Palásthy Bese: Nem kell bemutatni az alkotóknak Györököt

2013. október 14.
2003 óta minden nyáron megszervezik a Balatongyöröki Nyári Tárlatot, amelyen neves hazai és külföldi képzőművészek mutatkoznak be. Az idén Kossuth- és Munkácsy-díjas alkotók kiállításait láthatta a közönség: Véssey Gábor, Ujházi Péter, Konok Tamás és Jan Polacek munkáiból nyílt tárlat a Balaton-parti településen, amely a művészet fontos központja. Palásthy Besét, a Balatongyöröki Nyári Tárlat szervezőjét kérdeztük.

Palásthy Bese 1954-ben került családjával Keszthelyre. Ez az időszak a ráeszmélésé volt. A nagyapja, aki fogorvos volt, szépen festett, az ő képei díszítették a szoba falait. Az édesapja klasszikus hanglemezeket vásárolt, és operaesteket tartott a házukban a lemezjátszóról.
– Ebben nőttem fel. Ez az időszak tudat alatt is hatott az ember világára, a művészethez való viszonyára. Ez indított el a művészet irányába, igen fontos hobbim lett a képzőművészet. Amikor Györökre költöztünk, a fejembe vettem, hogy nívós képzőművészeti kultúrát hozok itt létre, így kelt életre a Balatongyöröki Nyári Tárlat, amelyen egy szezonban négy alkotó mutatkozik be, kiegészülve más művészeti produkciókkal.

Több mint kiállítás
– Nagyon sok munkával jár a szervezés, de nagyon élvezem. Már most elkezdtem a jövő évi tárlatot kitalálni, Budapestre megyek egyeztetni néhány alkotóval, kiállításokat nézek meg. Már vannak konkrétumok, de még korai ezekről beszélni – véli Palásthy Bese. – Már nem igazán kell bemutatni a tárlatot, sokan hallottak róla, híre ment a györöki nyári programnak, köszönve az itt kiállító művészeknek, a művészbarátoknak. A megnyitóra más művészeti ágból is érkeznek alkotók, írók, költők, zenészek. Kiváló találkozási pont lett Györök.
Azzal a művésszel, aki vállalja a bemutatkozást, megbeszélik a technikai részleteket, milyen képekkel érkezik, átfogó tárlat lesz-e, vagy a legújabb alkotásait mutatja be, a képeknek milyen falfelület vagy paraván szükséges.

Balaton, bor, barátságok
Az adott művész két-három napra érkezik Györökre. Jan Polacek kivétel, ő két hétig vendégeskedett a településen. – A megnyitó után közös programokat szerveztünk, megnéztük a környék nevezetességeit, elmentünk például Keszthelyre és a Szent György-hegyre, kerékpártúrán voltunk, balatoni borokat kóstoltunk. Van olyan művész, aki a kiállítás előtt eljön, és megnézi a helyszínt, de nem szoktak csalódni – meséli Palásthy Bese, aki ha teheti, teniszezik, és művészeti kiállításokra jár, sokat olvas.

megosztás
hozzászólások
gyógytó (1), DK (13), gyermekfelügyelő (1), vízilabda (2), pannon egyetem (12), Suba Alexandra (1), állatvédő (5), reklám (1), autóbusz (1), vívás (1), vállalkozó (4), Bocuse (3), Zsittnyán Tamás (1), ötös lottó (101), Kehidakustány (1), tabor (6), Nagy Bálint (10), Sziládi-Kovács Tibor (2), Révai Gábor (1), spinning (2), Varga Terézia (1), Bringatanya (2), mellrák (1), balatongyorok jazz (23), gyermek (12), Eurostat (1), alkalmassági (1), ökölvívás (2), gyilkosság (1), Player's Restaurant & Bar (2), Zalaszántó (1), zala (1156), KeszthelyFest (15), gasztroblogger (2), DRV Zrt. (3), MSZP (17), szilveszter (6), költségvetés (1), proa (1), torkos csütörtök (3), munkahely (8), felsőoktatás (9), posta (1), Kertész Sándor (5), terápia (4), munkaviszony (1), igazgató (1), verkli (5), cukorbetegség (2), menza (2)