Receptajánló! - Három egészséges édesség

2012. június 17.
Édesség és egészség – gondolhatnánk, nehezen egyező fogalmak, pedig igazából a mértékletességen és a megfelelő időben fogyasztáson van a hangsúly. Képzeljük el azt a selymesen krémes csokoládémousse-t, amely megőrzi egészségünket és alakunkat. Úgy hangzik, mint a mesében.

Igen, valóban egy mesés hozzávaló a titok nyitja – az avokádó –, amelynek hasznos tulajdonságai ismeretesek. Tizenkét vitamint tartalmaz, és gazdag olyan elengedhetetlenül fontos nyomelemekben, mint a magnézium, a kálium és a réz. A természetes kakaó, amely az avokádó kísérője ebben a receptben, hozzájárul egészségünkhöz vas- és cinktartalmával. Ezek az alapanyagok bővelkednek a szervezetünknek szükséges antioxidánsokban és ásványi anyagokban.



Csokoládémousse avokádóból

Hozzávalók 4 adaghoz: 1 nagy érett avokádó, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál árpamaláta, csipet vanília vagy -kivonat, csipet cayenne bors vagy chili (elhagyható, ha nem bírjuk az erőset), 1 teáskanál balzsamecet – én málnaecetet használok hozzá –, 2 evőkanál jó minőségű kakaópor, pirított török mogyoró és mentalevelek a díszítéshez.
Egy keverőgépbe helyezzük a megtisztított avokádót, a mézet, az árpamalátát, a vaníliát és a málnaecetet, majd pürésítjük. A kapott krémhez adjuk a kakaóport, és ezzel is jól összedolgozzuk. Az aszalt gyümölcsök önmagukban vagy teljes kiőrlésű liszttel együtt szintén sok energiát adó, ugyanakkor a szervezetet nem terhelő cukrokat tartalmaznak.

Aszalt gyümölcsös kenyér

Hozzávalók: 300–500 g aszalt gyümölcs (mazsola, sárgabarack, datolya, áfonya stb.), 300 ml forró víz, 100 ml napraforgó- vagy mogyoróolaj, 300 g teljes kiőrlésű liszt, 1 biosütőpor, 1-1 teáskanál fahéj, gyömbérpor, szegfűszeg, kardamom. 2 evőkanál árpamaláta-szirupot is lehet hozzáadni, ha édesebbre szeretnénk.
Az aszalt gyümölcsöket megmossuk, a nagyobbakat összevágjuk, és ráöntjük a forró vizet, belekeverjük az olajat és az édesítőszert. A lisztet és a sütőport átszitáljuk, hozzáadjuk a fűszereket. A nedves és a száraz összetevőket elegyítjük, jól elkeverjük, és kivajazott, lisztezett formába tesszük. 180 ºC-os sütőben a kisebb formában 40, a nagyobban 50 percig sütjük. Ellenőrizzük, hogy átsült-e, és rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A datolya és a belőle készült szirup a legjobb helyettesítője a finomított cukornak. Nemcsak energiát ad, hanem segít megőrizni az egészségünket.

Szezámmagos datolyagolyók

Hozzávalók: 200 g datolya, 1 evőkanál vaj, 2 evőkanál szezámmag.
Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, beletesszük a szezámmagot, egy percig pirítjuk, hozzáadjuk a kimagozott datolyát, kis tűzön állandóan kevergetve tovább pirítjuk, amíg homogén, puha, pépes masszát nem kapunk. Hagyjuk hűlni, majd golyókat formálunk belőle.
Meiszner Kati
természetgyógyász,
táplálkozási tanácsadó
06-83/702-004, 06-30/948-5447
biokert@profinter.hu
http://valodisafrany.blog.hu

Valljuk be őszintén, valamennyien egyfolytában kacérkodunk az édességekkel. Kinek nem hiányzik egy kis nyár eleji életöröm, egy kis boldogsághormon? De most a bűntudatot félretéve, olyan édességeket készíthetünk, amelyek még az egészségünket is őrzik. Gyerünk a konyhába, és fogjunk hozzá! Attól függően, hogy melyik finomságot választottuk a három közül, az első dolgunk, hogy kihúzzuk a dugót a borospalackból.
Az aszalt gyümölcsös kenyérhez bonthatunk egy késői szüretelésű, édes tokaji furmintot vagy egy szintén késői badacsonyi Zeuszt vagy Zenitet innen a környékről.
A szezámmagos datolyagolyók akár 3-4 puttonyos aszút is elbírnak. Mivel a készülődés közben nassolgatunk a hozzávaló finom aszalt gyümölcsökből, jólesik egy-egy korty. Ezeket a borokat nem is isszuk, hanem csak apró nyeletet veszünk a szánkba, és azt kortyolgatva élvezzük az ízét, amelyben ugyancsak megjelennek az aszalt gyümölcsök. Az ilyen édes desszertborokat beoszthatjuk akár több napra is, mivel a magas cukortartalom és a sav miatt jobban bírják a tárolást. Arra viszont figyeljünk oda, hogy a dugót mindig tegyük vissza a palackba.
A csokoládémousse-hoz egy vörösbort ajánlok önöknek, mégpedig egy viszonylag fiatal, 2010-es villányi cabernet franc-t Wunderlich Alajos családi pincészetétől. A cabernet franc-t saját hazájában, Franciaországban nem nagyon hozzák forgalomba fajtatiszta borként, inkább házasításként kerül forgalomba valamilyen cuvée-ként. Nálunk, főleg Villányban nagyon jól érzi magát ez a szőlőfajta, így önállóan is gyönyörű borok készülnek belőle. Ezt már sokszor megtapasztaltam. Nekem is az egyik kedvenc vörösborfajtám. Tehát az ajánlott franc egészen sötét, rubinszínű. Illata tele erdei gyümölcsökkel, aszalt szilvával és meggykompóttal, de csokoládés, kávés jegyek is szépen felfedezhetők benne. A fajtára jellemző fanyarkás íz jól fog harmonizálni a csokimousse-szal. Savai elég virgoncak, de egyáltalán nem bántók. Zamatos, tartalmas bor. Fogyasztását 14–16 °C-on ajánlom.
Kedves egészségükre!
Pampetrics György
borkereskedő
8360 Keszthely, Rezi u. 2.
Tel.: 06-30/939-8185, 06-83/312-551
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 18.


További receptekhez kattintson ide!

megosztás
hozzászólások
koraszülött (1), google (3), Bocuse (3), Bátortábor (1), labdarugas (25), kalendarium (831), állatok (16), jogsebész (9), Víz, Zene, Virág Fesztivál (1), levendula (2), meteorologia (146), Egészségfejlesztési Iroda (1), esztétika (8), szuperhold (1), polgármester (153), rendőr (3), Bartha Gábor (34), Varga Andrea (13), KFT (1), fogyasztóvédelem (1), autóbusz (1), szalon (1), előadás (14), nő (2), Balatoni Hajózási Zrt (4), uzemanyag (24), Ranolder (1), Pampetrics György (21), Golden Globe (3), Zala Megyei Főügyészség (4), korhaz (99), Szőcs Tamás (1), érettségi megoldás (5), Balatoni Limnológiai Intézet (1), halottak napja (1), gyógyítás (2), Keszthelyen élni (6), Tóth Xénia (6), maraton (59), Alsópáhok (51), jég (5), Zalai Kutyasuli (1), horgász (5), KDNP (1), környezetvédelem (2), kornyezettudatos (4), TDM (3), Festetics kastély (139), keszthely balaton kekszalag (5), Balatoni Szövetség (3)