Receptajánló! - Diós padlizsán

2012. október 05.
Van ismét egy jó receptünk, s egy hozzáillő borajánlatunk, próbálja ki!

Hozzávalók: 2 evőkanál olívaolaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 közepes padlizsán, 4-5 evőkanál darált dió, 1dl fehérbor, 2 dl zöldségalaplé vagy víz, 1 teáskanál balzsamecet, nagy csokor petrezselyemzöld.

A padlizsánokat nagy kockákra vágjuk, besózzuk, majd miután levet eresztett, puhára pároljuk. Az apróra vágott hagymát megpároljuk az olajon (20 perc), ügyelve, hogy meg ne barnuljon, hozzáadjuk a darált diót, belereszeljük a fokhagymát, átpirítjuk, vigyázva, hogy a dió meg ne égjen, majd felöntjük a borral, a balzsamecettel, a zöldségalaplével vagy a vízzel, kicsi cukorral, sóval, borssal ízesítjük, és a megpárolt padlizsándarabokat beletéve összefőzzük. Ha túl sűrű a szósz, némi vízzel hígíthatjuk. A végén belekeverjük az apróra vágott petrezselyemzöldet, és levesszük a tűzről. Hidegen-melegen egyaránt nagyszerű, tartalmas étel, köszönhetően a hagyma és a padlizsán tápláló tulajdonságainak.
Meiszner Kati
természetgyógyász,
táplálkozási tanácsadó
06-83/702-004, 06-30/948-5447
biokert@profinter.hu
http://valodisafrany.blog.hu

Most, ősz elején a szürettel együtt beköszöntött a diószezon is. Szerencsére nálunk rengeteg a diófa, szőlőhegyen, kertek végében vagy akár az utak mentén is hozzájuthatunk ehhez a finom csemegéhez. Nincs más dolgunk, csak össze kell kapkodni. Ha utánanézünk, megtudhatjuk, hogy milyen sok vitamint, ásványi anyagot és olajat tartalmaz, ami szervezetünknek fontos. Az egyszerű nassolástól az ünnepi ételeink elkészítéséig egyaránt fel tudjuk használni.
Katalin asszony egy remek őszies receptet gondolt ki nekünk. És hogy tisztemnél maradjak, én is egy remek bort ajánlok önöknek, mégpedig egy tokaji száraz szamorodnit a Disznókő pincészettől. A tokaji szamorodni amúgy egy hungarikum borkülönlegességünk, amely mostanában nem a legdivatosabb boraink közé tartozik, de nem szabad elfelejtkeznünk róla. Több száz éven keresztül az egyik legfontosabb exportcikkünk volt Lengyelországba. Talán ennek köszönhetjük, hogy a lengyelek ilyen barátsággal vannak irántunk. Még a nevét is ők adták ennek a bornak. Szamorodni annyit jelent: ahogyan megtermett. Ez a szőlő feldolgozására utal, ami úgy történik, hogy az aszúsodó fürtöket az egészséges fürtökkel együtt szüretelik és dolgozzák fel. Mindig fahordóban erjed és érlelődik. A hordót nem töltik teljesen tele, egy kis levegő mindig van a bor felett. Ennél a bortípusnál fontos szerepe van az oxidációs folyamatnak az érlelés során. Ettől egy kicsit mélyebb a színe, és az illatában, az ízében egyaránt ott vannak az aszalt gyümölcsökre és a dióra emlékeztető jegyek. Fogyaszthatjuk aperitifként is, de ételsorhoz is kitűnő választás, emiatt jól fog illeni ehhez a diós padlizsánhoz.
Aki szamorodnit kóstol, az egy kicsit mindig visszamegy a múltba, és tisztelettel gondol a tokaji bortermelőkre.
Én is emelem poharamat az egészségükre!
Pampetrics György
8360 Keszthely, Rezi u. 2.
Tel.: 06-30/939-8185, 06-83/312-551
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 18.

 

megosztás
hozzászólások
hospice (1), sárkányrepülő (1), Asperger-szindróma (1), Horváth Szabina (1), Via Hotel (1), Kovács Ernő (1), erdő (2), jóga (1), tollaslabda (1), sütemény (1), gasztroblogger (2), sztárportré (3), Keszthelyi Yacht Kikötő (50), verseny (2), arckezelés (1), Manninger Jenő (384), hulladék (3), Centrál Színház (1), ország torta (1), proa (1), Havasi Bálint (13), család (1), KDNP (1), diploma (4), olimpia (152), Év szállása (1), repülő (3), police (513), drogmentes (1), alpolgármester (2), Víz, Zene, Virág Fesztivál (1), Pál Attila (1), Kovács Patrícia (1), ellazulás (1), cigaretta (13), miniszterelnök (2), kormanyhivatal (93), apartman (3), nagyik karácsonya (1), tranzakciós díj (1), Tóth Csaba (3), Keszthelyi Táncpanoráma (7), daganat (6), Csengei Agota (16), Czigány Sándor (2), Csöre Gyula (1), kalendarium (831), nyaralas (12), Csángó Zsuzsa (1), Bibó Gimnázium (1)