Receptajánló - Párolt süllőszelet sütőtökös zöldségágyon
2012. november 25.
Van ismét egy jó receptünk, s egy hozzáillő borajánlatunk, próbálja ki!
Hozzávalók: 60-80 dkg süllő, 1 sütőtök, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg gyökér, 10 dkg karalábé, vaj, olaj, só, bors, 1 citrom, 2 dl fehérbor.
A süllőfiléket előre lesózzuk, borsozzuk. Kevés olajon elősütjük. A zöldségeket julienre vágjuk. Vajban elkezdjük párolni, ráöntjük a fehérbort, rátesszük a süllőszeleteket, majd lefedve 3-4 percig pároljuk.
A sütőtök sok cukrot, fehérjét, rostanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Gazdag karotinoidokban, A-, B-, C-vitaminban, illetve kalciumban, foszforban és magnéziumban.
Helikon Taverna Étterem és Rendezvényközpont
Vonyarcvashegy, Helikon u. 22.
Tel.: 06-83/348-004, 06-30/217-9981
www.helikontaverna.hu
info@helikontaverna.hu
Ez egy gyönyörű és nagyon finom étel. A fogashoz és a felhasználandó alapanyagok alapján a körethez is kitűnő bort találtam. A keszthelyi Bezerics Pincészetnek van egy úgynevezett birtokbora, amely 2011-es évjáratú. Tulajdonképpen egy cuvée, amely háromfajta bor házasítása során született meg. Van benne furmint, hárslevelű és pátria is. Ezek külön-külön is nagy borok, de így együtt mutatják meg igazán, mit tud a pogányvári terroir. Ha valaki birtokbor készítésére adja a fejét, akkor abba belead apait-anyait, hogy a legszebbre sikerüljön, és így méltón hirdesse a pincészetet. Csaba barátoméknak ez most nagyon sikerült. Ne is várjunk vele, míg elkészül az étel, már a készülődésnél nyissuk ki a palackot, és töltsünk egy-két pohárkával csak úgy, az íze miatt. Láthatjuk, milyen szép, tükrös tisztaságú. Zöldessárga színe frissességre utal. Ha megforgatjuk a pohárban, hosszan feltapad a pohár oldalára a karimája, és nagyon lassan indulnak el lefelé azok a bizonyos csíkok. Illatában fehér húsú gyümölcsöket fedezhetünk fel, és a hárslevelű miatt megjelenik egy kis akácmézes bevillanás. Jó ízű a korty, amelyet a szánkba veszünk. Jó a savszerkezete, élénk, mégis harmonikusnak érezzük. A hordótól vaníliát, a talajtól enyhe sósságot, a finom seprőn tartástól pedig nagyon gazdag, zamatos, gyümölcsös ízvilágot kapott. Szerintem pár esztendő múlva még szebb lesz. Kedves egészségükre! Pampetrics Borkereskedés Kft. 8360 Keszthely, Rezi út 2. 06-83/312-551 06-30/939-8185 |
megosztás
hozzászólások