Receptajánló! - Málnaecetes zöldsaláta mézes pirított kacsamellcsíkokkal

2012. június 21.
Van ismét egy jó receptünk, s egy hozzáillő borajánlatunk, próbálja ki!

Hozzávalók 4 főre: 30-35 dkg kacsamell, só, bors, kakukkfű, 1 evőkanál mustár, 2 evőkanál méz, 3 dl olívaolaj, 0,5 dl málnaecet, 1 fej jégsaláta, 1 doboz ruccola, 1 doboz madársaláta, friss málnaszemek a díszítéshez
A kacsamellet bőr nélkül felcsíkozzuk, enyhén sózzuk, borsozzuk. Egy evőkanál mézet a mustárral, friss kakukkfűvel, kevés olívaolajjal kikeverünk, ezzel pácoljuk a húst, és hűtőbe tesszük.
A salátákat megmossuk, lecsepegtetjük, a jégsalátát összevágjuk. A málnaecetet egy evőkanál mézzel, olívaolajjal, kevés sóval kikeverjük. A salátákat összekeverjük az öntettel.
A húscsíkokat hirtelen forró serpenyőben megpirítjuk.
A salátát a tányérra tesszük, és ráhelyezzük a pirított kacsamellcsíkokat. Friss málnával díszítjük.
Helikon Taverna Étterem és Rendezvényközpont
Vonyarcvashegy, Helikon u. 22.
Tel.: 06-83/348-004, 06-30/217-9981
www.helikontaverna.hu
info@helikontaverna.hu 

Itt a várva várt kánikula, ilyenkor kifejezetten üdítőleg hatnak a finom saláták, pláne, ha megbolondítjuk őket egy kis málnaecettel és pár szem málnával, amint a séf úr ajánlja. És hogy a húsevők se szenvedjenek hiányt, jól hangzik hozzá ez a csíkokra vágott, pirított kacsamell.
A borral kapcsolatban szintén belecsúsztunk egy szezonba, mégpedig a finom habzóborok és gyöngyözőborok szezonjába. Könnyű dolgom van, mert a közelmúltban volt szerencsém kóstolni egy nagyon finom rozé habzóbort, amelyet etyeki pincéjében készített fiatal Kertész Zoltán barátom. Az utóbbi három-négy évben nagyon divatba jöttek ezek az olasz proseccóhoz hasonlítható borocskák.
Tehát a szóban forgó habzóborunk 100 százalékban pinot noir-ból készült. A fajtára jellemző halvány, pirkadt rozészín mivoltát a feldolgozás során két órán át héjon tartásból kapta, ami a borász jó érzékére vall. Ez az első próbálkozása, de sikerült neki nagyon beletalálni. A finomságának a titka a tökéletesre elkészített, friss, üde savakkal rendelkező alapbor, amelyet a palackozáskor megdúsítanak literenként egy-két gramm szén-dioxiddal. Ettől olyan gyönyörű látvány, ahogy a szemmagasságban tartott poharunkban szaporán futnak felfelé az apró kis gyöngyöző buborékok, amelyek lágyan, bársonyosan simogatják a nyelvünket. Koccintásra ösztönöz. A bor gyümölcsös ízvilágát a málna és az eper vezeti, s mivel a salátánk kísérő gyümölcse is a málna, élmény összekóstolni a kettőt. A hűtésnél nem hibázhatunk, a legfinomabb 5–6 °C-ra hűtve. A legelegánsabb pedig hosszúkás flőte pohárban. Nemcsak ételekhez, hanem meleg nyári esték hangulatának fokozására is kiválóan alkalmas bármilyen alkalomra. De ezt már mindenki döntse el saját maga. A bor adva van, aki nem hiszi, járjon utána, de sietnie kell, mert nagyon fogy.
Pampetrics György borkereskedő
8360 Keszthely, Rezi u. 2.
Tel.: 06-30/939-8185, 06-83/312-551
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 18.

 

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
EU (14), Egészségfejlesztési Iroda (1), helikon (41), Tóth Levente (2), aranyérem (1), menekült (1), nő (2), ajándék (8), pszichoterápia (1), kornyezettudatos (4), életveszély (1), Jobbik (10), emléknap (1), országgyűlési képviselőjelölt (11), Zala Megyei Közgyűlés (3), Balatoni Limnológiai Intézet (1), tappenz (1), Csősz-Tóth Norbert (1), keszthely (4040), egyetem (188), online (1), bank (7), kiállítás (16), hévízi kifolyó (3), Az év orvosa (1), Bocuse (3), fájdalommentes (3), Centrál Színház (1), Tarkarét Biofarm (1), tenisz (3), alternatív gyógymód (1), Keszthelyi Kiscápák (6), vonyarcvashegy (158), Monitor Extra (21), balatoni strandbelépő (1), fejlesztés (12), téligumi (1), mobil (2), farsang (2), Csángó Zsuzsa (1), Bradley Cooper (1), trianon (2), nyaralas (12), kutatók éjszakája (1), túlsúlyos (3), Donkó Imre (1), Balsai Móni (1), Kapolcs (1), zivatar (1), Gyarmati Noémi (1)