Páratlan látnivalók a Nyugat-Balatonon

2013. október 01.
A Balaton medencéjének nyugati csücske egyike hazánk legszebb és legizgalmasabb vidékeinek. Tiszta vizű strandok, messze földön híres gyógyvizek, különleges élővilágú, lankás domboldalak, dolomitszirtek, változatos karsztformák, bazaltóriássá merevedett tanúhegyek, szurdokvölgyek és zamatos borok – mind a régió formagazdagságának bizonyítékai. A páratlan természeti látnivalókat változatos programok, kulturális rendezvények gazdagítják.

Az erdei-mezei kirándulásokat, túrákat kedvelők bármerre indulnak a Nyugat-Balatonnál, szó szerint elkényezteti őket a vidék. A különleges állat-és növényvilággal rendelkező Kis-Balaton kiemelt célpontja lehet a természetimádóknak. Zalaváron, a Kis-Balaton Házban a látogatók tanulmányozhatják a gazdag élővilágot, majd nyeregbe pattanva a rövid kerékpár úton élőhelyükön is szemügyre vehetik a múzeumban látott fajokat. A tervek szerint rövidesen hosszabb kerékpártúrára is lehet indulni, hiszen a fejlesztési programok egyik kiemelt célja a Kis-Balaton bekapcsolása a Balatoni Bringakörút hálózatába. A Kányavári-sziget egész évben szabadon látogatható. A 2 km hosszú sétaúton a helyi madárvilágot és a denevérfaunát mutatják be a táblák. 232 féle madárfajt figyeltek meg a területen. A településtől nem messze, Balatonmagyaród mellett található a kápolnapusztai Bivalyrezervátum, ahol hazánk őshonos állatait lehet megismerni.

Kehidakustány és Zalakaros minden igényt kielégítő wellness medencéi mellett Hévízen található Magyarország egyik legismertebb és legnagyobb természetes gyógyfürdője. A már említett Balatoni-bringakörút áthalad a településen, 2012-től pedig a várost elkerülő bicikliutat is használhatják a turisták.  Skate pálya várja a görkorcsolyázást, gördeszkázást kedvelő fiatalokat, a pálya melletti zöld területen pedig felnőtt játszótér került kialakításra, ahol minden korosztály, a gyermekek, a szülők és a nagyszülők egyaránt jól szórakozhatnak. Október vége és március között az evezés kedvelői kenutúrákon járhatják be a Hévíz-patakot. A termáltóból kiömlő folyócska melegvizű, így a téli leghidegebb időszakokban sem fagy be, egész ősszel gyönyörködhetünk a virágzó tavirózsákban. A városhoz tartozó egregyi településrészen a borospincék látogatása okozhat kellemes pillanatokat.

Az ősz beköszöntével Keszthelyen is felváltja a strandolást a múzeum- és kiállítás látogatás, a színházi programok megtekintése, vagy akár az őszi, sokszínű természetben való kerékpározás, túrázás. A Helikon könyvtárat is magában foglaló, nemrégiben teljesen felújított Festetics-kastély felemelő kiállításokkal és rangos zenei rendezvényekkel várja a látogatókat. Ötszáz éves pincerendszerében található a Balatoni Borok Háza, amely borkóstolóval egybekötött tárlatvezetést kínál. Az épületegyüttest körülölelő 42 hektáros park természetvédelmi terület. A kastély csodái mellett érdemes meglátogatni a Hintómúzeumot, a Vadászati Múzeumot és a Vasútmodell Kiállítást. Várja a vendégeket a Babamúzeum, a Történelmi Panoptikum, a Csigaparlament, a Játékmúzeum, a Nosztalgia- és giccsmúzeum, a Kínzómúzeum és az Erotikus Panoptikum. A műszaki tudományok rajongói a Rádió- TV Múzeum és a Magyar Feltalálók Múzeuma, valamint a Cadillac Múzeum kiállításait tekinthetik meg. A Marcipán Múzeum kínálata a kulináris élvezetek mellett a szemet is gyönyörködteti. A nemrég megnyitott Kályhák házában a fazekas, cserépkályha- és kemenceépítő népi iparművész mesterségének rejtelmeibe vezeti be a látogatókat. A Festetics Imre Állatpark, a Lepke- és hüllő kiállítás minden korosztály számára tartalmas élményeket rejteget.
A várostól negyed órára, a Balatonszentgyörgy melletti magaslaton emelkedik a messziről komor erődítménynek látszó Csillagvár, amely nevét négyágú, csillag alakú alaprajzáról kapta. A vár földszintjén a XVI. századi somogyi tájon állandó háborús viszonyokat teremtő török hódoltság korszakának kiállítása tekinthető meg. A felső szinten a magyar huszárság történetébe is betekintést nyerhetünk, mintegy 150 figurán tanulmányozhatjuk a régi egyenruhákat. A Csillagvár körül kialakított másfél hektáros parkban a művészeti alkotótáborban készített műtárgyakat vehetjük szemügyre, a karámokban őshonos magyar állatokat tartanak.

