Pályázatok a költségcsökkentés és energiahatékonyság jegyében

2013. január 24.
A Környezet és Energia Operatív Program kiírására benyújtandó pályázatok szoros határideje indokolta, hogy rendkívüli testületi ülésen vitassák meg a tervezett beruházásokat a keszthelyi képviselők.

Két pályázatot kíván benyújtani az önkormányzat egyes keszthelyi intézmények épületenergetikai fejlesztésére; nyertes projektek esetén a polgármesteri hivatal, az Alapellátási Intézet, valamint az Életfa Óvoda Gagarin és Sopron utcai épületét korszerűsíthetik, összesen mintegy 346 millió forintból. A beruházáshoz 294 millió forint uniós forrásra pályázik a város.

Ugyanezen kódszámú pályázat keretében a városi közvilágítás korszerűsítését is tervezi az önkormányzat – erről tavaly decemberben már döntést hoztak a képviselők, a pályázat műszaki tartalma azonban változott és most kiterjedhet az egész város közvilágítására. A 430 millió forintos beruházáshoz 15 százalék, azaz 64,5 millió önrészt vállal a város, mely összeg a későbbi működtetési költségek jelentős csökkenése miatt az előzetes számítások szerint 4-5 év alatt megtérül.

Hozzájárult a testület, hogy a Vajda János Gimnázium is pályázzon főépületének energetikai korszerűsítésére: a 80 millió forintos beruházás keretében lecserélnék az összes régi típusú nyílászárót, szigetelnék az udvar felőli homlokzatot, és a korszerűtlen fűtésrendszer is megújulna.

A VÜZ Kft. – szintén pályázati támogatás segítségével – napelemes rendszerek telepítését tervezi több városi épület vonatkozásában. A 116 millió forintos fejlesztéssel az Egry-iskola, a Fejér György Városi Könyvtár, a városi edzőterem, a GESZ-konyha és a Csány-Szendrey ÁMK Fodor utcai épületére, az új köztemető területére és a Városi strand tetőszerkezetére terveznek megújuló energiát használó rendszert kiépíteni. A beruházás saját forráshoz viszonyított megtérülési ideje 2-3 év.

Mivel az önkormányzat még a 2013. évi költségvetés elfogadása előtt áll, a képviselők alaposan megfontolták az önrész-vállalással járó beruházások szükségszerűségét, megtérülési idejét, és a tervezett fejlesztésekkel érintett épületeket.

Ruzsics Ferenc polgármester úgy fogalmazott: felelőtlenség lenne nem kihasználni a magas támogatási intenzitású pályázati lehetőségeket, hiszen hosszútávon jelentős megtakarítást érhet el a város mind a közvilágítás, mind az érintett intézmények fenntartási költségeiben, így a befektetett önrész viszonylag rövid időn belül ténylegesen megtérül majd.

megosztás
hozzászólások
Street Festival Keszthely (1), Pálfi László (1), Paleomedicina (1), webmark (2), Négeli Noémi (1), kutyás strand (5), videó (1), szüret (4), telefon (3), mav (25), Illés Fanni (1), terápia (4), családbarát (1), munkanelkuli (2), Palinkas Robert (83), Czigány Sándor (2), Gyertyánági Endre (1), rádió (1), kezilabda (64), Marsalkó Dávid (1), piac (6), étrend (4), gyógytornász (1), drog (3), Rejuvena (19), úszás (22), Szeiler Gábor (1), keszthely balaton kekszalag (5), Víz, Zene, Virág Fesztivál (1), Nyári Viola (1), test (1), Klenovics Mónika (2), állatorvos (1), unicef (1), Papp Gabor (227), korhaz (99), kutya (23), fesztival (93), ajánló (1148), pszichoterápia (1), néptánc (4), sportlövő (2), Joós Adél (1), deviza (1), Bethesda (1), Tál Zoltán (2), relaxáció (1), gyógyítás (2), hazassag (6), tavasz (1)