Rádiót igazgat és kampányt is szervez az egykori sorozatsztár

2010. október 18.
Négy évvel ezelőtt valószínűleg sokan meglepődtek azon, hogy polgármester lett a Zala megyei Kiskutason egy tévésorozatból megismert fiatal színész. Ha akkor feltette valaki azt a kérdést, hogy egyáltalán mit akar egy huszonéves "celeb" egy kis falu polgármesteri székében, annak csattanós válasz lehetett az október 3-i önkormányzati választás.

Halász Gábor ugyanis két vetélytársát megelőzve, toronymagasan, 71 százalékos támogatással ismét a település vezetője lett. Néhány éve még csak ő volt ismert, mára azonban már a megyehatáron túl, országosan is nevezetessé tette Kiskutas, a kultúra falujának nevét.

Amikor két évvel ezelőtt először beszélt az MTI-Press érdeklődésére faluvezetői elképzeléseiről, többnyire az előtte álló feladatokat sorolta, most viszont már az eredményekkel is büszkélkedhet. Az újságírót a frissen felújított faluházban fogadja, amely az év elején még csupán romhalmaz volt, mára viszont kívül-belül megszépült. Eltűntek a vizes falak, az elkorhadt födém, és mindezt jobbára a helyiek önkéntes munkával és közhasznú munkások bevonásával oldották meg.
Van már helye a rendszeres kulturális-közéleti rendezvényeknek, amelyeket hosszan sorol az a kiadvány is, amelyet a falubeliek a választások előtt kaptak. Ebben az elmúlt négy év eredményei és eseményei mind szerepelnek, láthatják az itt élők, honnan hová jutottak egy ciklus alatt. Ma már minden évben megünneplik Kiskutas Napját, rendszeresen rendeznek színészbált, közéleti szereplőket hívnak a falubeliekkel beszélgetni, és a sok helyütt ismert EGO színpad - amelynek a színész-polgármester a művészeti vezetője - rendszeres fellépője a helyi és távolabbi rendezvényeknek.
- Megfogadtam, hogy amit a "celebvilággal" elértem, azt értékké konvertálom. Úgy érzem, hogy ez sikerült is, ki tudtam vonulni a bulvárvilágból úgy, hogy az ismertséget a település megismertetésére tudtam fordítani - mondja Halász Gábor, aki pontosan tisztában van a lehetőségekkel. Kiskutason nem lehet hatalmas ipari üzemeket létesíteni vagy lakóparkot építeni, ezért a kultúrában találta meg azt a kiugrási pontot, amellyel a megyében, sőt az országban is példát lehet mutatni.
Mint hangsúlyozza, ki meri jelenteni, hogy nem a "gagyi" hoz ismertséget és népszerűséget. Ezt az is bizonyítja, hogy a falubeli rendezvényeken a helyiek 80-85 százaléka jelen van, de szép számmal érkeznek távolabbról is. Az elsők között említi a Hogyan tovább Magyarország? rendezvénysorozatot, amelyre politikai meggyőződéstől függetlenül számos fontos közéleti szereplőt hívott meg. Politikusok, szociológusok, művészek beszéltek arról, hogy hogyan lehet kirángatni a mostani kátyúból az országot.
- Nemcsak gazdasági válságról beszélünk, hanem az ennél is nagyobb, jobban érezhető morális válságról. Ez utóbbit generációk alatt lehet csak "kijavítani", az emberek lelkében, szívében nagyobb a kár, mint az anyagi veszteség - fogalmaz.
    
