Receptajánló - Mézes-mustáros csirkemell spárgatortával

2013. május 30.
Van ismét egy jó receptünk, s egy hozzáillő borajánlatunk, próbálja ki!Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg csirkemell, 1 ek. méz, 1 ek. mustár, 2 dl olaj, 5 dkg vaj, 4 tojás, 50 dkg spárga, 5 dkg liszt, 5 dl tej, só, bors.

A csirkemellet a méz-mustár-olaj keverékkel bepácoljuk a készítés előtt néhány órával. Kevés olajon megpirítjuk, majd középmeleg sütőben 10 percig sütjük.
A spárgatortához 3 dkg vajat habosra keverünk, hozzáadjuk a tojást, majd a lisztet. Csomómentesre keverjük, majd sózzuk, hozzáöntjük a tejszínt, amivel szintén elvegyítjük.
A megtisztított spárgákat vajjal kikent sütőformába helyezzük, ráadagoljuk a tojásos, lisztes, tejszínes keveréket, majd ismét egy sor spárga következik, amelyre újabb keveréket öntünk. 40−60 percig sütőben sütjük.
Helikon Taverna Étterem és Rendezvényközpont
Vonyarcvashegy, Helikon u. 22.
Tel.: 06-83/348-004, 06-30/217-9981
www.helikontaverna.hu
info@helikontaverna.hu

 

A séf úr ajánlata az alapanyagok változatossága miatt nagyon gazdag ízvilágot hordoz. Ezért egy olyan bort kell választanunk, amely az ételhez fogyasztva nem marad a háttérben, hanem színre lép, és akár át is veheti a szerepet a beszélgetésben. Ez a bor egy 2011-es évjáratú „A” cuvée Szentesi József nadapi pincéjéből. A szakmabelieknek csak Szentesi Józsi eddig szerényen, mint egy örökös háttértáncos végezte munkáját. Segíti sok magyar pincészet pezsgőkészítési törekvéseit, és mint a régi magyar szőlőfajták elkötelezettje, ezek továbbszaporításában is jeleskedik. Én is sok ritka borfajtát köszönhetek neki a 100 hungarikum bormustrák kapcsán. Az idén megkapta a Borászok Borásza díjat, ami az egyik legnagyobb szakmai elismerés, mert a borászok adják az arra legalkalmasabb társuknak. Szentesi Józsi a Velencei-tó mellett lévő Nadapon gazdálkodik, itt készíti kézműves borait. Tehát a szóban forgó cuvée négy szőlőfajta házasításából készült. Van benne zengő, rajnai rizling, zöld veltelini és ezerjó. Pohárba töltve láthatjuk, hogy nem egy könnyed borról van szó, a vastag test hosszan feltapad a pohár falára. A színén is látszik, hogy érett anyag. Az őt alkotó borok közül a zengő és az ezerjó volt fahordóban, a másik kettő csak tartályban. Kristálytiszta, kissé rusztikus illatú, a nyári szagos almára és kamillavirágra emlékeztet. A szájban is folytatódik, amit illatban érzünk, csak most már ez a nyári alma mintha meg lenne reszelve, ami az oxidáció miatt kicsit beédesedik. Ezt az édességérzetet a viszonylag magas, 14 százalékos alkoholtartalomnak köszönhetjük. A kortynak mélysége van, telt és krémes. Savai nem élénkek, inkább szépen élőnek mondanám. A szerkezetén nem lehet fogást találni, egyszerűen jólesik. 10−11 °C-ra hűtve a legtökéletesebb.
Kedves egészségükre!
Pampetrics Borkereskedés Kft.
8360 Keszthely, Rezi út 2.
06-83/312-551 06-30/939-8185


megosztás
hozzászólások
szalloda (59), Oroszlán Zsolt (2), sarmellek (53), Golden Globe (3), adó (6), Cserszegtomajfutás (5), Gulyás Orsolya (2), holdfogyatkozás (1), Libás (2), aranyérem (1), Horváth Szabina (1), fájdalommentes (3), autó (3), Suba Alexandra (1), Csöre Gyula (1), Táncpanoráma Keszthely (10), Balaton-átúszás (1), Jobbik (10), Zalai Borcégér (5), árviz (2), unicef (1), Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (3), tour de france (1), erdekes (538), google (3), Ugrimanók (1), táska (1), vlog (4), Ifi Ferenc (1), Partics Roland Hunor (1), beruházás (2), természet (2), Happy Dixieland Band (8), Bóka György (2), Balatoni Múzeum (98), ponthatar (6), cigaretta (13), Halház kft (1), triatlon (13), Asbóth Sándor Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium (23), gyed (3), Bányai László (2), Palásthy Bese (1), Év szállása (1), DRV Zrt. (3), bíróság (8), Centrál Színház (1), Street Festival Keszthely (1), Giro d'Italia (1), jutalom (1)