Páratlan élményben lesz részünk január 31-én

2018. január 26.
Január 31-én teljes holdfogyatkozásra kerül sor, sőt, aznap figyelhetjük majd meg a kék hold nevű jelenséget is. Arra, hogy mindkettő egy napra essen 150 éve nem volt példa.

Igazi csemegének ígérkezik az év első hónapja az amatőr csillagászok számára. Az egyik várható jelenséget még a Space.com oldal is úgy harangozta be, hogy szuper kék vérhold ragyog majd fel hamarosan az égen.

A kék hold azt jelenti, hogy egy hónapon belül kétszer is gyönyörködhetünk majd teliholdban, január elsején és január 31-én. Ilyesmi a megfigyelések szerint csak két-három évente fordul elő. A kék hold kifejezés az angol nyelvből került át hozzánk is. Az óangolban a holdat emlegették időnként belewe-ként, amely árulót jelentett. Idővel ez a szó kikopott a köztudatból, a helyét átvette a blue, kék szó, amely a hold szóval párban állva misztikus hangzást kölcsönöz a jelenségnek.

Szuperhold is felragyog majd ugyancsak január végén. Ahogy arról korábban írtunk, ettől a szenzációhajhász kifejezéstől elzárkóznak a csillagászok. Szuperholdkor a telihold éppen akkor jön el, amikor a Hold a Föld körüli elliptikus pályájának hozzánk legközelebbi pontján vagy legalábbis annak közelében jár. A gyakorlatban nagyjából tizennégy százalékkal nagyobb és fényesebb ilyenkor a holdkorong, mint általában.

Nem utolsósorban pedig lesz egy teljes holdfogyatkozás is 2018 első havában, ugyancsak 31-én. Azonban sajnos ebből mi nem sokat tudunk megfigyelni, mivel a java addigra lezajlik, mire felkel a hold. De amennyiben tiszta lesz az idő, akkor az égitest vöröses színében gyönyörködhetünk majd. Ezt a jelenséget – ugyancsak az angol szlengből átvéve – nevezik vérholdnak. Természetesen nem kell semmi ijesztőre gondolni e kifejezés hallatán. Ezt a speciális árnyalatot a fény atmoszférában való szóródása okozza, akárcsak a naplemente vörös színét is.

A holdfogyatkozást leginkább az Egyesült Államokban, Közép- és Kelet Ázsiában, Hawaiiban, Alaszkában, Kanada észak-nyugati felében, Indonéziában, Új-Zélandon és Ausztrália egyes részein élők láthatják legjobban. A jelenség Magyarországról is megfigyelhető lesz, bár egy részéről biztosan lemaradunk, az ugyanis hamarabb kezdődik majd el, mint ahogy a Hold felkelne. A számítások szerint Magyarországon a Hold 16 óra 46 perckor kel majd fel január 31-én. (hirado.hu/monitormagazin.hu)

megosztás
hozzászólások
korábbi híreink
uszoda (9), környezetvédelem (2), Halott pénz (1), Balatoni Kör (2), táplálkozási tanácsadó (1), Mohácsi József (8), állatkert (1), időkép.hu (2), Szennyai Anita (2), tispol (3), tanulmány (11), ingatlan (12), Zalaszántó (2), levendula (2), ÉrtékTrend extra (7), verseny (2), Tál Zoltán (2), korcsolya (4), fitnesz (1), arckezelés (1), Spar (1), Nagykanizsa (1), építész (3), Playboy (1), Gelencsér Kálmán (2), Zalaköveskút (1), szunyog (3), Lisa (35), Bányai László (2), himnusz (1), Hévíz (1204), Zalacsány (4), orosz (1), kulturalis (4), keszthelyi-hegység (1), állatkínzás (2), Bocuse (3), szakma (1), óvoda (7), Keszthelyi Yacht Kikötő (49), ruha (2), Gál Lajos (9), Fodor Márk (8), szalloda (59), Zalaszántó (1), autizmus (2), jogszabály (1), természet (1), munka törvénykönyve (1), emléknap (1)