Receptajánló! - Göcseji gombaleves másképpen, hajdinagombóccal

2012. október 18.
Van ismét egy jó receptünk, s egy hozzáillő borajánlatunk, próbálja ki!



Hozzávalók 4 főre: 2 ek szőlőmagolaj, 1 fej vöröshagyma, 1 tk fűszerpaprika, 0,5 kg gomba, 0,3 kg burgonya, 0,2 kg sárgarépa, zeller, só, bors, kakukkfű, 0,1 kg hajdina, 1 tojás, 1 ek gluténmentes liszt, 2 dl joghurt

Kevés szőlőmagolajon az apróra vágott vöröshagymát lepirítjuk, fűszerpaprikával megszórjuk, kevés vízzel felöntjük. Hozzátesszük a vegyes erdei gombákat és az apró kockára vágott sárgarépát, zellert. Ízesítjük sóval, borssal, friss kakukkfűvel. Amikor a sárgarépa félpuha, a levesalapunkat felengedjük, majd hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát. Elkészítjük a gombócot: az előre megfőzött hajdinát sóval, borssal, tojással, egy kevés gluténmentes liszttel összedolgozzuk, majd a forrásban lévő levesbe megformázva megfőzzük. Végén a levest joghurttal habarjuk.
Jó étvágyat!

A szőlőmagolaj E-vitaminban különösen gazdag, antioxidáns hatású immunerősítő. A hajdina a keserűfűfélék családjába tartozik, igen értékes vitaminforrás. A joghurt regenerálja a bélflórát, fontos szerepet játszik az emésztésben.

Helikon Taverna Étterem és Rendezvényközpont
Vonyarcvashegy, Helikon u. 22.
Tel.: 06-83/348-004, 06-30/217-9981
www.helikontaverna.hu
info@helikontaverna.hu

 

Sajnos eddig ebben az esztendőben a nagy szárazság és a csapadékhiány miatt nem nagyon volt alkalmunk a gombászásra. Az október meghozta ezt a lehetőséget, tehát irány az erdő, szedjük össze a levesnekvalót! Két fontos dolog van, amit muszáj betartani: az erdőbe rikítóan színes ruhába menjünk, mert vadászati főszezon van; a másik pedig a gombaszakértő! Nos, ha megvan a gomba, nézzük hozzá a bort. Az extrém meleg miatt már augusztus derekán elkezdődött a szüret. Ettől egy kicsit felgyorsultak a dolgok a pincékben, és már örülhetünk is az újboroknak. Most ezeket kell kóstolni, így én is ezeket ajánlom, nem is annyira a leves miatt, hanem csak úgy általában, mivel most frissek, gyümölcsösek, üdék és kedvesek. Az első idei borra, amellyel találkoztam, Günzer Tamás 2012-es villányi roséjára is ráillik az előbbi felsorolás. Négyfajta szőlőből készült: kékfrankos, merlot, pinot noir és syrah. Ha odafigyelünk a kóstolásnál, mind a négy fajta kijön belőle. Déli gyümölcsök, tutti-frutti és málna fantasztikusan finom savak társaságában. A megszokott rozészíntől kicsit eltérő, sötétebb színvilágú, jó ránézni a palackra, jó az összhang, az ember felvidul a látványától is. Mivel az idő hűvösebbre fordult, elegendő 10-12 C°-ra hűteni.
Kedves egészségükre!
Pampetrics György
borkereskedő

Pampetrics Borkereskedés Kft.

8360 Keszthely, Rezi út 2.

06-83/312-551
06-30/939-8185

 

megosztás
hozzászólások
Liszkay (2), piac (6), Csengei Agota (16), meteorologia (146), szavazas (9), Naszádos Antal (1), Apák napja (1), nagyik karácsonya (1), Hotel Zenit (3), maraton (59), Varga Endre (4), eltűnt (5), vitorlásverseny (30), e-kereskedelem (1), gyermekfelügyelő (1), bezárás (1), DRV Zrt. (3), 3D (1), Komoróczi Lajos (3), Ifi Ferenc (1), halottak napja (1), erettsegi (72), alkohol (4), Laky András (2), nav (29), Suba Alexandra (1), Semmelweis Egyetem (1), nyelvvizsga (2), utánpótlás (1), Csokonai társaság (1), életmód (10), magyar dal napja (8), pünkösdi regatta (5), polgármester (153), jogsebész (9), Paleomedicina (1), Astellas-díj (2), média (1), mentő (9), Füzes Eszter (1), Zalaköveskút (1), Tata (1), vuz kft (17), munkahely (8), halál (42), gépjármű (1), utazas (15), Művészetek völgye (7), Zalaegerszegi Törvényszék (12), regatta (2)