Paleo-ketogén étrend: a gyógyító táplálkozás

2014. augusztus 06.
Dr. Tóth Csaba paleoorvos célja, hogy a beteg értse, mi történik vele, ismerjen minden lehetséges módszert, és törekedhessen a teljes gyógyulásra. Azt mondja: a civilizációs betegségek jó része gyógyítható, még a legsúlyosabbak is. A Szentpéterváron, majd Szegeden hallgató orvos korábban belgyógyászaton is praktizált, és többségében ugyanolyan gyulladásos bélbetegségeket kezelt pácienseinél, mint amilyet nála is diagnosztizáltak.

A magyar lakosság 80 százaléka valamilyen krónikus belgyógyászati betegségben szenved. A korábban 40–50 éves korra jelentkező betegségek ma már tizen-, huszonéves korban is előfordulnak, de a gyerekek körében is egyre gyakoribbak. Mi ennek a háttere? Gondoljunk arra, hogy a mostani felnőttek és azok szülei csecsemőként még rendesen megkapták az anyatejet, pótszerek, kiegészítők nélkül, szalonnán, zsíros kenyéren is éltek, nélkülözték az élelmiszeripar egészségtelen tucattermékeit. Mi van ma? A pótszeres táplálás után a kisgyermek püréket, majd kenyeret, rizst, burgonyát és sok gyümölcsöt kap, nem a fehérje- és a zsírdús táplálkozás a jellemző.
Az úgynevezett paleo-ketogén étrend, amely nem összetévesztendő a paleolit táplálkozással, egy kifejezetten az autoimmun, daganatos és epilepsziás betegek részére kialakított magyar módszer, amely a szükségleti táplálkozásunkat jelenti állati fehérjével és állati zsírral. Ha átlépjük a szükségleti táplálkozás határait, előbb-utóbb megjelennek a civilizációs betegségek. A paleo-ketogén étrenddel visszanyúlunk az ősember életmódjához, amelyre biológiai értelemben alkalmasak vagyunk. A tudomány ma már meg tudja mondani, miként táplálkozott az ősember. A fent említett civilizációs betegségek többsége gyógyítható lenne pontosan a megfelelő táplálkozással. Dr. Tóth Csaba paleoorvossal beszélgettünk.

– Fura az élet. Egy orvos beteg lesz, ráadásul olyan problémával szembesül, mint a kezelésén megjelenő páciensek…
– 2007-ben Crohn-betegséget diagnosztizáltak nálam. A kollégáim azt mondták, biológiai terápia, gyógyszeres kezelés vár rám. Már nemcsak hasi panaszaim voltak, hanem ekcémám, magas vérnyomásom is, nagy súlyfelesleg volt rajtam, emelkedtek a vércukorértékeim. Befolyásolta a mindennapjaimat a betegségem. Belgyógyászként magam is tapasztaltam, hogy lehetetlen volt meggyógyítani a súlyos gyulladásos bélbetegeket. Ezért meghoztam a döntést: váltani, változtatni kell! A kitartásom és az eltökéltségem meghozta a gyümölcsét, mert rátaláltam az amerikai paleolit diétára, amelyet először nem vettem komolyan, majd már tudatosan elolvastam 2009 végén Szendi Gábor könyvét. Érezhető volt a tudományossága és logikus rendszere. Elkezdtem követni az addigi felfogásommal ellentétes étrendet. És jöttek a pozitív eredmények. Két-három nap után jobban voltam, elkezdtem fogyni, hat hónap alatt 23 kilót adtam le. Ez egy orvosnak a saját munkarendszerében elképzelhetetlen eredmény. A kollégák és az ismerősök csodálkoztak, mi a titkom. Persze ők sem vették komolyan, az eredményeket döntően véletlennek tulajdonították. 2010-ben elkezdtem a magánrendelésemet, tavaly óta már csak ezzel foglalkozom. Eleinte olyan betegek jelentkeztek a rendeléseimen, akik fogyni akartak, cukorbetegek, vagy éppen refluxuk volt. Azóta több ezer beteg keresett meg más, súlyosabb kórképekkel, és nagyon hamar jöttek az eredmények.
– Minden visszajelzés pozitív volt?
– Többségükben igen. Ami nagyon szembetűnő, hogy ha valaki komolyan veszi a paleo-ketogén étrendet, akkor biztosan számíthat a sikerre. Még a komoly autoimmun betegségeknél is. A siker többnyire a gyógyulást jelenti. És mindez teljesen ellentmond minden jelenlegi vélekedésnek, amit a hivatalos orvoslás vall a civilizációs betegségekről. Nem volt egyszerű orvosként szembenézni a rendszerben rejlő konzervativizmussal. Ez sok energiát vett igénybe, egészen addig, amíg a jelenlegi gyógyítással és kutatással foglalkozó csapatunk ki nem alakult. És mivel sok a sikerélmény, nem meglepő a betegekkel kialakuló pozitív légkör. Szenvedélyünkké vált a gyógyítás.
– A megengedőbb paleodiéta, amelyet Magyarországon Szendi Gábor képvisel, tudományos alapokra támaszkodik ugyan, de nem alkalmazható orvosi értelemben. A könyvek szerzője pszichológus, programozó matematikus, író, aki nagyon jól összeszedte a szakcikkekben fellelhető anyagokat, de az ezekből levont következtetések sajnos a gyakorlatban nem mindig működnek. Fontos, hogy ne csak a szakirodalmat ismerjük, de a betegektől kapott folyamatos visszajelzések csiszolják a módszert. Eddig több ezer beteggel találkoztam, akik közül nagyon sokat hosszú távon követtem, láttam, hogyan alakul a betegségük-gyógyulásuk. Komoly, nemzetközileg is mérvadó gyógyítói tapasztalatunk alakult ki. Ha a beteg helyesen alkalmazza az étrendet, és folyamatos visszajelzést kap az orvos, kiszámítható és hosszú távon is stabil eredmény érhető el.
– Első hallásra nehezen képzelhető el háziasszonyként ez az életforma…
– Egy-egy húsétel változatosan készíthető el, például a máj is. Aki visszakapja az egészségét, megelégszik ezzel a fajta gasztronómiával, a „szükségleti táplálkozással”. Nem kell tartani a zsírtól sem, mert a zsírokból lesz például energiánk. Az egészségmegőrzés és a gyógyulás szempontjából is rendkívül fontos az állati zsírok fogyasztása. Az is fontos, hogy milyen arányban fogyasztjuk a zsírokat és a fehérjéket: tíz deka tőkehúshoz öt deka zsír szükséges. A koleszterinelmélet a hivatalos orvostudomány legnagyobb tévedése volt. Sok betegséget idézett elő ez az érdekek által felállított teória. Ne feledjük, az étrend eszköz a gyógyuláshoz. Aki beteg, kezdhet öngyógyításba, de könyvekkel és az interneten fellelhető, bizonytalan információkkal sokszor zsákutcába kerülhetünk. Fontos a közérdekű informálás, de gyógyítani mégiscsak orvosoknak kell.
– Eddig jóformán csak betegségekről és a gyógyításukról beszélgettünk. A prevenció egyik eszköze is lehet ez a diéta, azaz életforma?
– A prevenció nagyon fontos, talán a legfontosabb. Azonban ha egy 18 évesnek azt mondom, mától így élj, ezt és azt egyél, ha egészséges, nem fogja betartani. Mert az elfogadott és társadalmilag beágyazott táplálkozás ezzel ellentétes. De ez egy önmagát fenntartó rendszer, amelyhez bármikor lehet csatlakozni, azoknak is, akik eleinte idegenkednek. És akkor sem késő, ha valaki már beteg. A jelenleg prevenciónak nevezett állami tevékenységek nem tudnak megelőzni betegségeket. Csupán a diagnózis minél előbbi felállítására alkalmasak. Vagyis nem igazi megelőzés, hiszen betegek leszünk, csak gyorsabban felismerhetjük.