Gyenesdiás a Nyugat-Balaton családbarát üdülőfaluja. A természetkedvelők gyalogos és kerékpáros túrákon ismerhetik meg a Keszthelyi-hegység csodálatos dolomit hegyeit és különleges élővilágát. A településről könnyed gyaloglással elérhető a Kerek-hegyen álló Festetics- és a Pető hegyen található Berzsenyi kilátókból elénk táruló Balaton látványa, az erdő nyugtató ölelése mindenki számára örök emléket ígér. Jó időben a délre hullámzó Somogyi-dombságon túl a Mecsekig is el lehet látni, a Zengőtől a Tubesig jól kivehetők a vonulatok. A közelben található Nagymező melletti lőtéren kezdőknek is lehetősége van kipróbálni az agyaggalamb lövészetet. Az algyenesi Lidó Strandról nyíló háromhektáros ligeterdőben 70 akadályos pályarendszer fogadja vendégeket az Ökokalandparkban. A fákra telepített, különböző nehézségi fokozatú, változatos ügyességi akadályokból álló pályák, izgalmas, felejthetetlen élményt tartogat kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A Darnay Bormúzeum és Szőlészeti Bemutatóudvar tavaly ősszel nagy érdeklődés mellett nyitotta meg kapuit.  Falai között a település és a Balaton-felvidék szőlészeti és borászati múltját ismerhetik meg a vendégek, és megkóstolhatják a vidék borait. Az egykori Pásztorház épületében az Avar történeti kiállítás keretében az i.sz. 7. század közepén a település területén élt a környék valószínűleg legnagyobb avar katonai vezetőjének és családjának állít emléket, a Kézműveskuckóban avar mintájú bőrtarsolyokat és drótékszereket készíthetnek.

Vonyarcvashegy, a Keszthelyi-hegység kapuja, az ökoturizmus fejlesztése mellett tette le a voksát, amelynek során egy 2014-re megvalósuló projekt során egy teljesen új, pihenőhelyet alakítanak ki a Cseri völgyben, információs tábla telepítésével és környezetrendezéssel. A balatoni riviéra egyik kiemelkedő pontján, a pados dolomitból felépülő hegyen áll a Kitaibel Pál kilátó az egyik pihenő pontja annak az új turistaútnak, ami a Keszthelyi-hegység kilátóit köti össze, feledhetetlen élményt nyújtva a bakancsos túrák kedvelőinek. Az utóbbi években vált népszerűvé a navigációs kincskereső játék, a geocaching. GPS készülékkel felszerelkezve a Keszthelyi-hegységben is sok geoládát találhatunk, miközben a természet szépségeiben gyönyörködünk. Az elmúlt években hagyománnyá vált a vonyarci Katalin napi disznóvágás, amikor hagyományok ápolásával és finom falatokkal elevenítik fel a régi falusi disznótorokat. A Szent Mihály-dombi Zenei Esték koncertjei a Szent Mihály-kápolnában évente több alkalommal várják a zeneszerető közönséget.

A Balatongyörökön található Szépkilátót minden évben sok turista keresi fel. A mészkő magaslatról páratlan kilátás nyílik a Tapolcai-medence tanúhegyeire és a Szigligeti öbölre. Rövid túrák során juthatnak el a látogatók a Pap-hegy csúcsán, a Boncostetőn álló Batsányi- és a Bél-Mátyás kilátókhoz.   A község és Balatonederics között húzódó 38 állomásból álló Pele apó tanösvény játékos módon ismerteti meg a gyermekeket a vidék növény- és állatvilágával. A hosszabb túrára vállalkozók felkereshetik a Szobakű-barlang sziklahasadékát vagy a Büdöskúti arborétumot. A több mint 5 km hosszúságú Csodabogyós barlang egyes szakaszait overallos kalandtúra keretében, szakképzett túravezetők kíséretében ismerhetik meg a 10 évesnél idősebb érdeklődők. Méreteiből, látványos formakincséből és viszonylag könnyen járható jellegéből adódóan kiválóan alkalmas a „tanbarlang” szerepre, azaz a barlangjárás, barlangkutatás technikájának, gyakorlatának elsajátítására, valamint a tektonikus folyamatok és a különböző képződmények bemutatására. Előzetes bejelentkezésre a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknál van lehetőség. 

megosztás
hozzászólások
retro (1), Varga Terézia (1), Schmied Zoltán (1), Balatoni Kör (2), Főügyészség (7), reklám (1), kormany (11), költségvetés (1), Tulipán Helyi Termékek és Magyar Áruk Boltja (6), Tar László (1), Czigány Sándor (2), törvény (1), Marsalkó Dávid (1), Jazz Fiesta (2), áramszünet (3), Pelso Társaság (6), Bedő Beáta (10), ország torta (1), diákolimpia (1), hatos lottó (93), állatok (16), tengerpart (1), betegség (12), Balatonátcsúszás (1), Max (83), kék zászló (1), Balaton átúszás (5), Örvényeshegy Piknik (3), utazas (15), Miss Balaton (1), áruház (1), táplálkozási tanácsadó (1), magyar dal napja (8), tanulás (2), Sárdi Katalin (1), vitorlásverseny (30), Básti Juli (1), szakma (1), vlog (4), Jobbik (10), munkahely (8), kilométer (1), KDNP (1), Telecom (2), zala (1156), GESZ (11), sztár (2), barista (3), apartman (3), Egészségfejlesztési Iroda (1)