Karakteres véleménye van    
    
Halász Gábor meggyőződése, hogy egy jó vezető, ha tisztességes, megbízható, bármit el tud érni az emberekkel. Példaként említi, hogy a falu nem versenyez másokkal, a szomszédos Nagykutassal is olyan a kapcsolatuk, hogy mivel ott remek sportpálya van, akkor minek akarjon Kiskutas is. Az ő falujuk inkább a kultúra központja, és ezt mindkét helyen így is látják jónak.
Szavaiból kitűnik, olyan polgármester, aki ismeri is faluja lakóit. Megemlíti, hogy 2007 óta szigorúan csak rászorultsági elvek alapján osztják szét a segélyeket. A tehetős polgárok nem kapnak beiskolázási segélyt, inkább a kevesebb rászorulónak adnak, de nekik legalább többet. Az esetek zömében nem is jönnek a hivatalba kérelemmel, inkább noszogatni kell őket, hogy ismeri a helyzetüket, adják hát be a kérvényt, és akkor kaphatnak támogatást. Az évente 23-25 millió forintból gazdálkodó Kiskutas minden kötelező feladatot ellát. A mindössze nyolc kilométerre lévő Zalaegerszegnek adják át az iskoláztatási normatívát, szennyvízhálózatot tartanak fent, szelektív hulladékgyűjtés folyik a faluban, ahol a közvilágítás is jelentős költség. Ennek ellenére hitel nélkül maradt talpon a falu, pedig négy év alatt az összes középület megújult, köztük az 1753-ban épült műemlék kápolna is.
Karakteres véleménye van több olyan dologról, amely egy-egy falu életében fontos lehet. A mozgópostáról például úgy vélekedik, hogy bevált külföldön, és náluk is kifogástalanul működik. A falusi kisiskolák működtetéséről ugyanakkor belátja, hogy ahol mindössze hét gyerek választja a helyi iskolát, ott valóban nem lehet fenntartani egy intézményt, de óriási hibának tartja, hogy a bezárásokkal együtt nem indított el az előző kormány egy iskolabusz programot. A gyerekek szállítását központilag szervezve kellett volna megoldani, erre is vannak nagyon jó külföldi példák.
Azt pedig egyenesen tarthatatlannak nevezi, ahogyan az uniós pályázati rendszer működik ma Magyarországon. Egyrészt hihetetlenül hosszú időt, 300-400 napot kell várni a döntésekre, másrészt a települések többsége nem tud megfelelő önrészt előteremteni. Ezért egy olyan alap létrehozását tartaná szükségesnek, amely ezt az önrészt biztosítani tudná, hogy ne kényszerítse őrült hitelekbe a falvakat, ha fejlődni szeretnének.
Halász Gábor a helyi politizáláson túl az országos nagypolitikában is ténykedik, bár kijelenti: a falun belül csak Kiskutas-párt van.
- Mindenki tudja, hogy a Fideszben politizálok, de ezt soha nem viszem a faluba. Viszont nagyon nagy eredménynek tartom, hogy kampányfőnök lehettem Hévízen, ahol nyolc hónapnyi őrületes munka után - és nem éppen nyertes pozícióból - sikerült a Fidesz jelöltjét, Papp Gábort polgármesternek megválasztani - idézi fel.
A sikeres kampányvezetés ellenére azt mondja, hogy soha nem vágyott parlamenti politizálásra, mert helyben sokkal többet tud tenni. Az elmúlt négy évben gazdasági és köztisztviselői ajánlatokkal is megkeresték, de kitartott Kiskutason. Mindezen túl a Faluszövetségben is aktív munkát végez, a Magyar Önkormányzatok Szövetségében pedig az önkormányzati és gazdálkodási bizottság tagjaként is tevékenykedik. Új megbízatása a pécsi önkormányzat által életre hívott nemzetközi gazdasági önkormányzati társulásban betöltött szerepe, amely kommunikációs és gazdálkodási kérdéseket érint.
De munkáinak, megbízatásainak sora ezzel még mindig nem ért véget. Halász Gábor két rádió igazgatójaként is dolgozik Keszthelyen és Nagykanizsán. Még tavasszal válságmenedzselésre szerződött a tulajdonosokkal, és azóta szakmai színvonalban és anyagilag is sikerült egyenesbe hozni a két adót. Tervei itt is bőven vannak, szeretnének tovább terjeszkedni, hogy Zala megye legnagyobb rádiójává nője ki magát a vállalkozás - jegyzi meg zárásképpen Halász Gábor. mti

megosztás
hozzászólások
Centrál Színház (1), Novák Péter (1), vállalkozó (4), temetés (2), Oroszlán Zsolt (2), Berecz András (1), gyász (1), álommeló (1), Kvárta Mátyás (44), uzemanyag (24), Egészségfejlesztési Iroda (1), bank (7), természet (2), állatok (16), Astellas-díj (2), csokoládé (2), Reischl-sörház (1), kereskedelem (1), Tóth Levente (2), erdekes (538), katona (1), traffipaxrendszer (1), spinning (2), Örvényeshegy Piknik (3), Horváth Mariann (1), sztár (2), marko peter (22), gerincvédelem (1), sorkötelezett (1), büntetés (3), Polgár Zsolt (1), szolárium (1), korcsolya (4), Ács István (10), Ifi Ferenc (1), fogorvos (5), 1956 (1), tornádó (1), halottak napja (1), támogatás (5), jovedelem (2), tranzakciós díj (1), Anna-bál (2), Zala Megyei Közgyűlés (3), Rigo Csaba (36), gyermekszám (1), monitormagazin (107), felveteli (29), Joós Adél (1), Csöre Gyula (1)