Receptajánló - Mézes-mustáros csirkemell spárgatortával
Hozzávalók 4 személyre: 70 dkg csirkemell, 1 ek. méz, 1 ek. mustár, 2 dl olaj, 5 dkg vaj, 4 tojás, 50 dkg spárga, 5 dkg liszt, 5 dl tej, só, bors.
A csirkemellet a méz-mustár-olaj keverékkel bepácoljuk a készítés előtt néhány órával. Kevés olajon megpirítjuk, majd középmeleg sütőben 10 percig sütjük.
A spárgatortához 3 dkg vajat habosra keverünk, hozzáadjuk a tojást, majd a lisztet. Csomómentesre keverjük, majd sózzuk, hozzáöntjük a tejszínt, amivel szintén elvegyítjük.
A megtisztított spárgákat vajjal kikent sütőformába helyezzük, ráadagoljuk a tojásos, lisztes, tejszínes keveréket, majd ismét egy sor spárga következik, amelyre újabb keveréket öntünk. 40−60 percig sütőben sütjük.
Helikon Taverna Étterem és Rendezvényközpont
Vonyarcvashegy, Helikon u. 22.
Tel.: 06-83/348-004, 06-30/217-9981
www.helikontaverna.hu
info@helikontaverna.hu
A séf úr ajánlata az alapanyagok változatossága miatt nagyon gazdag ízvilágot hordoz. Ezért egy olyan bort kell választanunk, amely az ételhez fogyasztva nem marad a háttérben, hanem színre lép, és akár át is veheti a szerepet a beszélgetésben. Ez a bor egy 2011-es évjáratú „A” cuvée Szentesi József nadapi pincéjéből. A szakmabelieknek csak Szentesi Józsi eddig szerényen, mint egy örökös háttértáncos végezte munkáját. Segíti sok magyar pincészet pezsgőkészítési törekvéseit, és mint a régi magyar szőlőfajták elkötelezettje, ezek továbbszaporításában is jeleskedik. Én is sok ritka borfajtát köszönhetek neki a 100 hungarikum bormustrák kapcsán. Az idén megkapta a Borászok Borásza díjat, ami az egyik legnagyobb szakmai elismerés, mert a borászok adják az arra legalkalmasabb társuknak. Szentesi Józsi a Velencei-tó mellett lévő Nadapon gazdálkodik, itt készíti kézműves borait. Tehát a szóban forgó cuvée négy szőlőfajta házasításából készült. Van benne zengő, rajnai rizling, zöld veltelini és ezerjó. Pohárba töltve láthatjuk, hogy nem egy könnyed borról van szó, a vastag test hosszan feltapad a pohár falára. A színén is látszik, hogy érett anyag. Az őt alkotó borok közül a zengő és az ezerjó volt fahordóban, a másik kettő csak tartályban. Kristálytiszta, kissé rusztikus illatú, a nyári szagos almára és kamillavirágra emlékeztet. A szájban is folytatódik, amit illatban érzünk, csak most már ez a nyári alma mintha meg lenne reszelve, ami az oxidáció miatt kicsit beédesedik. Ezt az édességérzetet a viszonylag magas, 14 százalékos alkoholtartalomnak köszönhetjük. A kortynak mélysége van, telt és krémes. Savai nem élénkek, inkább szépen élőnek mondanám. A szerkezetén nem lehet fogást találni, egyszerűen jólesik. 10−11 °C-ra hűtve a legtökéletesebb. Kedves egészségükre! Pampetrics Borkereskedés Kft. 8360 Keszthely, Rezi út 2. 06-83/312-551 06-30/939-8185 |