Régi-új bútorok a Festetics kastélyban

2014. május 08.
A Festetics kastélyba illő bútorokat kapott és kap vissza az elkövetkezendő időszakban a keszthelyi Helikon kastélymúzeum. A darabok egy része valamikor a főúri család tulajdonát képezte, s a folyamatnak köszönhetően visszakerül eredeti helyére. Ez sajtótájékoztatón hangzott el, melyet Pálinkás Róbert, az intézmény vezetője nyitott meg köszöntőjével.Szavai után Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztérium kulturális területért felelős államtitkára idézte fel a kastély berendezésének történetét. Elmondta: az épület berendezésének jelentős része a második világháború ideje alatt megmaradt, a bútorok egy befalazott helyiségbe, illetve a hévízi fürdőkórházba kerültek, ám 1948 után többségük múzeumokban kapott helyet. A kastélyba 1974 után az eredeti bútorok egy része visszakerült, kiegészítve a Balatoni Múzeumban őrzött egyéb darabokkal, köztük a Sigray-család hagyatékával. Tavaly azonban a család visszakapott hatvan tételt, 75 kiállított darabot a kastély berendezési tárgyaiból, melynek pótlásáról gondoskodni kellett. Halász János hozzátette: a budapesti Iparművészeti Múzeum raktárából és egyéb „forrásokból” öt, a Festetics család birtokában lévő bútor (alacsony szekrény, sarokszekrény, komód, íróasztal, karosszék), valamint ugyanennyi, máshonnan származó darab került vissza a kastélyban, mégpedig első körben. Vagyis lesz folytatás, az elkövetkezendő időszakban újabb tizenöt bútort állíthat ki a múzeum. Az államtitkár megjegyezte, hogy több szempontból is kedvező a folyamat. Amellett, hogy pótolják a kastély gyűjteményét, s azokat bemutathatják a közönségnek, a restaurálással értékeket mentenek. Hozzátette: a kormányzat év  elején 103 millió forinttal támogatta a kastély működését, amit most – a kiállítások megújításának érdekében - újabb 15 millió forinttal támogat.

Manninger Jenő a térség országgyűlési képviselője örömének adott hangot, hogy a kastély fejlesztése, a bútorok pótlása folytatódik, a Festetics család egykori bútorait pedig eredeti környezetükben láthatják az érdeklődők.

A sajtótájékoztató végén Kardos Laura művészettörténész, a kastély munkatársa adott tájékoztatót a főként rokokó és klasszicista stílusú bútorokról.
 

megosztás
hozzászólások
Ifi Ferenc (1), Koósz Attila (1), daganat (6), szűrés (1), Love your belly (2), VÉDA (1), étel (3), boksz (3), szauna (2), képviselő-jelölt (5), reklám (1), Dublecz Karoly (2), életveszély (1), Nagy Bálint (10), Erdély (2), Pelso Társaság (6), homoszexualis (1), támogatás (5), Balatoni Kurzusok (8), diák (4), Csősz-Tóth Norbert (1), strand (21), debrecen uszo eb (16), fitnesz (1), Balatoni Hajózási Zrt (4), google (3), fájdalomambulancia (2), miniszterelnök (2), kenyér (7), unicef (1), Darren Cranmer (2), tűzoltó (32), Kovács Patrícia (1), piac (6), fürdő (2), sütemény (1), kalendarium (831), Street Festival Keszthely (1), sajtóközlemény (5), efott (6), ország torta (1), jégpálya (4), jaras (36), Via Hotel (1), alapítvány (2), Gyertyánági Endre (1), Bóka György (2), munkaviszony (1), gépjármű (1), Marsalkó Dávid (1)