Receptajánló! - Báránysült szalonnás káposztával, rozmaringos pirított burgonyával + borajánló

2012. március 24.
Van ismét egy jó receptünk, s egy hozzáillő borajánlatunk, próbálja ki!

Hozzávalók 4 személyre: kb. 1 kg báránycomb, só, bors, rozmaring, 2 dl olívaolaj, 15 dkg vöröshagyma, 8 gerezd fokhagyma, 80 dkg burgonya, 80 dkg savanyú káposzta, 20 dkg füstölt szalonna, őrölt kömény, babérlevél

A húst megtisztítjuk, egy erősebb cérnával megformázzuk, sóval, borssal, rozmaringgal bedörzsöljük. A megpucolt vöröshagymát cikkekre vágva, a fokhagymagerezdekkel együtt a tepsire helyezzük, rátesszük az előkészített báránycombot, öntünk alá egy kevés vizet, a húst olajjal megöntözzük, és előmelegített sütőben 70-80 perc alatt készre sütjük.
Amíg a hús sül, a burgonyát héjában megfőzzük, korongokat vágunk belőle, serpenyőben, kevés olajon, sóval, borssal, rozmaringgal fűszerezve megpirítjuk.
A megmosott savanyú káposztát a szalonnával együtt lesütjük. Köménnyel, babérlevéllel ízesítjük.
A köretek mellé feltálaljuk a felszeletelt báránycombot.
Helikon Taverna Étterem és Rendezvényközpont
Vonyarcvashegy, Helikon u. 22.
Tel.: 06-83/348-004, 06-30/217-9981
www.helikontaverna.hu
info@helikontaverna.hu

 

A báránysült elkészítése olyan feladat, amikor a gyakorlott szakács is csak egy vékony késpengén egyensúlyozik. Nagyon oda kell figyelni, mert hogyha a húst túlsütjük, nem lesz rózsaszín,nem lesz omlós, nem lesz az igazi. Viszont ha jól sikerül, akkor az életünk emlékezetes pillanatai közé fog tartozni az az este.
A bárányhoz való borválasztásnál nem érdemes elhagyni a járt utat a bizonytalan miatt, ezért kihagyhatatlan az egyik legelegánsabb vörösbor, a pinot noir. Most egy olyan borásztól ajánlok egy szép pinot noir-t, akinek a borai megfelelő mértékben fogyasztva garantáltan orvosságként hatnak. Olyasvalaki készíti őket, aki itt, Zalában, Csörnyeföldön az orvoslást nap mint nap gyakorolja, és azon doktorok közé tartozik, akik nem csak a betegekhez értenek. Dr. Bussay László 2010-ben gondolt egyet, és mint már olyan sokszor, hagyta megszületni ezt a pinot noir-t is. A lehető legtermészetesebb körülmények között, fahordóban erjedt és érlelődött, ugyanitt derítőszer használata nélkül tisztult le, és így került a palackba, szűretlenül. Szép rubinpiros színével, finom meggyre és cseresznyére emlékeztető, gyümölcsös illatával engem mindig elvarázsol. Nem tudom, hogy miért, de én úgy érzem, hogy a jól sikerült báránysültben és a pinot noir-ban van valami közös pont, ahol kialakul az egyensúly. Ez olyan kapcsolat, emberi példával élve, mint amikor a kedvesünkkel együtt vagyunk, és nem zavar minket semmi és senki. Hát igen, az életnek vannak fűszerei!
Kedves egészségükre!
Pampetrics György borkereskedő
8360 Keszthely, Rezi u. 2.
Tel.: 06-30/939-8185, 06-83/312-551
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 18.

 

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
Horvath Terez jegyzo (29), év fürdője (4), test (1), környezetvédelem (2), szakács (1), Év szállása (1), építész (3), idegenforgalmi adó (1), gyermekfelügyelő (1), rendőr (3), Négeli Noémi (1), gyes (2), macska (1), Lidl (1), power-bank (1), ÉrtékTrend (35), webmark (2), balett (1), kiállítás (16), Kertész Sándor (5), Keszthelyi Táncpanoráma (7), kékszalag (12), DJ Gerysson (1), Bóka György (2), Pampetrics György (21), kitüntetés (6), Manninger Jenő (384), utazas (15), Laky András (2), Horváth Szabina (1), szalon (1), Barista bajnokság (2), farsang (2), KDNP (1), Donkó Imre (1), állatvédő (5), Szent Márton (3), Rigo Csaba (36), tavaszi szél vizet áraszt (1), verseny (2), ökölvívás (2), óraátállítás (3), autó (3), Bartha Gábor (34), palyazat (164), SzezOn bevásárló közösség (1), Egészségfejlesztési Iroda (1), megemlékezés (10), igazgató (1), maraton (59)