Pálinkáról, nem csak "gyümölcsátalakító kisiparosoknak"

2014. december 07.
A pálinka nem ló, a pálinkákat nem lehet versenyeztetni, hanem illatuk, harmonikusságuk, összhatásuk alapján kóstolgatni, mustrálgatni. Így alakulnak ki azok a vélemények, melyek a bírálat alapját biztosítják. Ez az első Keszthelyi Házipálinka ünnep és mustra elnevezésű rendezvényen hangzott el, melyet a Balaton Színházban rendeztek meg a második adventi hétvégén, hagyományteremtő szándékkal.

A szervező és ötletgazda Komoróczi Lajos megnyitójában elmondta, öröm, hogy a törvény szabályozás lehetővé tette a szabad pálinkafőzést, bíznak abban, hogy ez a jövőben is így marad. Megjegyezte, remélhetőleg marad az is, hogy a főzők felvállalhatják és megmérettetésekre nevezhetik a saját pálinkájukat.V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára e témáról beszélt A házipálinka főzés jelenkori helyzete a törvényi változások tükrében című előadásában. Hangsúlyozta: a jogszabályi rendelkezés segített, felszabadította a készülékvásárlást és a tudást, s jelentősen segítette a minőséget. A kormány ezt szeretné a jövőben is, a lehetőségért harcolnak az Európai Unióval, mely szerint az ingyenes pálinkafőzés ellentétes az eu-us szabállozással. A változásokkal kapcsolatosan elmondta, jövő év januárjától az önkormányzat lesz az adóhatóság, az adó alapja pedig nem a készülék, hanem a szesz mennyisége. Továbbra is ötven litert lehet majd előállítani adómentesen a magánfőzőknek, az értékesítés lehetősége (a zárjegy vásárlása, használata) azonban megszűnik. Hozzátette: a kormány szeretné e rendelkezéseket megtartani, ám nem tudják, hogy az EU e rendelkezéseket miként fogadja majd.


A házipálinka ünnepre és mustrára - Zala, Somogy és Vas megyéből - egyébként hatvanhárom italt neveztek, azokat több bizottság is bírálta. A szakemberek elmondták, hogy a túlnyomó többség jó minőségű volt, látszott, hogy a "gyümölcsátalakító kisiparosok" birtokában vannak a pálinkafőzéssel kapcsolatos tudással. A résztvevők - akiknek pálinkáit természetesen jutalmazták - előadásokat hallgathattak meg a pálinkafőzés múltjával, relikviáival kapcsolatosan, Gyanó Szilviától a Balatoni Múzeum néprajzosától. Az esti szentmisén megáldották a pálinkákat és készítőiket, majd program zárásaként következett a kóstolás, kötetlen beszélgetés, melyeket a Gyenesdiási Dalárda pálinkanótás műsora kísért.

 

megosztás
hozzászólások
medve (1), szunyog (3), Év fája (1), A Dal (3), egészség (131), Naszádos Péter (12), Burucs Szabolcs (2), Paleomedicina (1), családbarát (1), turisztika (94), euronews (1), telihold (1), ruha (2), tispol (3), kulturalis (4), Havasi Bálint (13), diakhitel (7), gyed (3), Mohácsi József (8), Novinszky Petra (1), nyelvtanulás (3), Keszthelyi Kiscápák (6), 2016 (2), Balatoni Hajózási Zrt (4), balett (1), mav (25), Sáringer-Kenyeres Tamás (5), Zala Volán (1), Zalai Kutyasuli (1), jégpálya (4), Polgár Zsolt (1), munka törvénykönyve (1), daganat (6), 1956 (1), ajánló (1148), Magyar Telekom (1), hazassag (6), e-kereskedelem (1), gyes (2), influenza (2), Rtime (5), CT (3), eltűnt (5), Ranolder (1), Gyarmati Noémi (1), Kehidakustány (1), Oroszlán Zsolt (2), ország torta (1), Ruzsics Ferenc (434), felmeres (10)