Rákkezelés: jobban bízunk a nem-gyógyszeres terápiában

2012. november 21.
A daganatos betegségek kezelése kapcsán elsősorban az alternatív terápiákban és nem a gyógyszerekben bíznak a laikusok – derül ki a Szinapszis Kft. egy friss lakossági kutatásából, melyet a cég az AIG biztosító együttműködésével készített.

Legjobban a daganatos betegség kialakulásától tartanak
A több, minta 6000 kitöltő saját életkörülményeit, életmódját figyelembe véve a leggyakoribb hazai krónikus betegségek közül a daganatos megbetegedések kialakulásától tart leginkább, közel 40 százalékuk nagyon, további 40 százalékuk valamelyest fél ennek megjelenésétől. A listát a mozgásszervi panaszok és a kardiológiai problémák folyatatják, és a felsorolt betegségek közül a pszichiátriai zavarok zárják.A felmérésből kiderül: minden második válaszadó járt 3 éven belül rákszűrésen, további 15 százalékuk ennél régebben vett részt valamilyen vizsgálaton, közel 40 százalékuk viszont nem fordult meg orvosi rendelőben ilyen céllal a közelmúltban. Az esetek többségében (61%) a beteg kezdeményezte a vizsgálatot és a kitöltők közül legtöbben mellrák (35%) és méhnyakrák (33%) szűréseken vettek részt. Viszonylag magas még a tüdő (20%), bőr (14%) és petefészekrák (13%) vizsgálatot igénybe vevők aránya.
A szűrések jellemzően államilag finanszírozott vizsgálatok voltak, de a mell- és tüdőrák kivételével más vizsgálati területeken változó mértékben ugyan, de magas a magánfinanszírozású kezdeményezések aránya is (a nőgyógyászati és bőrdaganat szűrések esetében a legmagasabb, közel 20%).

Nem a gyógyszer a leghatékonyabb rákkezelő terápia
A daganatos megbetegedések kapcsán a kutatás azt is vizsgálta, milyen készítmény kategóriákat tartanak hatékonynak a laikusok ezek megelőzésére illetve kezelésére. (A megkérdezettek iskolai osztályzatokhoz hasonlóan értékelték az egyes csoportok prevencióban illetve gyógyításban vélt hatékonyságát.)
Megelőzési szempontból első helyen a gyógynövénytartalmú készítmények és az étrend-kiegészítők végeztek, a válaszadók közel 50 százaléka legalább 4-esre értékelte ilyen szempontú megbízhatóságukat, illetve hasonlóan magas volt az alternatív gyógyászatban bízók aránya is (42%). A gyógyszer esetében mindössze a válaszadók 18 százaléka adott legalább jó értékelést.
Az előzetes várakozásainkkal ellentétben a gyógyítás területén nem a gyógyszeres terápia bizonyult legjobbnak, ebből a szempontból más termékkategóriák szerepe hasonlóan – esetenként még jobban (!) – alakul. A gyógynövénytartalmú készítmények és az étrend-kiegészítők esetében ugyanis közel 50 százalékos a legalább 4-es osztályzatot adók aránya, míg a gyógyszer esetében ez a szám mindössze 41 százalék.

Minden 2. kitöltőt a szűrési lehetőségek érdeklik
A válaszadók 60 százaléka saját bevallása szerint proaktívan, több mint 30 százalékuk jellemzően passzívan követi a daganatos betegségekkel kapcsolatos információkat, és mindössze minden 10. megkérdezettet nem érdeklik egyáltalán ezek. A legfőbb csatornákat ebből a szempontból az internet és a print anyagok (újságok, patikai lapok) jelentik, de sokan tájékozódnak a sugárzott médiából vagy lehetőség szerint az orvostól.
A keresett témák listáját a megelőzéssel (88%) és a betegség kialakulásával (71%) kapcsolatos információk vezetik, de magas a szűrési lehetőségek iránt érdeklődők aránya (52%). A betegség kezelését illetően az elérhető nem gyógyszeres terápiákkal kapcsolatos információk több ember által keresettek (43%), mint a gyógyszeres terápiákkal kapcsolatos írások (24%).

Kiemelt fontosságú az objektív tájékoztatás
A kutatás eredményei alapján megállapítható: a laikusok körében magas bizalom övezi az alternatív gyógyászati termékeket nem csak a daganatos betegségek megelőzése, de kezelése tekintetében is. Kiemelt társadalmi, hatósági vagy akár gyártói-forgalmazói cél kell, legyen a készítményekkel kapcsolatos objektív tájékoztatás, a minőségi kritériumok fontosságának hangsúlyozása, hiszen ezek a termékek nem mennek át olyan szigorú ellenőrzésen, mint a gyógyszerek. A fentiek alapján elmondható, hogy ez utóbbiakba vetett bizalom foka alacsony, így a gyógyszeripar és az érintett érdekképviseleti szervek számára is iparági szintű összefogásra lenne szükség, mivel a bizalomhiány a gyakorlatban komoly problémákat vethet fel a betegek compliance-ét vagy adherenciáját illetően. Ezek a tényezők viszont alapvetően határozzák meg egy terápia eredményességét.

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
keszthelyi-hegység (1), igazgató (1), telihold (1), egyetem (188), képviselő-testület (37), Örvényeshegy Piknik (3), TDM (3), Bock Bisztró (12), fogyasztóvédelem (1), testkezelés (2), nyár (1), boldog (1), Ékszertáska (2), monitormagazin (107), meiszner kati (16), Balaton-part (10), Tál Zoltán (2), webmark (2), Use Unused (1), diakhitel (7), szabadsag (2), Sárdi Katalin (1), Básti Juli (1), Mátrai Gabriella (2), gyász (1), boldog békeidők (2), punkosdi regatta (9), nyelvtanulás (3), gyermek (12), migráns (3), táska (1), uszoda (9), Koncz Zsuzsa (1), országgyűlési képviselő (33), garázsvásár (1), szalon (1), paralimpia (4), hulladék (3), Biró Róbert (15), menekült (1), Balatoni Kurzusok (8), Palinkas Robert (83), mobil (2), ZalaSprings Golf Resort (2), tavaszi szél vizet áraszt (1), regatta (2), Cseh László (1), GESZ (11), trianon (2), Szabó Ilona (1)