„Az utóbbi időben már orvosok küldik hozzánk a pácienseik egy részét. Ez azt jelenti, hogy az orvosok által is egyre inkább elfogadottá válik a tevékenységünk. Ez nem kis munka volt, tekintettel a merev orvostudományi szemléletre. A munkánk során kifejezetten hasznos orvosi előéletem, ami széles rálátást ad az orvostudomány szinte minden ágára. Különösen hasznos a belgyógyászati általános látásmód, amely kiveszni látszik az orvostudományból. Néhány év alatt kiváló csapatot hoztunk létre, amelyben a betegek minél tökéletesebb gyógyulása és a tudományos igényesség a cél. A kettő nem létezhet egymástól elkülönülve. Szakcikkeink a hazai és a nemzetközi tudományos szakirodalomban is megtalálhatók, igyekszünk aktívan részt venni a nemzetközi tudományos életben. Ahogy annak idején a XIX. század közepén a darwini evolúciós elmélet egyesíteni tudta a biológiában jelen lévő álláspontokat, úgy képes a paleo-ketogén étrend rendszerbe foglalni és egyesíteni a belgyógyászati ágakat egy közös orvosi szemléletben. Ezt hívjuk evolúciós orvoslásnak."

A paleo-ketogén étrend meghatározása

A paleo-ketogén étrend maga az egészséges táplálkozás. Olyan élelmi anyagok fogyasztását jelenti, amelyek nem terhelik meg a szervezetünket. Alkalmazásával szinte teljesen kiküszöbölhetők a civilizációs ártalmak. Lényege az állati zsírok és húsok, a tojás, valamint minimális mennyiségű zöldség-gyümölcs fogyasztása. Komplex értékű táplálkozás, azaz minden szükségletünket kielégíti. Alkalmazása esetén nem kell étrend-kiegészítőket és vitaminokat szedni. Képes a civilizációs betegségek teljes rehabilitációjára, azaz még autoimmun és daganatos betegségeknél is gyógyulást eredményezhet. Az evolúciós orvoslás tudományos módszere, nem természetgyógyászat. Biztosítja a szervezet optimális anyagcseréjét és az immunrendszer optimális működését. Minden korosztálynál az egészséges táplálkozást testesíti meg. Veszélytelen, nincs kockázata.

 

megosztás
hozzászólások
marko peter (22), Keszthelyi Egyesített Szociális Intézmény (2), test (1), shotokan karate (3), autó (3), kereszt (1), kultura (22), oktatas (347), nő (2), Zalaszántó (2), republic (1), magyar dal napja (8), Cseh László (1), Spa Hévíz (3), vasárnapi nyitvatartás (1), kormany (11), Owaimer Zoheir (1), Kovács Viktória (4), Hollywood (1), Torsa Dániel (1), idegenforgalom (174), csapadék (1), állatok (16), efott (6), Pura Vida Port (1), közétkeztetés (4), Hotel Zenit (3), támogatás (5), tanulmány (11), Joós Attila (1), webmark (2), hévízi kifolyó (3), Ifi Ferenc (1), ponthatar (6), viz (1), erzsebet program (4), minisztérium (7), Z. Karvalics László (1), barista (3), köztársasági elnök (1), Clemens Zsófia (1), Hévíz gyógyfürdő (112), Mikulás (8), onkormanyzat (481), Bartha Gábor (34), Player's Restaurant & Bar (2), Forstner Anna (1), Playboy (1), gépjármű (1), Babos Lajos (1)