Legbelül mind arra vágyunk, hogy kapcsolódhassunk egymáshoz

Legbelül mind arra vágyunk, hogy kapcsolódhassunk egymáshoz

2018. július 23.
2016-ban beszélgettünk lapunk hasábjain egy feltörekvő fiatalemberrel, aki egy KRAFT-kezdeményezés kapcsán reagált cikkünkre.

Az akkori interjúnk óta a keszthelyi származású, de életkori sajátosságként Budapesten élő Pápai  "AWESOMNIAC" Gábor grafikus azóta a Monitor Extra Polgári vélemények rovatának karikaturistájává avanzsált.

– Édesanyám, Zalaveczki Zita festőnő, így a művészet születésem óta jelen van az életemben. Valahogy mindig tudtam, bárhogy alakul is az életem, rajzolással fogok foglalkozni. Az utóbbi években sikerült elérnem, hogy időm egy jelentős részében a „szerelmemnek”, a képregénynek éljek. Lett egy saját kiadóm is Awesomniac néven. Ez egy mozaikszó, ami valami olyasmit jelent, hogy folyamatosan bámulatos akarsz lenni, és ez is a célja a cégnek. A legnagyobb siker, hogy mindig azonnal elfogynak a képregényeim, és többször kell utánnyomtatni őket. Ha az embereknek tetszik, amit csinálok, az boldoggá tesz.

– A rosszat mindig legyőzi a jó? Milyenek a képregényeid szereplői?
– A szürke skálán mozgok. Alapvetően minimálisan hiszek a fekete-fehérben, mert szerintem néhány kulcsmomentumon kívül az életben olyan nincs, és az a fontos, hogy azokban a pillanatokban hogyan döntünk. Amúgy pedig a szürke zónában éljük le az életünket. A karaktereim így általában esendők, emberiek, és azt közvetítik, hogy a „jó” emberek is hoznak rossz döntéseket, és a „rossz” emberek is jókat. Azaz nem egyértelműen definiálható a jó és a rossz. Ami még talán jellemző a karaktereimre, hogy másra vágynak, mint amilyen helyzetben vannak.

– Te is másra vágysz?
– Nem, már nem. Azt hiszem, megtaláltam magamat, és nagyon jól tudok magammal együtt élni. Ma már inkább az dolgozik egyre gyakrabban bennem, hogy akár a képregényeim által is segítsek az embereknek elfogadni saját magukat.
 
– Keszthelyen születettél, de a fővárosban élsz. Mit jelent neked a Nyugat-Balaton?
– Ha egy szóval lehetne kifejezni, akkor az otthont. Akik ismernek, azok tudják, hogy erősen lokálpatrióta vagyok. Például ha néhány év múlva mondjuk New Yorkban megkérdezik majd tőlem, hogy hol az otthon, nem fogok tudni mást mondani, mint hogy Keszthelyen. El tudom képzelni, hogy miután bejártam a világot, az út végén majd itt telepszem le.

– Két éve azt nyilatkoztad, kulturális sokszínűséggel, inspirálóbb környezettel, nyitottabb, toleránsabb mentalitással haza lehetne csábítani a harmincas korosztályt. Mit gondolsz, most mire lenne szüksége a környéknek?
– Több nyitottságra. A zárkózottság sok mindent megnehezít egy vidéki környezetben. Én mindig is kicsit paradicsommadárnak éreztem magam itthon, mert eltérek az átlagtól. Frusztrálni nem frusztrált, mert ki vagyok vele egyezve, inkább az zavart, hogy ez prekoncepciót állított fel az emberekben. Holott szerintem sokkal több paradicsommadárra és falu bolondjára lenne szükség egy boldogabb és kevésbé frusztrált társadalomhoz. És le kell ülnünk egymással beszélgetni. Magunkba kell néznünk, és egymásba kell néznünk. Észre kell vennünk, hogy mind egyformák vagyunk, tele hasonló reményekkel és félelmekkel. Legbelül mindannyian arra vágyunk, hogy kapcsolódhassunk másokhoz.

megosztás
hozzászólások
Rigo Csaba (36), Zala folyó (1), Balaton-átúszás (1), büntetés (3), internet (20), regatta (2), Balaton-part (10), Reischl-sörház (1), férfi (1), oscar (13), szakma (1), Tata (1), szűrés (1), aranyérem (1), Jazz Fiesta (2), torkos csütörtök (3), himnusz (1), Pura Vida Port (1), kormanyhivatal (93), Bóka György (2), Horváth Lászlóné (1), influenza (2), Cserszegtomaj (124), Tóth Csaba (3), SzezOn bevásárló közösség (1), Nardai Sarolta (1), Pampetrics György (21), Partics Roland Hunor (1), Giro d'Italia (1), Szeiler Gábor (1), könyv (1), Hotel Zenit (3), Ferenc pápa (1), Hírek képekben (10), utazas (15), parlament (72), Kocsis László (1), Balaton (1157), vállalkozó (4), kávé (2), repülőtér (21), testkezelés (2), C+ fesztivál (1), Sziládi-Kovács Tibor (2), palyazat (164), Balsai Móni (1), atlétika (6), Keszthelyi Yacht Kikötő (50), Anna-bál (2), állatok (16)