Pura Vida Port: új étterem nyílt a keszthelyi kikötőben
Árkosi Attila vallja, nem az az üzlettulajdonos, aki csak messziről nézi, hogy mi történik: a feleségével és a lányával mindent együtt találnak ki a legkisebb összetevőktől az állandó étlapig.
Az üzletvezető-tulajdonos elárulta: szembejött velük a lehetőség. Az éttermet addig üzemeltető vállalkozás ugyanis nem hosszabbította meg a szerződését a kikötővel, nekik pedig megtetszett a hely, amikor korábban többször vendégként megfordultak ott. „Szerettünk ott lenni, jó volt kiülni a partra, különleges a hangulata, kiválók az adottságai. Van már egy éttermünk Tapolcán, és fejlődni, terjeszkedni akartunk. A célunk az volt, hogy találjunk egy nagyobb forgalmú, jobb lokalizációjú, vízközeli helyet, hiszen a szárazföldön már van egy egységünk.”
A kedvelt hagyományokat folytatni fogják: a reggeliztetést és a menüebédet az à la carte étkeztetés mellett a nyitás után napokon-heteken belül bevezetik, attól függően, hogy milyen hamar áll fel a személyzet. „Saját magunknak nem akarunk olyan kihívást, amelynek nem tudunk megfelelni, mert a minőségből nem engedünk” – szögezte le Árkosi Attila. Hozzátette, hogy az étlapon a Pura Vidá-s jellegű ételeken kívül lesznek streetfood fogások is: hagyományos, organikus marhaburgerrel és nápolyi típusú, vékony tésztás, ropogós pizzával készülnek.
„Átlagos pizza mindenhol a környéken van, mi olyat szeretnénk kínálni, amilyen máshol nem kapható” – mondta. Az itallapon hagyományos és kézműves sörök, valamint badacsonyi borok szerepelnek majd.
A hagyományok közül idővel a sikeres tematikus esteket és a barbecue-partikat is tervezik átvenni. A program még formálódik: szeretnének élő zenét és DJ-t is.
Az enteriőr a tapolcait idézi majd. A belső vendégtér Pura Vidá-s lesz: vintage stílusú, fehérantikolt bútorokkal, hasonló színekkel és „kőfallal”. A későbbiekben pedig a téli nyitva tartás is lehetséges.
A Pura Vida családi vállalkozás. A feladatokat továbbra is egymás között osztják fel: a lányuk Tapolcán marad, a párja pedig Keszthelyen lesz konyhafőnök. Az üzletvezető a továbbiakban a vendégtérért és a személyzet irányításáért felel majd.
Állítja: egyelőre nincsenek negatív tapasztalatai a megfelelő munkaerő megtalálásában, bőven van jelentkező, bár még minden pozíció nyitott.
Szakmai sikerek
2014. december 27-én nyitotta meg kapuit a tapolcai Pura Vida Wine & Dine Tapolcán, 2015 őszén pedig már benne volt a Gault & Millau éttermi katalógusban: egy sapkát és tizenhárom pontot kapott, ami fontos szakmai elismerés egy új étteremnek. A magyar tenger környékén addig csak a balatonszemesi Kistücsöknek és a veszprémi Chiantinak volt ilyen minősítése. A Dinning Guide best of 100-as országos listáján az első évben a 75. hely körül landoltak, az idén pedig már az 50. hely környékén szárnyalnak.
A kezdetek
2014 végén nyitotta meg kapuit Tapolcán a Pura Vida Wine & Dine étterem. Megálmodói az ötlettől a megvalósításig nemcsak időben, de térben is nagy utat tettek meg: néhány évet Spanyolországban töltöttek, majd hazaköltözve két évig falusi turizmussal foglalkoztak. Az étterem családi vállalkozás, ahol a tulajdonosok minden poszton képviseltetik magukat, ezzel garantálva az ételek, az italok és a kiszolgálás állandó jó minőségét. Az egész évben nyitva tartó vendéglátóhely tavasztól őszig mediterrán terasszal is várja a látogatókat. Az állandó étlapot napi ajánlatokkal egészítik ki az évszaknak megfelelően. A fogások között főként a mediterrán konyha ízei dominálnak, borválasztékukban pedig egyre nagyobb teret kapnak a balatoni borok.
Fotók © Szeiler Gábor