Receptajánló! - Kerti zöld fűszeres harcsaszeletek fokhagymás újburgonyával
Hozzávalók: 60 dkg újburgonya, 70-80 dkg harcsafilé, 10 dkg liszt, 2 dkg fűszerpaprika, só, bors, petrezselyemzöld, 8-10 gerezd fokhagyma, 2 dl olívaolaj, 1 dl étolaj, citromlé, kapribogyó, zöld fűszerek: bazsalikom, kakukkfű, zsálya.
A harcsaszeleteket sózzuk, borsozzuk, hűtőbe tesszük. A burgonyát megkaparjuk, sós vízben megfőzzük, fűszerpaprikás lisztbe forgatva kevés olajon megpirítjuk kevés fokhagymával, vágott petrezselyemzölddel.
A fűszernövényeket nagyon apróra összevágjuk, a fokhagymát és a kapribogyót is, hozzáadjuk a citromlevet, sót, borsot, és annyi olívaolajjal kikeverjük, hogy krémes állagot kapjunk. Ezzel kenjük meg tálaláskor a halszeleteket.
A halszeletek mindkét oldalát serpenyőben kevés olívaolajon megsütjük.
Helikon Taverna Étterem és Rendezvényközpont
Vonyarcvashegy, Helikon u. 22.
Tel.: 06-83/348-004, 06-30/217-9981
www.helikontaverna.hu
info@helikontaverna.hu
Sajnos vagy inkább szerencsére a kisebb balatoni harcsákat most mellőznünk kell, ugyanis május 2-től július 15-ig horgászati tilalom vonatkozik rájuk. Legalábbis a 80 centi alatti példányokat vissza kell engedni a tóba, mert ebben az időszakban szaporodnak. E felett a méret felett azonban foghatók, és ezen óriásoknak nagyon finom, érett a húsuk. Ha nincs horgász a családban, akkor a beszerzésnél a B verzió, a „halas Sanyi” boltja a piac alsó bejáratánál. Itt mindig kaphatunk harcsafilét, amiből aztán elkészíthetjük a séf úr ajánlatát. A recept mentén nagyon egyszerű a feladat, s ha a konyhában kevésbé járatos valaki, akkor is könnyedén sikeres lehet a próbálkozása. Szerintem bánhatunk gazdagon a fűszerezéssel, és a sütésnél erősebben hevíthetjük az olajat, ettől lesz a halnak egy kis pörzsös színe és íze. Az embernek kattog az agya, és már meg is van a hozzáillő borunk, amely egy 2008-as évjáratú etyeki chardonnay Kertész Zoli barátomtól. Gyönyörű, érett anyag. Húsz hónapot töltött fahordóban. 2010 nyarán töltötték palackba, azóta abban nemesedik. Jól áll neki a palackos érlelés, amire csak a legjobb alapanyagból készült borok képesek. Illatában nagyon finom, határozott palackbukéval találkozunk, amiről hazai és egzotikus fehér húsú gyümölcsök jutnak eszünkbe. Ezek az illatok aztán a bor ízében is visszaköszönnek, kiegészülve némi citrussal és finom krémes-vajas érzettel. A savak nagyon szépek a borban, kerek egészet alkotnak az ízével és az illatával. Csupa harmónia. A színe kicsit érettebb, mint a frissebb boroknál szoktuk tapasztalni, azért gondoltam, hogy a harcsát süthetjük egy kicsit sötétebbre, s így kenjük meg a fűszeres krémmel. A bor legelegánsabb 10–11 °C-on. Igaz, hogy nem tartozik az olcsó borok közé, de ha meg kívánják tapasztalni azt az élményt, amit leírtam, nálunk az üzletben szóljanak, hogy a halhoz lesz a bor, s akkor 15 százalékkal olcsóbban adom. Szerintem igazi gasztroélmény lesz ez a párosítás! Pampetrics György borkereskedő 8360 Keszthely, Rezi u. 2. Tel.: 06-30/939-8185, 06-83/312-551 8360 Keszthely, Kossuth L. u. 18. |