Bemutatkozik Keszthely új hajója a Pünkösdi Regattán

Bemutatkozik Keszthely új hajója a Pünkösdi Regattán

2018. május 14.
A Pünkösdi Regatta a szezon első, a teljes balatoni mezőnyt megmozgató vitorlásversenye. Keszthely ismét bebizonyítja, hogy hosszú kihagyás után visszakerült a vitorlázás térképére, hiszen több hajóval is rajtvonalhoz áll.

 

Fotó: Török Brigi

A Pünkösdi Regatta mintegy 40 éve a balatoni események üde színfoltja a hazai vitorlázók körében, minden évben népes mezőnyt felvonultatva. A résztvevő közel 300 hajó és több mint ezer vitorlázó egy kihívásokkal és izgalmakkal teli hétvégét tölt el a magyar tengeren. Jelentősége a július 26-án rajtoló 50. Kékszalag miatt még nagyobb, amelynek meghódítására minden vitorlásversenyző törekszik. A vitorlázás technikai sport, így sok csapat készül fejlesztésekkel, sőt, akár új hajóval is a jubileumi versenyre.

Keszthely is gyarapodott egy új csúcstechnológiájú hajóval, de a korábbi évek sikeres nagyhajói is újra rajtvonalra állnak.

De nézzük, hogy milyen keszthelyi színekben induló hajóknak szurkolhatunk a hétvégén!

1. LISA 

fotó: LISA501

A Keszthelyi Yachtkikötő zászlóshajója, a Balaton királynője, Szloszjár Gábor kormányzásával indul a Pünkösdi Regattán. LISA 2017-ben a Kékszalagon újra megvédte a hagyományos egytestű hajók közti elsőségét, ezért a Balaton leggyorsabb hagyományos egytestű hajójaként (tőkesúlyos hajó, amely borulás esetén saját erejéből tud felállni a tőkesúly nyomatékának köszönhetően) vág neki a 2018-as szezonnak. 21 éves kora ellenére kategóriájában nehezen talál legyőzőre. Impozáns méretei mindig a Balaton lenyűgöző vízi látványosságai közé tartozik, hossza 13 méter, árboca 21 méter magas, és közel 400 nm vitorlafelületet képes a szél irányában bevetni. Sebessége meghaladja a 20 csomót, legénysége 15-17 fő.

2. EXTREME 40 katamarán

fotó: Szeiler Gábor

Tavaly a BOGI néven futó hajó 2018-ban új tulajdonoshoz került, legénysége egy feltörekvő fiatalokból álló vitorláscsapat, a THUNDERBIRD Sailing Team tagjaiból kerül ki, így a hajó is THUNDERBIRD néven indul a Balaton nagy versenyein. A csapat edzője, a Balaton legendás versenyzője, a 13-szoros Kékszalag nyertes Litkey Farkas, aki a Pünkösdi Regattán kormányozza is a hajót. Személye, valamint az új legénység kitartása és lelkesedése titkos esélyessé avatja a Keszthelyi Yachtkikötő színeiben induló csapatot.

3. HUN3BOGI katamarán

fotó: LISA501

Egy svájci tervezésű Ventilo M1 katamarán teljes átépítésével jött létre a Keszthelyi Yachtkikötő legújabb versenyhajója, a 42 lábas, azaz közel 13 méter hosszú, a legmodernebb karbon technológia alapulvételével, teljesen magyar kivitelezésben készült katamarán. A hajó hatalmas méretei ellenére tömege rendkívül alacsony, ezért a Balatonra jellemző kis és közepes szélviszonyok között nyújtja a legjobb teljesítményt. Sajnos a kivitelezés folyamata elhúzódott, így az előzetes hírek szerint a hajó vasárnap, a keszthelyi futamon versenyen kívül, tesztüzemmódban mutatkozhat be Büki Gáborral a kormányánál a balatoni mezőnynek.

Pünkösdi Regatta, a Balaton Kékszalag utáni második legnagyobb vitorlásversenye, története a 70-es évekig nyúlik vissza, amikor 1978. július 29-30-i dátummal bekerült az MVSZ naptárába, mint TVSK Kupa, nem sokkal később – 1984-től –  pedig három naposra bővült. A verseny 2002 óta pünkösd ünnepéhez kötődik, így időpontja évről-évre változik, idén május 19-21. között rendezik meg.

A rendezvény egyedülálló olyan szempontból, hogy nincs még egy olyan hazai verseny, amelynek során több mint ezer vitorlázó három napot ugyanabban a kikötőben – ebben az esetben Keszthely városában – tölt el.

A verseny 2012 óta a Helly Hansen Kupával indul az első napon, amelynek során külön díjazzák a verseny leggyorsabb hajóját. A tavalyi Pünkösdi Regatta első napi futamát az EUROVIT nyerte, akik a légvonalban is közel 60 km-es Balatonföldvár-Keszthely távot 4 óra 41 perc alatt tették meg.  A második helyet a RSM DTM csapat szerezte meg, a harmadik helyezett – egyben a legjobb egytestű hajó – pedig a Helly Hansen Raffica Sailing Team lett. Vajon sikerül megdönteni a tavalyi gyorsasági verseny rekordját? Mindenre fény derül a második napon, azaz május 20-án, amikor a norvég technikai márka képviselője átadja a díjat a futam győztesének. A versenyzők a második napon Keszthely-Szigliget-Zala torkolat-Keszthely között, a harmadik futam során pedig a Keszthely-Fonyód-Ábrahámhegy útvonalon vitorláznak majd.

megosztás
hozzászólások
Illés Fanni (1), Rózsakert étterem Hévíz (1), police (513), KDNP (1), szallas (39), jégpálya (4), Kapolcs (1), triatlon (13), kollégium (1), Biró Lajos (1), életveszély (1), megemlékezés (10), maraton (59), Tóth Xénia (6), hirdetés (1), Balatoni Múzeum (98), homoszexualis (1), Pura Vida Port (1), Csikós Beatrix (1), szolárium (1), kerekpar (27), alpolgármester (2), Ferenc pápa (1), Bethesda (1), Bartha Gábor (34), fogyasztóvédelem (1), Kastély kávézó (1), testkezelés (2), szépségápolás (8), gyümölcs (2), Eurovíziós Dalfesztivál (1), borünnep (24), Pálfi Attila (1), paleo (13), Fejér György Városi Könyvtár (52), Béres Attila (2), párbajtőr (1), Nagy Bálint (10), Taliándörögd (1), jogszabály (1), munkaszünet (1), kisterseg (20), Víz, Zene, Virág Fesztivál (1), Darren Cranmer (2), angus marha (1), Keszthely HUSZ (3), étel (3), Joós Adél (1), Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft (6), fitt (1)