Receptajánló - Zelleres spárgatökragu hajdinakásával

2012. szeptember 07.
Van ismét egy jó receptünk, s egy hozzáillő borajánlatunk, próbálja ki!



A kisméretű spárgatöknek gyengéd íze van, amelyet kiemel a paradicsom és a kerti vagy vadon növő zöldfűszerek. Ebben a receptben egy nagy csokor zellerzölddel készítjük el.
A spárgatök aktív vízhajtó, ezenkívül segít létrehozni a szervezet számára ideális nátrium-kálium arányt.
A hajdina erőt ad a szervezetnek, ezért legyen fontos helye az étrendünkben. Mint minden gabonaféle, tápláló, viszont nem képez nyálkát. Mivel gluténmentes így lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Gazdag makro- és mikroelemekben, zsírtartalma nagy részben telítetlen.
Bioflavonidja a C-vitaminnal együtt erősíti a szervezet kollagén-anyagcseréjét és a vérerek falát, így gátolja a vérrögképződést, csökkenti a vérnyomást. A hajdina hasznos a cukorbetegség gyógyításában, ezenkívül jótékony hatású az érelmeszesedés ellen is.
Kiemelkedően magas élelmirost-tartalma miatt növeli a bélperisztaltikát. Így hasznos a székrekedés kezelésében és egyes daganatos megbetegedések (vastag- és végbéldaganat) megelőzésében.

Először a kását tesszük fel. Amíg megpuhul, és feltárulnak a szemek, foglalkozhatunk a spárgatökkel, és még egy saláta elkészítése is belefér ebbe a fél órába.

Diós hajdinakása
Hozzávalók 2 adaghoz: 6-8 evőkanál hajdina, 6-8 szem dió, 1 kis hagyma vagy 2 szál zöldhagyma, 2 evőkanál hidegen préselt olívaolaj vagy vaj.
A hajdinát átválogatjuk, megmossuk, leszárítjuk. Az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk a felolvasztott vajban vagy olajban, hozzáadjuk az összevágott diót, még egy percig pirítjuk, beletesszük a hajdinát, megsózzuk, és felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel. Felforraljuk, a keletkező habot leszedjük a tetejéről, majd fedő alatt tíz percig főzzük. Ezután lefedjük vastag ruhával, és hagyjuk duzzadni a tálalásig.

Zelleres spárgatök
Hozzávalók 2 adaghoz: 1 kis spárgatök kis kockára vágva, 1 kis hagyma, 1 csokor zellerzöld.
Az olívaolajon üvegesre pároljuk a hagymát, beletesszük a kockára vágott spárgatököt − a zsenge töknek a magjai még fejletlenek, ezt a részét is felhasználjuk az ételbe, és a héját sem kell eltávolítani. Pároljuk időnként megkeverve a saját levében öt percig, majd hozzáadjuk az összevágott zellert, és még egy-két percig főzzük, majd sózzuk, borsozzuk.
Meiszner Kati
természetgyógyász,
táplálkozási tanácsadó
06-83/702-004, 06-30/948-5447
biokert@profinter.hu
http://valodisafrany.blog.hu

Tiszteletben tartom minden embertársam tökhöz való viszonyát. Kétféle embert ismerek: van, aki imádja, s
van, aki nem. Nálam speciel a kedvenc ételek között is előkelő helyet foglal el a tökfőzelék marhalábszárpörkölttel vagy pogácsafasírttal, finom friss, foszlós, fehér, puha zsidi kenyérrel.
Most kedves Katalin asszony megmutatja, hogy mit lehet a tökből kihozni egy kicsit másképpen, hogy lesz az étkünk egyben saját egészségünk őre. Itt nálunk, Zalában a tökös ételeknek komoly hagyományuk van, s ez a zelleres spárgatökragu hajdinakásával tényleg nagyon finom. A hozzáillő bort mint hozzáadott élvezeti értéket
tekintve ajánlanám önöknek. Egy szintén zalai eredetű, Dr. Bakonyi Károly által nemesített pátriát bontok ki hozzá, amely az olaszrizling és a piros tramini keresztezéséből jött létre. Az évjárat 2011-es, és a keszthelyi Bezerics pincészet pogányvári birtokáról származik. A szőlőfajta nincs nagyon elterjedve, kár, hogy csak kevesen foglalkoznak vele, pedig megérdemelné a nagyobb figyelmet. Ha megkóstoljuk, erről magunk is megbizonyosodhatunk. Nagyon komoly bor. Úgy gondolom, hogy ez után a bor után többen felfigyelnek majd erre a fajtára. Szerintem a pogányvári hegyen a maximumot kihozták ebből a fajtából Bezericsék. Nekem
pátriából eddig ez a legszebb. Ezt a minőséget annak a játéknak köszönhetjük, hogy az egész tételt finomseprőn tartották hónapokon keresztül, és persze maga az évjárat is kitűnő. A finomseprőn tartásnak köszönhetően lett ilyen gazdag ízvilágú, krémes állagú, nagy testű bor. Az alkoholtartalma 14 százalékos, mégis harmonikus. Savai szépen lekerekedtek. Miután kiürült a poharunk, és percek múlva beleszagolunk
az üres pohárba, még hosszú ideig érezhetjük a szép illatot, de orrunkat ne ingereljük sokáig, töltsünk még
egy pohárral!
Kedves egészségükre!
Pampetrics György és Réti Eszter bortanácsadó
8360 Keszthely, Rezi u. 2.
Tel.: 06-30/939-8185, 06-83/312-551
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 18.

megosztás
hozzászólások
Novinszky Petra (1), Füzes Eszter (1), facebook (15), Asperger-szindróma (1), Golfclub Imperial Balaton (2), Happy Dixieland Band (8), humanitárius település (1), webshop (1), LMP (4), Gelencsér Kálmán (2), felveteli (29), Oroszlán Zsolt (2), szalloda (59), Hanse (2), verseny (2), Erdély (2), életveszély (1), Zala Megyei Közgyűlés (3), arckezelés (1), költségvetés (1), bezárás (1), szauna (2), migráns (3), transzfer (1), gyümölcs (2), Donkó Imre (1), Hévíz gyógyfürdő (112), Brüsszel (1), tranzakciós díj (1), gyenesdias (213), jogosítvány (1), vonat (7), kornyezettudatos (4), kereskedelem (1), szavazas (9), örömszerző pillanatok (17), Budapest (3), Pál Attila (1), repuloter (64), kozlekedes (8), álommeló (1), idojaras (262), Bródy János (1), Fejér György Városi Könyvtár (52), gyógyfürdő (6), Miss Balaton (1), webmark (2), Zala Megyei Rendőr-főkapitányság (136), étrend (4), Darren Cranmer (2)