Receptajánló! - Hagymaleves bármilyen hangulathoz

2013. február 07.
Ez a leves testet-lelket melegítő, igazi téli étel, a hozzávalói mindig megtalálhatók otthon: olívaolaj, néhány fűszer és sok-sok hagyma, amely tetszőleges méretűre és formájúra vágható, vagyis lehet kockára, karikára, hosszú, keskeny csíkokra szelni aszerint, éppen milyen a hangulatunk, illetve milyen ízeket szeretnénk kicsalogatni belőle.

Hozzávalók 4 személyre: 2 evőkanál olívaolaj, 4 közepes hagyma, 2 evőkanál finom búzadara, 1 teáskanál kurkuma, 1 teáskanál görögszénamag, 1/2 teáskanál só, törött bors, 1 liter víz, 1 teáskanál almaecet.
Egy mély főzőedényben felmelegítjük az olajat, hozzáadjuk a karikára vágott hagymát, és pároljuk, kis tűzön kevergetve, amíg üveges nem lesz. Beletesszük a fűszereket, a búzadarát, egy percig kevergetve pirítjuk, majd felöntjük vízzel, és még 10-15 percig főzzük.
Tálaláskor hozzáadjuk az almaecetet, zöldfűszereket szórunk a tetejére és egy kis frissen tört borsot.

Ez a leves a hagymának és a fűszereknek köszönhetően nagyon jó hatással van a szervezetünkre. A hagyma elűzi a hideget, izzaszt, így segít kikúrálni a megfázást, gátolja a baktériumok, a gombák, a vírusok, terjedését, jó hasmenés esetén.
Ha sok fehérjét fogyasztunk, együnk hozzá hagymát, amely segíti a feldolgozását, elősegíti a fehérjeaminosav-anyagcserét.
A kurkuma és a görögszéna gyulladáscsökkentő, védi a májat a méreganyagoktól. Mindkettő segíti az emésztést, hatóanyagaik csökkentik a vér koleszterinszintjét, csökkentik a menstruációs fájdalmakat.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a hagyma ugyanannyira tápláló, mint a burgonya!
Meiszner Kati
természetgyógyász,
táplálkozási tanácsadó
06-83/702-004, 06-30/948-5447
biokert@profinter.hu
http://valodisafrany.blog.hu

Mi, magyarok általában levesesek vagyunk, meg olyan emberrel is ritkán találkoztam, aki a hagymát nem szereti, csak legfeljebb nem akarja bevallani. Hát most Katalin asszony összehozta nekünk ezt a két dolgot egy professzionális hagymaleves formájában. Lehet ez a leves egy többfogásos ebéd előjátéka, vagy ha valaki fogyókúrázik, akkor egyben a végjátéka is, az biztos, hogy jó hatással lesz a szervezetre. És az is biztos, hogy ez a villányi zöld veltelini is, amelyet Kvassay Levente fiatal villányi borász készített a tavalyi termésből, ugyanilyen jó hatásfokkal űzi a hideget, és véd bennünket. Ez egy fiatal ültetvény, de a gyökere már leér két-három méterre, oda, ahol a felszín alatti mészköves rész van, és onnét veszi fel az ásványokat, az ásványi sókat. Valóságos medicina ez a bor. Ezzel az egyszerű címkével öltöztetett palackról nem is gondolná az ember, hogy a maga könnyed, reduktív műfajának egyik műremekét rejti. Ha pohárba töltjük, rögtön harsány, friss illattal indít, de annyira, hogy már harminc centiméterről lehet érezni. Trópusi gyümölcs, gyógynövényes-vegetális fűszerek és bodza. A szájban aztán az illatnak megfelelően vibrálnak, robbannak az ízek, amit az üde savak nagyon hosszúra nyújtanak. Élvezetes anyag! 10–11 °C-on a legfinomabb. Sajnos csak kis tételben készült, még nagyjából 500 palack fogható belőle. Aki teheti, kóstolja meg! Én ezzel szeretnék önöknek kedvet csinálni egy finom ebédhez, egy kellemes együttléthez.
Kedves egészségükre!
Pampetrics György
8360 Keszthely, Rezi u. 2.
Tel.: 06-30/939-8185, 06-83/312-551
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 18.

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
koktél (1), Owaimer Zoheir (1), Fodor Edith (3), Spar (1), keresztény (2), csillaghullás (2), verklifesztivál (3), europa-bajnok (5), országgyűlési képviselő (33), színház (5), Puskás Tamás (3), Zalaköveskút (1), film (8), TRX (22), eon (2), Cséby Géza (5), traffipax (4), Top 50 (1), Vigántpetend (1), regisztráció (1), vallás (1), kormanyhivatal (93), labdarugas (25), Bringatanya (2), család (1), Radnóti Miklós (1), repuloter (64), Miss Balaton (1), férfi (1), bank (7), Astellas-díj (2), test (1), Dublecz Karoly (2), euronews (1), Happy Dixieland Band (8), statisztika (2), mentő (9), tenisz (3), Balatoni Múzeum (98), Krassói Katalin (1), Monitor konyhája (80), Nagykanizsa (1), zene (23), vízkereszt (1), Sárdi Katalin (1), táska (1), Ranolder (1), Szent István ünnepe (3), hospice (1), kutatók éjszakája (1)