Receptajánló - Lecsó tésztába zárva

2013. augusztus 16.
Tészta teljes kiőrlésű lisztből, benne egy minőségi alapanyagokból készült lecsóra emlékeztető töltelék. Hozzá nyersparadicsom-szósz. Fenséges, összehangolt ízek!

Ezért érdemes tésztát gyúrni, a paradicsomot és a paprikát megfosztani a héjától, nemcsak a megfelelő állag elérése miatt, hanem ily módon elkerülendő, hogy az az emésztőrendszer falára tapadjon.

Hozzávalók
A töltelékhez: 2 nagy hagyma, 4 vastag húsú paprika, 5-6 nagyobb paradicsom, 2 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj, 2 evőkanál olvasztott vaj, 1 teáskanál őrölt pirospaprika, 1/2 teáskanál só, frissen őrölt bors, zöld fűszerek (bazsalikom, kakukkfű, petrezselyem zöldje).
A tésztához: 3 csésze teljes kiőrlésű liszt, 1 dl olvasztott vaj, só, víz.
Az öntethez: 4 paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 1-2 cm-es gyömbérdarab, 5-6 szál bazsalikom, só, bors, erős paprika, ha szeretjük, só vagy szójaszósz.

A paprikát betesszük a sütőbe vagy grillezzük 8-10 percig, ne ijedjünk meg, ha a héja megfeketedik, ezt le fogjuk húzni. Kivéve egy fóliazacskóba zárjuk 5 percre, ezután könnyedén eltávolítható a héja és a magház.
A paradicsomot forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját, és kiszedjük a magját.
A hagymát vékony szeletekre vágjuk, és az olaj-vaj keverékben megforgatva 2-3 percig sütjük, majd hozzáadjuk az összevágott paprikát, fűszerezzük, és lefedve pároljuk 5 percig. Ezután beletesszük a paradicsomot, és fedő nélkül még 5 percig pároljuk. Állandóan kevergetjük, hogy ne eresszen levet. Beletesszük az összevágott fűszernövényeket, megsózzuk, és egy csipetnyi cukrot adunk hozzá.
Amíg a paprika sül, elkészítjük a tésztát. Egy tálban az átszitált lisztet a vajjal összedolgozzuk, és annyi vizet adunk hozzá, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Amikor összeállt, kivesszük az asztalra, és addig gyúrjuk, amíg a felülete sima lesz. Megformázzuk, és letakarva 20 percet pihentetjük.
A tésztából kis golyókat formálunk, ezeket kisodorjuk, mindegyik közepére egy kiskanál tölteléket halmozunk, összefogjuk, a széleket összedolgozzuk, és sütőlemezre tesszük. 240 fokos sütőben 25-30 percig sütjük.
Amíg sülnek a lecsós táskák, elkészítjük az öntetet. Ehhez is eltávolítjuk a fenti módon a paradicsom héját és a magjait, lereszeljük a gyömbért és a fokhagymát, durvára vágjuk a bazsalikomot, az egészet botmixerrel pürésítjük, és ízesítjük.
Adhatjuk egyszerű levesek mellé előételnek, vagy vendégváró falatokként remekelhetünk vele. A tésztához adott vajnak köszönhetően hidegen sem veszít élvezeti értékéből.
További receptek Meisznet Katitól. Katt ide!
Meiszner Kati természetgyógyász, táplálkozási tanácsadó
06-83/702-004, 06-30/948-5447
biokert@profinter.hu
http://valodisafrany.blog.hu
 

Azokat az ételeket, amelyeknek a nevében bármilyen formában benne van a lecsó, mind-mind nagyra értékelem. Ezért külön köszönöm Katalin asszonynak ezt a receptet. Nagyon jó az időzítés, hiszen hivatalosan is elkezdődött a lecsószezon. Aki egy kicsit ismer, az tudja, hogy az ilyen sarkalatos pontokhoz, mint a nyár és mint a lecsó, nálam elengedhetetlen a rozé. Ezért most természetesen egy finom rozét ajánlok önöknek Villányból, a Schuller Pincészettől. Schuller Imre, a családfő öt hektáron gazdálkodik. A szőlők Siklóstól Villányig több apróbb parcellán helyezkednek el. Ennek a hátránya, hogy a művelésnél sokat kell traktorozni, viszont ha jégkár van valahol, még mindig marad olyan terület, ahol sértetlen a szőlő.
Ez a rozé száz százalékban kékfrankos szőlőből készült, és rozébor készítésére lett szüretelve. Ez nem egyszerű dolog, mert nagyon fontos figyelembe venni a technológiai érési stádiumot, ezt most e szőlő esetében egy picit meghaladták, így az alkoholtartalom 13,5 százalék lett. Ez semmit nem von le az értékéből. Színe gyönyörű, élénk rozészín, mint a kékfrankosoknál általában. Illatában ott harsog a málna, a ribizli és az eper. Nagyon kellemes frissítő, üdítő hatású savaival és ezzel a fantasztikus gyümölcsösségével nagyon kívánatos, szerethető bor lett. Ez a kis pincészet nem rendelkezik csúcstechnológiával, de a szőlőből a gazdának szakmai szempontból mégis sikerült kihozni a maximumot. Minőségét a villányi rozéborok versenyén Nagy Aranyéremmel jutalmazták, és megkapta a Villány város 2013 legszebb rozébora különdíjat is.
Én mindent el tudok viselni, csak a szomjazó embereket nem, ezért igyunk minél többet ebből a szomjoltó hatású anyagból. 7-8 °C-ra behűtve örömmel ajánlom önöknek ehhez az ételhez. És el ne felejtsék, hogy a kiszáradás ellen egy pohár rozénál csak egy rozéfröccs lehet jobb!
Kedves egészségükre!
Pampetrics György
8360 Keszthely, Rezi u. 2.
Tel.: 06-30/939-8185, 06-83/312-551
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 18.

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
előadás (14), Keszthelyen élni (6), VOLT fesztival (7), kenyér (7), gépjármű (1), szunyog (3), torkos csütörtök (3), Zalaszántó (1), nyugdíjas (2), Player's Restaurant & Bar (2), republic (1), vasút (10), Paleomedicina (1), Balatongyorok (136), marko peter (22), efott (6), energia (7), színház (5), Musica Antiqua (2), felmondás (1), Tar Ferenc (3), shotokan (1), nyugdij (8), Pampetrics Milán (2), migráns (3), ruha (2), Tóth Csaba (3), kilométer (1), családbarát (1), Monitor konyhája (80), múzeumok éjszakája (4), Vigántpetend (1), Balaton Szinház (958), Berecz András (1), Zala Megyei Főügyészség (4), menetrend (3), jogsebész (9), alga (1), Tál Zoltán (2), pünkösdi regatta (5), Cseh László (1), kozlekedes (8), Owaimer Zoheir (1), erdő (2), esztétika (8), tavaszi szél vizet áraszt (1), tartozás (1), Katedra nyelviskola (5), Top 50 (1), Egészségfejlesztési Iroda (1)