„Rang volt Keszthelyre költözni!”

2015. január 15.
„A Balaton fővárosának lenni nem földrajzi fogalom, nem is mennyiségi kérdés, hanem minőségi megfelelés.”

Monitor Extra magazinunkban minden alkalommal egy-egy témát járunk körbe. A mostani és a következő számunkban azt a témát boncolgatjuk, vajon milyen Keszthelyen élni, keszthelyinek lenni. Mi foglalkoztatja, esetleg bosszantja a város polgárait? Mi a véleménye Keszthelyről egy igazi lokálpatriótának? És mit mond Keszthely város egyik tiszteletbeli magisztere? Mit tart munkája büszkeségének és kudarcának a volt főépítész?


Dr. Bóka György háziorvos, foglalkozásügyi orvos

– Nem tősgyökeres keszthelyi, a Dél-Alföldről érkezett a családjával a Balaton-partra. Miért éppen Keszthely volt az úti cél?
– A Balatonba szerelmesedve otthagytam Hódmezővásárhelyt, Szegedet, a Tiszát. Nemcsak Keszthely, a hegyek, a természeti adottságok, a lehetőségek, illetve Hévíz miatt, de barátságosabbnak tartottam az embereket is. Apai ágról keszthelyi volt a család. Egyszer régen azt hallottam otthon: Keszthelyen lakva nyaral az ember! Először 1979-ben, az egyetem elvégzése után költöztünk volna ide, de azt mondták, hogy ne is álmodozzunk erről, mert nincs megfelelő ajánlásunk. Két út előtt álltunk: az egyik terv az volt, hogy külföldre megyünk, magyarán disszidálunk. A másik cél pedig Keszthely volt. Végül aztán 1984-ben sikerült ideköltöznünk Nagykanizsáról. Akkoriban rang volt Keszthelyen élni, egy remekül prosperáló város volt tényleges idegenforgalommal, önálló egyetemmel, nagyon rangos sportélettel.
– Mit kapott Keszthelytől?
– A legtöbbet a legnagyobb szerelem, a hőlégballonozás adta, a repülés. Vonalkódom szerint van három szakvizsgám, feleség, gyerekek, unokák. Nagyon jókat lehet bicajozni, kirándulni, időnként jókat vitorlázunk. Télen korcsolyázunk, Hévízre járunk. Voltunk már barlangászkodni is.
– Miért, mitől érzi jól magát a városban?
– Nem mondtam, hogy jól érzem magam. A rendszerváltozás után egyre lejjebb süllyedt a város, megszűntek a munkahelyek, Befag, Bakonyművek, húsüzem. Elveszítette önállóságát az egyetem, intézmények kerültek el innen. A Zimmer frei városává degradálódtunk, utóbb meg a turisták lelkesedése is elfogyott. Az emberek munka nélkül maradtak, ezért nagyon sokan elköltöztek. Rejtőzködik a műszaki értelmiség, vagy ami szomorúbb, megszűnt. Orvosnak lenni Keszthelyen ma közel sem olyan vonzó, mint egykor volt. A hatvan évemmel fiatal háziorvosnak számítok, évek óta nincs érdeklődés a keszthelyi praxisok iránt. Csökken a város lakosainak száma úgy, hogy az ide költőzők egzisztenciája, intellektusa közel sem az, amit én kívánnék – már ha érti, mire gondolok.
– Pillanatnyilag nincs olyan társaság, ahová rendszeresen eljárhatnék, de olyan hely se, ahol a magamfajta perembika rendszeresen elidőzhetne. Időnként élőzene, esetleg tánc és – zokon ne vegye – beszélgetés. Igazi, nem telefonos, nem számítógépes.
– A Balaton fővárosának lenni nem földrajzi fogalom, nem is mennyiségi kérdés, hanem minőségi megfelelés. Keszthely e kritériumnak évek óta semmi módon nem tesz eleget.
– A stratégiai pontokkal – úgymint Hullám Szálló, Balaton Szálló, Amazon Szálló, Gösser halászcsárda, Fenékpuszta – nem tudott mit kezdeni egyik testület sem a rendszerváltozás óta. Wellness-szálló, komolyabb fürdő nélkül (Kehida, Tapolca, Marcali, Nagykanizsa mintájára) nem várható fellendülés. Ahhoz, hogy a város újra turizmust generáljon, sokkal komolyabb dolgoknak kellene történniük a beruházásokat illetően, mint egy főtér. Az el nem készült, szemetes Balaton-partról nem beszélve.
– Teljesen rossz a város marketingje. Ha le akarja írni: f…s. Ezzel már csak a közlekedésünk versenyezhet, de amíg ezt a parkolásból befolyt pénz ennyire befolyásolja, nem sok mozgástér marad. Az ipari parkban semmi nem történt, pedig nagy marakodás volt a területért. Ha megnézzük, nincs olyan utcája a városnak, ahol ne lenne romos épület, szemét. Nem az én feladatom lenne rendet tenni, tetetni az ügyben, akinek meg dolga, mert négyévenként erre esküt tesz, az meg nem teszi a világért se.
– A fiatalok az egyetem elvégzése után maradnának a városban, vagy visszatérnének, ha máshol tanultak, de ha nem bankosok vagy eladók az Intersparban, nincs miért Keszthely mellett dönteniük. A gyermekeim orvosok lettek, mindketten itt helyezkedtek el, de ők szerencsések ebből a szempontból. A legnagyobb probléma, hogy nem generációkban gondolkodik a város. Be kell látni, szüksége van a fiatal értelmiségiekre. Ahhoz, hogy itt bármi is változzon, munkahelyteremtésre van szükség. Nincs jövője annak a városnak, amelyik nem tudja itt tartani őket.
– Eddig csak a hibákat sorolta. Van azért jó is?
– Persze. Ha hallgatja vagy olvassa a mindenkori hatalom nyilatkozatait, ott, és részben csak ott, megtalálja a jót. Elmondtam a beszélgetés elején én is. Ha megint lesz újra jó, elmondom. A természet, a környezet adta lehetőségek jók. Rosszul vagy sehogy kihasználni – erről beszéltem –: na, ez a hiba.

megosztás
hozzászólások
kalendarium (831), Sifter Rózsa (1), bor (26), keszthelyi-hegység (1), Halház kft (1), erdő (2), Csokonai társaság (1), bíróság (8), kilométer (1), luxus (4), Eurostat (1), Zala folyó (1), nyugdíjas (2), díj (4), ajándék (8), nő (2), Miss Balaton (1), Player's Restaurant & Bar (2), méregtelenítés (1), munkaszünet (1), fejlesztés (12), baleset (169), Udvaros Dorottya (1), tűzoltó (32), Ugrimanók (1), egyház (2), Kovács Viktória (4), felmeres (10), Palásthy Bese (2), katasztrofavedelem (44), kutatas (81), Don (1), Festetics kastély (139), Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt (18), Zalai Kutyasuli (1), szüret (4), felsőoktatás (9), google (3), vasárnapi pihenőnap (3), Bringatanya (2), alga (1), étrend (4), Szeiler (63), gyilkosság (1), Zala Megyei Rendőr-főkapitányság (136), sajtóközlemény (5), borünnep (24), hotel mirage (1), Major Veronika (5), menzareform (4)