Receptajánló! - Göcseji gombaleves másképpen, hajdinagombóccal
Hozzávalók 4 főre: 2 ek szőlőmagolaj, 1 fej vöröshagyma, 1 tk fűszerpaprika, 0,5 kg gomba, 0,3 kg burgonya, 0,2 kg sárgarépa, zeller, só, bors, kakukkfű, 0,1 kg hajdina, 1 tojás, 1 ek gluténmentes liszt, 2 dl joghurt
Kevés szőlőmagolajon az apróra vágott vöröshagymát lepirítjuk, fűszerpaprikával megszórjuk, kevés vízzel felöntjük. Hozzátesszük a vegyes erdei gombákat és az apró kockára vágott sárgarépát, zellert. Ízesítjük sóval, borssal, friss kakukkfűvel. Amikor a sárgarépa félpuha, a levesalapunkat felengedjük, majd hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát. Elkészítjük a gombócot: az előre megfőzött hajdinát sóval, borssal, tojással, egy kevés gluténmentes liszttel összedolgozzuk, majd a forrásban lévő levesbe megformázva megfőzzük. Végén a levest joghurttal habarjuk.
Jó étvágyat!
A szőlőmagolaj E-vitaminban különösen gazdag, antioxidáns hatású immunerősítő. A hajdina a keserűfűfélék családjába tartozik, igen értékes vitaminforrás. A joghurt regenerálja a bélflórát, fontos szerepet játszik az emésztésben.
Helikon Taverna Étterem és Rendezvényközpont
Vonyarcvashegy, Helikon u. 22.
Tel.: 06-83/348-004, 06-30/217-9981
www.helikontaverna.hu
info@helikontaverna.hu
Sajnos eddig ebben az esztendőben a nagy szárazság és a csapadékhiány miatt nem nagyon volt alkalmunk a gombászásra. Az október meghozta ezt a lehetőséget, tehát irány az erdő, szedjük össze a levesnekvalót! Két fontos dolog van, amit muszáj betartani: az erdőbe rikítóan színes ruhába menjünk, mert vadászati főszezon van; a másik pedig a gombaszakértő! Nos, ha megvan a gomba, nézzük hozzá a bort. Az extrém meleg miatt már augusztus derekán elkezdődött a szüret. Ettől egy kicsit felgyorsultak a dolgok a pincékben, és már örülhetünk is az újboroknak. Most ezeket kell kóstolni, így én is ezeket ajánlom, nem is annyira a leves miatt, hanem csak úgy általában, mivel most frissek, gyümölcsösek, üdék és kedvesek. Az első idei borra, amellyel találkoztam, Günzer Tamás 2012-es villányi roséjára is ráillik az előbbi felsorolás. Négyfajta szőlőből készült: kékfrankos, merlot, pinot noir és syrah. Ha odafigyelünk a kóstolásnál, mind a négy fajta kijön belőle. Déli gyümölcsök, tutti-frutti és málna fantasztikusan finom savak társaságában. A megszokott rozészíntől kicsit eltérő, sötétebb színvilágú, jó ránézni a palackra, jó az összhang, az ember felvidul a látványától is. Mivel az idő hűvösebbre fordult, elegendő 10-12 C°-ra hűteni. Kedves egészségükre! Pampetrics György borkereskedő Pampetrics Borkereskedés Kft. 8360 Keszthely, Rezi út 2. 06-83/312-551 06-30/939-8185 |