QR-kódok a keszthelyi turizmus szolgálatában

2014. november 05.
Korszerű fejlesztést hajtott végre az önkormányzat a város idegenforgalmának támogatására: smart QR-kódok rendszere segíti eztán a turisták tájékoztatását. A legfontosabb keszthelyi látnivalók okostelefonnal leolvasható kódot és ahhoz csatlakozó önálló, mobiltelefonra optimalizált oldalakat kaptak, melyek egymás közt is irányítják a látogatókat.

Ruzsics Ferenc polgármester a fejlesztés bemutatásán elmondta: a rendszer kiépítése százszázalékos uniós támogatásból, a Sétányfejlesztés és a közterületek megújítása a keszthelyi Balaton-parton elnevezésű projekt keretében valósult meg.

 

- Meg kell felelnünk a digitális kor kihívásainak a turizmus fejlesztésében, és lehetőséget kell biztosítani vendégeinknek az azonnali, gyors és naprakész informálódásra. A rohamosan fejlődő mobil-technológiát, az egyre elterjedtebb „okos” készülékek adottságait az idegenforgalom szolgálatába kell állítanunk. Erre egy remek kezdeményezés a most létrejött „smart QR” információs rendszer – hangsúlyozta Ruzsics Ferenc.

Első körben összesen huszonhat keszthelyi látnivaló számára hoztak létre önálló mini-site-ot és hozzá tartozó kódot. Az egyes oldalakon – melyek kapcsolódnak egymáshoz –, a látványosság legfontosabb tudnivalói (például leírás, történelem, nyitva tartás, elérhetőségek) olvashatók. Ezen kívül mindegyikhez tartozik egy önálló képgaléria, valamint térkép, mely egyben beépített útvonaltervezőt is tartalmaz, így könnyen odairányítja az érdeklődőt a helyszínre. Minden intézmény megkapja a maga kódját kinyomtatva, hogy elhelyezhesse az épületen, a nap 24 órájában biztosítva így egyszerűen hozzáférhető információt az arra járóknak. Minden egyes kódról elérhető az összes többi tartalom, térképen is jelölve, hogy melyik a látogatásra érdemes legközelebbi helyszín és ott mi látható. A kódot természetesen elektronikus felhasználásra is megkaphatják az egyes intézmények, hogy akár prospektusaikon, akár más módon felhasználhassák.

Elsőként Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója vehette át a polgármestertől az intézmény kódját tartalmazó táblát, és ennek kapcsán elmondta: Keszthely összes múzeuma értékes ajándékot kapott ezzel a várostól. Hozzátette: az előző önkormányzati ciklus alpolgármestereként volt alkalma betekintést nyerni az uniós projekt keretében megvalósuló rendszer kifejlesztésébe, és részt vett a kivitelezővel folytatott egyeztetéseken.
- Nagyszerű rendszer készült el, a kódok használatát hamarosan köztéri táblák is támogatják, ezzel a Balaton-parti települések közt Keszthely az élen jár az ilyen típusú fejlesztések tekintetében – tette hozzá Pálinkás Róbert. – A QR-kód kapcsolatot teremt a hagyományos felületek és az online kommunikációs eszközök között, segítségével így a költségek minimalizálása mellett az információ maximuma nyújtható – emelte ki.

A rendszer elemei azonban nem csupán a már itt tartózkodóknak biztosítanak információt. Lehetőség nyílik a kódok felhasználására országos és külföldi marketingkampányok esetén, például kiadványokon, plakátokon, kiállítás-installáción, táblákon vagy épp névjegyeken, szórólapokon. A rendszer emellett lehetőséget nyújt a legkülönbözőbb turisztikai játékok megszervezésére és lebonyolítására, melyek izgalmas feladványok keretében több keszthelyi nevezetesség látogatását fűzhetik fel egy túrára. A marketing jellegű felhasználások mellett egyre gyakoribb a QR-kódos fizetési mód alkalmazása. A világ több pontján már hétköznapi a használata, és Magyarországon is megállíthatatlan a terjedése, egyre több területen fedezik fel az előnyeit.

A megszokott, fekete kóddal szemben az új keszthelyi kódok látványos, figyelemfelhívó, a városi arculat elemeit magukon hordozó darabok, de nem csupán ebben rejlik az újdonságuk. Az ún. smart QR-kódot az különbözteti meg a hagyományos, statikus kódtól, hogy nem egy állandó URL-t kódol, hanem a leolvasások számától, helyétől, nyelvétől, időpontjától, és akár a használt eszköztől függően is más és más tartalmat lehet megjeleníteni vele. A mögötte rejlő online információ tehát a legkülönfélébb módon változtatható és dinamikusan alakítható.

Jelenleg négy fő kódtípus érhető el Keszthelyen: egy a látnivalókhoz kapcsolódik, egy másik a városban elérhető programokat sorolja, a harmadik a keszthelyi szálláslehetőségeket kínálja fel, és egy a West-Balaton kedvezménykártyával igénybe vehető lehetőségeket mutatja be. Első lépcsőben a rendszer magyar nyelvű elemei készültek el, a következő évi turisztikai szezonra pedig várhatóan már három nyelven lesz elérhető az információ, és a kódok a városmarketing-eszközökön (plakátokon, kiadványokon) is láthatóak lesznek.

A fejlesztés technikai hátterét a város gömbpanoráma-technikával készül virtuális sétáját is készítő 3DPano-csoport biztosítja. A piacvezető SQRCODE elkötelezett a turizmus fejlesztésében, kreatív és interaktív megoldásaikkal egyaránt segítik önkormányzatok és vállalkozások marketingmunkáját.

megosztás
hozzászólások
felmondás (1), kulturalis (4), Palya Bea (1), onkormanyzat (481), áramszünet (3), Szeiler (63), költészet napja (2), erdekes (538), Donkó Imre (1), táplálkozási tanácsadó (1), vallás (1), Amazon (3), keszthely balaton kekszalag (5), nap (2), Csősz-Tóth Norbert (1), Keszthelyi Egyesített Szociális Intézmény (2), mozi (13), munka törvénykönyve (1), Szabó Ilona (1), környezetvédelem (2), webshop (1), fogyasztóvédelem (1), fájdalommentes (3), Szutrély Péter (7), LMP (4), C+ fesztivál (1), Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (3), szakma (1), gépjármű (1), Nagy Angelika (1), képviselő-testület (37), erdő (2), monitormagazin (107), Bagyinka Tímea (1), jutalom (1), macska (1), biztosítás (2), Reischl-sörház (1), vállalkozó (4), felveteli (29), Lidl (1), tűzijáték (1), Liszkay (2), hotel mirage (1), muzeum (55), sofőrszolgálat (1), bor (26), emléknap (1), iskola (338), hullámmasszázs (1)