Régi szépségében, de megújulva

2014. február 14.
Év végére megújul a Festetics Kastélymúzeum parkja, a Helikon Kastélymúzeum Nonprofit Kft. közel 244 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a munkálatokra, melyek várhatóan júniusban kezdődnek.

Manninger Jenő, a Zala megyei közgyűlés elnöke, a térség országgyűlési képviselője a témával kapcsolatos sajtótájékoztatón elmondta: a rekonstrukció nagyon időszerű volt, ezzel, valamint a nemrégiben megnyitott Pálmaházzal, a felújításra kerülő Amazonnal, és a többi új attrakcióval a kastély még különlegesebb kínálatot és igazi látványosságot nyújt látogatóinak. Jó döntésnek tartja, hogy nem területileg terjeszkedett a kastély, hanem a meglévő területeit újítja fel Európában is kiemelkedő színvonalúra. Hozzátette, hogy a kastély mind jobban bekapcsolódik a város életébe, ezért döntöttek arról is, hogy az idén kiépülő, a várost átszelő kerékpárút áthaladjon a kastély területén.Pálinkás Róbert, a kastély igazgatója elmondta: az összegből mintegy nyolchektáros területen állítják helyre a veszélyeztetett vagy már teljesen eltűnt kertépítészeti elemeket: a partert, a hercegnői kamarakertet, valamint a tavat és a hidat. A beruházás keretében több száz idős fa ápolását és újak ültetését, cserjék, rózsák, talajtakaró és évelők telepítését, a tó helyreállítását, padok kihelyezését, szórt burkolat építését és gyepesítést tervez a kastélymúzeum. A projekt műemléki, művészettörténeti, kerttörténeti és kertépítészeti szempontból is az 1885-89 között megvalósult állapot lehető legpontosabb helyreállítására törekszik.

Pálinkás Róbert reagált a dr. Czoma László volt igazgató előadásában elhangzott kifogásokra is. Elmondta: a virágosítással nem volt gond, a látogatók visszajelzése alapján az elmúlt évi szezonban az elmúlt évtized legszebb parkját láthatták a vendégek. Időszaki kiállítások tekintetében - a Tiffanytól a Szkíta tárlatig - számos érdekesség fordult meg a kastélyban, idén a huszár kiállítás lesz kuriózum. A hintórestaurátor műhelyt nem zárták be, abban most is munka folyik, sőt nyitottak a külvilág felé.

 

megosztás
hozzászólások
mobil (2), SzezOn bevásárló közösség (1), Balatoni Kör (2), matolcsy gyorgy (1), kábítószer (9), Ranolder (1), parkolás (8), Bóka István (1), Brüsszel (1), Cserszegtomaj (124), Otthon Centrum (1), Víz, Zene, Virág Fesztivál (1), Z. Karvalics László (1), bolt (3), Paleomedicina (1), szabadsag (2), vívás (1), Nagy Angelika (1), Novák Péter (1), KRAFT (5), euronews (1), menza (2), onkentes (3), Torsa Dániel (1), ingatlan (12), gyógyítás (2), levendula (2), migráns (3), véradás (2), fagylalt (6), hegyalja fesztival (3), rendőr (3), Hanse (2), atlétika (6), Ekmann László (1), Barista bajnokság (2), torkos csütörtök (3), Mátrai Gabriella (2), hosegriado (7), tollaslabda (1), Balatoni Szövetség (3), Pál Attila (1), csapadék (1), Cséby Géza (5), Zala folyó (1), keszthelyi-hegység (1), Zalai Kutyasuli (1), színház (5), állatkert (1), karnevál (1)