Piros bogyós kevert pite (Food Revolutin Day 2014)

2014. május 16.
A Food Revolution Day mozgalmat a Jamie Oliver Foundation hozta létre azzal a céllal, hogy felhívja az emberek és iskolák figyelmét arra, hogy a feldolgozott, cukros ételek mennyire károsak (elhízást, cukorbetegséget, depressziót okoznak), és ez mekkora problémát jelent ma ez a jelenség a társadalmakban).

Arra buzdít a felhívás, hogy mesterséges gyorskételek és finomított élelmiszerek helyett válasszák inkább a sokkal egészségesebb, és finomabb, lehetőleg helyi alapanyagokból készített ételeket, élelmiszereket.
A nemzetközi mozgalom Magyarországon is követőkre talált. Több nagyvárosban lesznek rendezvények, és nagyon sok bejegyzési is születik a web oldalakon.
A Balatoni résztvevőket a PartFm csapata fogja össze.

Somogyi Zoltán, Max gasztroblogerrel arra gondoltuk, hogy egy olyan édességgel, amely egy kicsit egészségesebbre van hangolva a megszokottnál, máris megtesszük az első lépéseket az egészséges(ebb) életmód felé.
 


Készíthetjük mirelit gyümölcs keverékből, de azt egy nappal előbb tegyük a hűtőbe, és ott hagyjuk felengedni.

Elkészítési idő: 10-15 perc + 40-45 perc a sütés


                                                         Fotó: Szeiler Stúdió

Tészta:
25 dkg puha vaj
20 dkg fehér tönkölyliszt
15 dkg darált mandula
15 dkg barnacukor
5 tojás
1 dl tej
2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál vaníliás cukor
1 teáskanál narancsos cukor
1 teáskanál kakaó
1 mokkáskanál só

45 dkg erdei gyümölcskeverék
1 teáskanál mézes fűszerkeverék
2 evőkanál fehér tönköly liszt

1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 20x30 cm sütőedényt. Keverjük össze a száraz hozzávalókat. Adjuk a sót és a sütőport a liszthez, és keverjük bele a darált mandulát.
2. A puha vajat keverjük ki fehéredésig a cukorral, a vaníliás és a narancsos cukorral.
3. Adjuk hozzá egyesével a tojásokat keverés közben.
4. Keverjük bele a lisztes keveréket három részletben és a tejet. Adagoljuk a fele tésztát a sütőedénybe egy evőkanállal, úgy hogy hagyunk közte helyet.
5. Keverjük az átszitált kakaóport a maradék tésztához, és azt kanalazzuk az üresen hagyott helyekre. A kanállal, laza mozdulatokkal keverjük össze a fehér és a kakaós tésztát, így kapunk márványos tésztát.
6. tegyük a forró sütőbe 10 percre, addig keverjük össze a gyümölcsöt a fűszerkeverékkel és a liszttel.
7. Vegyük ki az elősütött tésztát, kanalazzuk rá a gyümölcsös keveréket. Tegyük vissza a sütőbe, és süssük 30-35 percet. Sütés után hagyjuk a sütőedényben langyosra hűlni, utána szeletelhetjük.

Max receptje

 

 

 

megosztás
hozzászólások
Márton nap (1), munkahely (8), tűzijáték (1), párbajtőr (1), tispol (3), kert (1), Vigántpetend (1), Csótár András (58), levendula (2), police (513), Balatongyorok (136), migráns (3), Németh József (1), recept (178), Ács István (10), Vajda János Gimnázium (22), Apák napja (1), Czigány Sándor (2), büntetés (3), Joós Attila (1), művészet (1), táska (1), kutyás strand (5), köztársasági elnök (1), kutatók éjszakája (1), jég (5), természetgyógyászat (2), tengerpart (1), Halott pénz (1), republic (1), uzemanyag (24), Kartali Zsuzsanna (1), Bradley Cooper (1), test (1), Balsai Móni (1), Ollári Barbara (1), hitel (5), relaxáció (1), dunantul (23), kormánymegbízott (1), Szutrély Péter (7), karnevál (1), paleo (13), hosegriado (7), munkanelkuli (2), Happy Dixieland Band (8), daganat (6), Szemfüles egyesület (3), Zsittnyán Tamás (1), Platán étterem (1)