Receptajánló! - Roston sült sertésszűzpecsenye gyöngyhagymás szőlőraguval

2012. szeptember 20.
Van ismét egy jó receptünk, s egy hozzáillő borajánlatunk, próbálja ki!

Hozzávalók 4 főre: 80–100 dkg sertésszűzpecsenye, olívaolaj, só, bors, 1 fürt szőlő, 10 dkg gyöngyhagyma, 5 dl tejszín, 5 dkg vaj, friss petrezselyemzöld



Először a ragut készítjük el. A felforrósított serpenyőbe vajat teszünk, a gyöngyhagymát a megolvadt vajon átfuttatjuk. Megszórjuk egy kevés petrezselyemzölddel, és felöntjük a tejszínnel. Lassú tűzön főzzük addig, amíg sűrűsödni kezd.
Ez idő alatt már készíthetjük a szűzpecsenyét is: olívaolajat hevítünk egy serpenyőben vagy rostlapon, és a lehártyázott és érmékre vágott húst elkezdjük sütni. Sózzuk, borsozzuk, és mindkét oldalát átsütjük.
Közben a mártás is besűrűsödött, kevés sóval és borssal ízesítjük, és a szőlőszemeket beleforraljuk.
Ehhez az ételhez sokféle köret tálalható, akár rizzsel, akár valamilyen burgonyával. Most egy zalai specialitással készült, tócsival, de egy kicsit másképpen: a burgonyához reszelt alma is került, és a hússal együtt, akár egy serpenyőben is meg lehet sütni.
Jó étvágyat!
Helikon Taverna Étterem és Rendezvényközpont
Vonyarcvashegy, Helikon u. 22.
Tel.: 06-83/348-004, 06-30/217-9981
www.helikontaverna.hu
info@helikontaverna.hu

 

Már javában folyik a szüret szerte az országban, és ez befolyást gyakorol ételeinkre is. A szőlőt mint szezonális gyümölcsöt az ínyencek tökéletesen fel tudják használni a konyhában alapanyagként. A séf úr szűzpecsenyés, szőlőragus receptjéhez kísérőnek ezúttal a Bezerics Pincészet 2011-es furmintjára esett a választásom. Ez nagyon különleges szőlőfajta, igazi hungarikum. A filoxéravész előtt Magyarország első számú fehér szőlője volt. Manapság Tokaj, illetve a Somlói borvidék fő fajtája. Igazi nagy testű, száraz fehérbor készíthető belőle, amely bátran felveheti a versenyt a világ nagy chardonnay-ivel. Még a világ egyik legelismertebb borszakírója, Jancis Robinson is ódákat zengett a furmintról. Egyszóval sokkal többre hivatott, mint mi azt képzelnénk.
Bezerics Csaba barátom pogányvári szőlőbirtokára visszatelepített belőle, és az idén nagy siker koronázta erőfeszítéseit ez ügyben. Egy nagyon remek furmint került ki a kezei közül. Friss, mégis elegáns, szép savgerincű, annak ellenére, hogy egy nagyon meleg év szülöttje. Megjelenik benne egy kis vajasság, körte, vanília, kukorica és sósság, ami a termőhely, vagyis a pannon tengeri üledék adottsága. Nagyon jól érzi itt magát ez a szőlőfajta. Mivel az időjárás is hűvösebbre fordult, elég a bort 12-13 C°-ra hűteni, így mutatja a legszebb arcát. Kedves egészségükre!
Pampetrics György borkereskedő
8360 Keszthely, Rezi u. 2.
Tel.: 06-30/939-8185, 06-83/312-551
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 18.


megosztás
hozzászólások
Kastély kávézó (1), Bringatanya (2), művészet (1), Csősz-Tóth Norbert (1), karácsonyi képeslap (1), fürdő (2), Ugrimanók (1), kutatók éjszakája (1), ingatlan (12), tűzijáték (1), Balatoni Kör (2), Horvath Terez jegyzo (29), Bányai László (2), Dublecz Karoly (2), Manninger Jenő (384), parkoló (4), gyász (1), szüret (4), KeszthelyFest (15), Apák napja (1), Gelencsér Dental (3), méregtelenítés (1), Benkő Lívia (1), ipsos (1), Mikulás (8), egyház (2), jutalom (1), munka (11), drogmentes (1), Bogi (13), DK (13), Major Veronika (5), Németh Gábor (1), bolt (3), munkaviszony (1), keszthelyi-hegység (1), reklám (1), állami (1), Az év orvosa (1), verklifesztivál (3), Reischl-sörház (1), KDNP (1), erzsebet program (4), e-kereskedelem (1), erettsegi (72), Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (3), facebook (15), Zalaszántó (2), Koncz Zsuzsa (1), Együtt (1)