Receptajánló - Párolt süllőszelet sütőtökös zöldségágyon

2012. november 25.
Van ismét egy jó receptünk, s egy hozzáillő borajánlatunk, próbálja ki!

Hozzávalók: 60-80 dkg süllő, 1 sütőtök, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg gyökér, 10 dkg karalábé, vaj, olaj, só, bors, 1 citrom, 2 dl fehérbor.

A süllőfiléket előre lesózzuk, borsozzuk. Kevés olajon elősütjük. A zöldségeket julienre vágjuk. Vajban elkezdjük párolni, ráöntjük a fehérbort, rátesszük a süllőszeleteket, majd lefedve 3-4 percig pároljuk.
A sütőtök sok cukrot, fehérjét, rostanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Gazdag karotinoidokban, A-, B-, C-vitaminban, illetve kalciumban, foszforban és magnéziumban.

Helikon Taverna Étterem és Rendezvényközpont
Vonyarcvashegy, Helikon u. 22.
Tel.: 06-83/348-004, 06-30/217-9981
www.helikontaverna.hu
info@helikontaverna.hu

 

Ez egy gyönyörű és nagyon finom étel. A fogashoz és a felhasználandó alapanyagok alapján a körethez is kitűnő bort találtam. A keszthelyi Bezerics Pincészetnek van egy úgynevezett birtokbora, amely 2011-es évjáratú. Tulajdonképpen egy cuvée, amely háromfajta bor házasítása során született meg. Van benne furmint, hárslevelű és pátria is. Ezek külön-külön is nagy borok, de így együtt mutatják meg igazán, mit tud a pogányvári terroir. Ha valaki birtokbor készítésére adja a fejét, akkor abba belead apait-anyait, hogy a legszebbre sikerüljön, és így méltón hirdesse a pincészetet. Csaba barátoméknak ez most nagyon sikerült. Ne is várjunk vele, míg elkészül az étel, már a készülődésnél nyissuk ki a palackot, és töltsünk egy-két pohárkával csak úgy, az íze miatt.
Láthatjuk, milyen szép, tükrös tisztaságú. Zöldessárga színe frissességre utal. Ha megforgatjuk a pohárban, hosszan feltapad a pohár oldalára a karimája, és nagyon lassan indulnak el lefelé azok a bizonyos csíkok. Illatában fehér húsú gyümölcsöket fedezhetünk fel, és a hárslevelű miatt megjelenik egy kis akácmézes bevillanás. Jó ízű a korty, amelyet a szánkba veszünk. Jó a savszerkezete, élénk, mégis harmonikusnak érezzük. A hordótól vaníliát, a talajtól enyhe sósságot, a finom seprőn tartástól pedig nagyon gazdag, zamatos, gyümölcsös ízvilágot kapott. Szerintem pár esztendő múlva még szebb lesz.
Kedves egészségükre!

Pampetrics Borkereskedés Kft.

8360 Keszthely, Rezi út 2.

06-83/312-551
06-30/939-8185

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
Pálfi László (1), felsőoktatás (9), Rézsó Tamás (6), cselgáncs (1), Tóth Levente (2), Szutrély Péter (7), szűrés (1), Liszkay (2), gyógyítás (2), adó (6), cukorbetegség (2), rezsi (18), punkosdi regatta (9), HUSZ (7), Csikós Beatrix (1), Keszthelyi Táncpanoráma (7), újév (6), koraszülött (1), Hanse (2), Keszthely HUSZ (3), világnap (1), programajánló (19), Szeiler Gábor (1), Csángó Zsuzsa (1), Koncz Zsuzsa (1), katona (1), VÉDA (1), Básti Juli (1), traffipaxrendszer (1), Révai Gábor (1), állatkínzás (2), kovács (1), KFT (1), Palásthy Bese (1), Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (1), Musica Antiqua (2), karnevál (1), Magyarország tortája (1), vb (8), Pappné Beke Judit (1), Bálint NatáLia (2), Eurovíziós Dalfesztivál (1), utánpótlás (1), temetés (2), Burgonyakutatási Központ (2), Balatonátcsúszás (1), Ács István (10), Udvaros Dorottya (1), Illés Fanni (1), táplálkozási tanácsadó (1)