Receptajánló! - Kerti zöld fűszeres harcsaszeletek fokhagymás újburgonyával

2012. május 23.
Van ismét egy jó receptünk, s egy hozzáillő borajánlatunk, próbálja ki!

Hozzávalók: 60 dkg újburgonya, 70-80 dkg harcsafilé, 10 dkg liszt, 2 dkg fűszerpaprika, só, bors, petrezselyemzöld, 8-10 gerezd fokhagyma, 2 dl olívaolaj, 1 dl étolaj, citromlé, kapribogyó, zöld fűszerek: bazsalikom, kakukkfű, zsálya.

A harcsaszeleteket sózzuk, borsozzuk, hűtőbe tesszük. A burgonyát megkaparjuk, sós vízben megfőzzük, fűszerpaprikás lisztbe forgatva kevés olajon megpirítjuk kevés fokhagymával, vágott petrezselyemzölddel.
A fűszernövényeket nagyon apróra összevágjuk, a fokhagymát és a kapribogyót is, hozzáadjuk a citromlevet, sót, borsot, és annyi olívaolajjal kikeverjük, hogy krémes állagot kapjunk. Ezzel kenjük meg tálaláskor a halszeleteket.
A halszeletek mindkét oldalát serpenyőben kevés olívaolajon megsütjük.
Helikon Taverna Étterem és Rendezvényközpont
Vonyarcvashegy, Helikon u. 22.
Tel.: 06-83/348-004, 06-30/217-9981
www.helikontaverna.hu
info@helikontaverna.hu

 

Sajnos vagy inkább szerencsére a kisebb balatoni harcsákat most mellőznünk kell, ugyanis május 2-től július 15-ig horgászati tilalom vonatkozik rájuk. Legalábbis a 80 centi alatti példányokat vissza kell engedni a tóba, mert ebben az időszakban szaporodnak. E felett a méret felett azonban foghatók, és ezen óriásoknak nagyon finom, érett a húsuk. Ha nincs horgász a családban, akkor a beszerzésnél a B verzió, a „halas Sanyi” boltja a piac alsó bejáratánál. Itt mindig kaphatunk harcsafilét, amiből aztán elkészíthetjük a séf úr ajánlatát.
A recept mentén nagyon egyszerű a feladat, s ha a konyhában kevésbé járatos valaki, akkor is könnyedén sikeres lehet a próbálkozása. Szerintem bánhatunk gazdagon a fűszerezéssel, és a sütésnél erősebben hevíthetjük az olajat, ettől lesz a halnak egy kis pörzsös színe és íze.
Az embernek kattog az agya, és már meg is van a hozzáillő borunk, amely egy 2008-as évjáratú etyeki chardonnay Kertész Zoli barátomtól. Gyönyörű, érett anyag. Húsz hónapot töltött fahordóban. 2010 nyarán töltötték palackba, azóta abban nemesedik. Jól áll neki a palackos érlelés, amire csak a legjobb alapanyagból készült borok képesek. Illatában nagyon finom, határozott palackbukéval találkozunk, amiről hazai és egzotikus fehér húsú gyümölcsök jutnak eszünkbe. Ezek az illatok aztán a bor ízében is visszaköszönnek, kiegészülve némi citrussal és finom krémes-vajas érzettel. A savak nagyon szépek a borban, kerek egészet alkotnak az ízével és az illatával. Csupa harmónia. A színe kicsit érettebb, mint a frissebb boroknál szoktuk tapasztalni, azért gondoltam, hogy a harcsát süthetjük egy kicsit sötétebbre, s így kenjük meg a fűszeres krémmel. A bor legelegánsabb 10–11 °C-on. Igaz, hogy nem tartozik az olcsó borok közé, de ha meg kívánják tapasztalni azt az élményt, amit leírtam, nálunk az üzletben szóljanak, hogy a halhoz lesz a bor, s akkor 15 százalékkal olcsóbban adom. Szerintem igazi gasztroélmény lesz ez a párosítás!
Pampetrics György borkereskedő
8360 Keszthely, Rezi u. 2.
Tel.: 06-30/939-8185, 06-83/312-551
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 18.

 

megosztás
hozzászólások
riporter (1), vízilabda (2), étterem (11), jégpálya (4), Rtime (5), Rigo Csaba (36), tűzoltó (32), Fenyves allé (1), boldog (1), ajándék (8), helyesírás (1), program (7), operatőr (1), áramszünet (3), év fürdője (4), VÉDA (1), europa-bajnok (5), Balatoni Múzeum (98), szalloda (59), Palinkas Robert (83), DJ Gerysson (1), Eurovíziós Dalfesztivál (1), szüret (4), alkohol (4), adó (6), nyár (1), biztosítás (2), ellenőrzés (2), Somogyi Zoltán (4), Rejuvena (19), Oláh Péter (2), Sifter Rózsa (1), Varga Endre (4), tispol (3), Keszthely HUSZ (3), véradás (2), Helikoni ünnepség (4), Apák napja (1), keszthelyi nyari jatekok (55), Oroszlán Zsolt (2), Hotel Zenit (3), Az év orvosa (1), köztársasági elnök (1), katona (1), keszthely (4039), nyelvtanulás (3), Vatikán (1), hegyalja fesztival (3), Hévíz (1219), Carbona (9)