Receptajánló! - Halas-zöldséges curry

2012. augusztus 01.
Van ismét egy jó receptünk, s egy hozzáillő borajánlatunk, próbálja ki!

Az indiai curryk, amelyeket akár ragunak is nevezhetünk, nagyszerűen egyesítik a különböző zöldségeket. Ezek variációja végtelen az évszakok adta lehetőségeken belül. A fűszerek és a zöldségek kiegészítik egymást a hűtő tulajdonságú kókusszal együtt, a hal pedig megkoronázza ezt az ételt, és meghatározza az ízvilágát.

Hozzávalók 4 személyre: 4 fogasfilé, 2 nagy fej hagyma, 4 közepes sárgarépa, 1 pohár zöldborsó, 1 pohár zöldbab, 8 szem újkrumpli, 1 közepes batáta vagy sütőtök, 5-6 kis cukkini, 2 evőkanál hidegen préselt olaj, 2 evőkanál ghí, 2 evőkanál kókuszreszelék, 2 teáskanál indiai fűszerkeverék (római kömény, görögszéna, édeskömény, fekete mustármag, kalinji), 1 teáskanál kurkuma, 1 teáskanál őrölt koriandermag, 2-3 szem szegfűszeg, 1 db fahéj, 5-6 szem bors, ha erősen szeretnénk, 1 kis chilipaprika, 2-3 dl kókusztejkrém, só.



A halfilét hagyjuk 20-30 percet állni sós vízben, ezzel megelőzzük, hogy szétessen a főzés során. Az egyik hagymát apróra vágjuk, a meleg olaj és ghí keverékében először megpirítjuk a kókuszt és a fűszereket, majd a hagymát. Közben a másik hagymát egy robotgépben pépesítjük kevés vízzel, és hozzáadjuk a pirított fűszeres hagymához, ettől finom, sűrű leve lesz a ragunak. Felöntjük 3-4 dl vízzel, és felforraljuk. A halfiléket feltekerjük a bőrükkel kifelé fordítva, és a főzőlébe tesszük, majd főzési idejük sorrendjében jöhetnek a különböző formára vágott zöldségek, a levet pedig kiegészítjük a kókusztejkrémmel. A végén sózzuk. Összesen 20-30 percig főzzük a ragut.
Főtt basmatirizzsel és egy erős-aromás csatnival tálaljuk.
Ugyanezt az ételt csirkével és vegetáriánus változatban is elkészíthetjük
Meiszner Kati
természetgyógyász,
táplálkozási tanácsadó
06-83/702-004, 06-30/948-5447
biokert@profinter.hu
http://valodisafrany.blog.hu

 

Jó az az ütem, amelyet a szerkesztő úr és kedves Katalin asszony diktál az ételajánlásokban. Egy kicsit terelgetnek bennünket abba az irányba, hogy étkeink legyenek könnyűek és egészségesebbek. Ez a mostani recept is erre ösztönöz, ugyanis halfogyasztás terén eléggé hátul kullogunk az európai nemzetek sorában. A választott bor esetében is a könnyedségre kell törekedni. Van egy új szerzeményem Siklósról, a Bankert 2011-es rajnai rizlingje. Ez egy reduktív eljárással készített bor, ami azt jelenti, hogy a bor a készítése során nem érintkezett levegővel, végig acéltartályban érlelődött, és megőrizte a primer, friss, gyümölcsös aromákat. Fogyasztás előtt érdemes jól lehűteni. Illatában az egzotikus gyümölcsök és az érett kajszibarack fedezhető fel. Kortyolgatva úgyszintén ezek az ízek köszönnek vissza. Stílusa kicsit újvilágias, de kezdő borfogyasztóknak is szívesen ajánlom. Tökéletes kísérője a gazdagon fűszerezett, ám mégis könnyű halételeknek.
Kedves egészségükre!
Pampetrics György borkereskedő
8360 Keszthely, Rezi u. 2.
Tel.: 06-30/939-8185, 06-83/312-551
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 18.

 

megosztás
hozzászólások
Vajda János Gimnázium (22), Hévíz (1219), álláshirdetés (18), parkolás (8), Rtime (5), pünkösdi regatta (5), Marsalkó Dávid (1), temetés (2), Pálfi Attila (1), vlog (4), himnusz (1), Kovács Beatrix (1), cigaretta (13), skandinav lotto (81), idojaras (262), hotel mirage (1), Fodor Márk (8), holdfogyatkozás (1), efott (6), kultura (22), Laky András (2), munkaszünet (1), Somogyi Zoltán (4), Major Veronika (5), munkahely (8), menetrend (3), Szeiler Gábor (1), Max (83), Varga Endre (4), tiltakozás (1), gerincvédelem (1), Rózsakert étterem Hévíz (1), könyvbemutató (2), gyes (2), terápia (4), Zalai Borcégér (5), Gyertyánági Endre (1), kormanyhivatal (93), férfi (1), óraátállítás (3), Sáringer-Kenyeres Tamás (5), országgyűlési képviselőjelölt (11), zivatar (1), kalendarium (831), Gyarmati Noémi (1), Paleomedicina (1), Krasznai István (1), Rejuvena (19), transzfer (1), szalloda (59)