség lesz" - tette hozzá Tompos Kálmán.

Az egyesület működésében az utánpótlás nevelés kiemelt fontosságú - emelte ki Dr. Husvéth Ferenc a KYK VSE elnöke. “Jelenleg 4 Optimist hajóosztályban versenyző fiatal vesz részt a magyar vitorlásversenyek futamain. Az edzésre rendszeresen járó gyerekek száma már meghaladja a 10-et, jövőre remélhetően ez a szám 15 főre növekszik. A 2018-as évet követően terveik szerint 5-6 ifjú  fog versenyszerűen küzdeni az Optimist, és 2-3 pedig a Laser hajóosztályban a  Magyarországon szervezésre kerülő versenyeken, és reményeink szerint a kiemelkedő sportolók külföldön is.
A Magyar Vitorlás Szövetség pályázata rendkívül kedvező fektételekkel biztosít hajókat a hazai vitorlás szakosztályok számára, amely révén a hajók használati jogát engedi át az MVSZ a klubok részére. A hajók tulajdonosa az MVSZ marad, a használatot pedig szigorú feltételekhez köti. A KYK VSE 2  Optimist, 2  Laser, 3 RS Feva és egy  motoros kisérő kishajó használatára kapott jogot a pályázat keretében. A hajók értéke közel 10 millió forint, amelyek saját erős beszerzése nagy terhet jelentett volna az egyesület részére. A felnőtt versenyzők mellett, immár a gyerekek is megfelelő színvonalú hajókkal indulhatnak versenybe keszthelyi színekben a magyar és nemzetközi versenyeken
” - összegezte Dr. Husvéth Ferenc.

 

megosztás
hozzászólások
úszás (22), vasárnapi pihenőnap (3), medve (1), LMP (4), zala (1156), taverna (25), sportlövő (2), Zalaszántó (2), Balatoni Hajózási Zrt (4), kávé (2), parkolás (8), fogyasztóvédelem (1), pollen (3), Szent Márton (3), A Dal (3), Oláh Péter (2), telihold (1), Bedő Beáta (10), nyaralas (12), Kertész Sándor (5), piac (6), Z. Karvalics László (1), HUSZ (7), zeneszerző (1), luxus (4), police (513), maraton (59), Szutrély Péter (7), könyv (1), karnevál (1), Ranolder (1), karácsony (20), Ruzsics Ferenc (434), monitormagazin (107), Pete Krisztina (1), alakformálás (6), szuperhold (1), konyha (1), mav (25), Divinyi Tamás (4), Lidl (1), pálinka (2), Fenyves allé (1), miniszterelnök (2), család (1), Berecz András (1), Aradvári László (1), ZalaSprings Golf Resort (2), költészet napja (2), ipsos (1)