Receptajánló - Szalonnával göngyölt csirkemell medvehagymás rizottóval (+borajánló)

2012. április 17.
Van ismét egy jó receptünk, s egy hozzáillő borajánlatunk, próbálja ki!

Hozzávalók: 35 dkg rizs, 1 csokor medvehagyma, 1 fej vöröshagyma, kb. 9 dl zöldség- vagy húsalaplé, 4 evőkanál olívaolaj, 1 dl tejszín, só, bors, 80 dkg csirkemell, 20 dkg füstölt szalonna vagy bacon

A csirkemelleket szétnyitjuk, klopfoljuk, fűszerezzük. Olajjal megkent alufóliára a szalonnát letesszük, ráhelyezzük a hússzeleteket, majd arra is ráhelyezzük a vékonyra szelt füstölt szalonnát. Feltekerjük, tepsire téve előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.
A körethez a felforrósított olívaolajon megpároljuk a vöröshagymát, rátesszük a rizst, pirítjuk. Folyamatosan kevergetve, közepes lángon adagoljuk hozzá az alaplevet, mielőtt elkészül, hozzáadjuk az összevágott medvehagymát és egy kevés tejszínt.
A rizottóra tálaljuk a csirkemellet.
Helikon Taverna Étterem és Rendezvényközpont
Vonyarcvashegy, Helikon u. 22.
Tel.: 06-83/348-004, 06-30/217-9981
www.helikontaverna.hu
info@helikontaverna.hu

 

Ehhez a baconbe göngyölt csirkemellhez tulajdonképpen bármely könnyedebb típusú száraz vagy félszáraz fehérbor tökéletes lenne. Én azonban a napokban kóstoltam egy nagyon szép 2011-es chardonnay-t innét, Zalából, a Veress pincészettől. A birtok és a pince is a csáfordi hegyek ölelésében bújik meg. Ha megyünk Zalaszentgrót felé Kehidakustány felől, táblák igazítanak útba, hogy könnyen odataláljunk. Nagyon kedves család, és ilyenek a boraik is. Érdemes őket meglátogatni. Ezzel a chardonnay-vel egy borversenyen találkoztam először, ott is nagyon előkelő helyen szerepelt. Halványzöldes színvilágú bor. Beleszagolva nagyon szép trópusigyümölcs-illattal találkozunk, ami párosul a friss alma illatával. Amit az illatban érzünk, ugyanazt megtaláljuk az ízében is. Szakmai szempontból megítélve is egy tökéletes fajtajelleges chardonnay. Friss, ropogós savaival ingerli az ízlelőbimbóimat. Élvezetes anyag. Szerintem remekül fog passzolni a csirkéhez és a tejszínes rizottóhoz is. 9–10 C°-on a legelegánsabb, és persze szép fehérborospohár illik hozzá.
Kedves egészségükre!
Pampetrics György borkereskedő
8360 Keszthely, Rezi u. 2.
Tel.: 06-30/939-8185, 06-83/312-551
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 18.

 

megosztás
hozzászólások
fejlesztés (12), freestyle foci (1), Nagy Angelika (1), Kartali Zsuzsanna (1), vonyarcvashegy (158), Varga Andrea (13), Életfa iskola (2), Zala Megyei Főügyészség (4), temetés (2), KRAFT (5), parlament (72), goldmark muvelodési kozpont (60), munka (11), Hírek képekben (10), DRV Zrt. (3), Tóth Csaba (3), óraátállítás (3), Sifter Rózsa (1), Nardai Sarolta (1), Ifi Ferenc (1), Illés Fanni (1), videó (1), augusztus 20. (5), Balatonátcsúszás (1), triatlon (13), Radnóti Miklós (1), Keszthelyi Yacht Kikötő (50), hitel (5), esztétika (8), költségvetés (1), Via Hotel (1), homoszexualis (1), szavazas (9), Mikulás (8), mozi (13), szakács (1), egészség (131), tavasz (1), erdekes (538), Use Unused (1), Sziládi-Kovács Tibor (2), kert (1), nyugdij (8), népszavazás (1), Polgár Zsolt (1), Csöre Gyula (1), Monitor konyhája (80), oscar (13), euronews (1), marko peter (22)