Padlizsán sütőben sütve + borajánló

2013. szeptember 11.
A sütőben sült padlizsán egyszerűen elkészíthető, és önállóan friss kenyérrel vagy főtt rizzsel teljes értékű ebéd, de joggal lehet egy vendégség főétele is.Hozzávalók:
padlizsán, paradicsom, vöröshagyma, só, olívaolaj.

Nagyon sok olívaolaj! Ez a siker záloga! Tehát ne sajnáljuk a padlizsántól az olajat, jól itasson át minden szeletet, a végén kapunk egy finom mártogatót, vagy a rizst megöntözhetjük  a kisült olajjal, amely telítődött a padlizsán ízével.
Minden zöldséget karikára vágunk, és egy tűzálló tálba rétegezve lerakjuk, megsózzuk, és jól meglocsoljuk olívaolajjal. Betesszük a forró sütőbe, és amikor kezd barnulni, ez 30-40 perc múlva várható, kivesszük, és azonnal tálaljuk.

Köztudomású, hogy a hagyma nagyon egészséges. Ugyanez elmondható ennek az ételnek a többi hozzávalójáról is. A hagyma megakadályozza a vírusok, gombák, erjesztő baktériumok terjedését, tisztítja az ereket. Ha nem tudjuk nyersen megenni, mielőtt lemondanánk róla, próbáljuk leforrázva, főzve vagy párolva fogyasztani.
A padlizsán bioflavonidokban gazdag, megújítja az ereket, fogyasztásával megelőzhetők a szív- és érrendszeri betegségek. Gyógyítja a belső vérzéseket, az aranyeret. Pozitívan hat a májra. Terhesség alatt nem ajánlott!
A paradicsom tisztítja a májat, tonizálja a gyomrot, méregtelenít. Mindig éretten, egy étkezésre maximum 2-3 közepes paradicsomot fogyasszunk!
A hidegen préselt olívaolaj a legtöbb egyszeresen telítetlen zsírsavat tartalmazó olaj.
További receptek Meisznet Katitól. Katt ide!
Meiszner Kati természetgyógyász, táplálkozási tanácsadó
06-83/702-004, 06-30/948-5447
biokert@profinter.hu
http://valodisafrany.blog.hu

 

Padlizsán, olívaolaj, paradicsom – csupa olyan dolog, amelyről a napsütés jut az eszünkbe. Amiből a nyáron igencsak bővelkedtünk. Ez a napsütés érlelte tőlünk alig tizenöt kilométerre, Kéthelyen azt a sauvignon blanc-t, amelyet ajánlok önöknek ehhez az ételhez. A Burgenlandból származó Achs család termelte, amely természetesen sokgenerációs borászati tapasztalatokkal bír. A dédnagyapa még Keszthelyen végzett az akkori Georgikon Gazdatisztképzőben, ez a pincészet fotóarchívumában őrzött képeken is jól látható. Sok-sok magyarországi keresgélés után döntött úgy a család két férfitagja, apa és fia, hogy az itteni borászatuk központja Kéthelyen lesz. A szubmediterrán mikroklíma és a talajadottságok segítettek a döntésben. Csúcstechnológiával felszerelt borászati üzemet és a feldolgozó mellett gyönyörű, vendégek által látogatható élményborászatot hoztak létre, amely az országban jelenleg egyedülálló. Szerintem sokáig még az is marad. A birtokhoz 50 hektárnyi szőlőterület tartozik, nagyon széles fehér- és kékszőlő-választékkal. A fehérborok készítésénél reduktív technológiát alkalmaznak. Ennek köszönhető a frissesség, a játékos savak, a zöldalmás, zöldséges, vegetális ízvilág. Pont annyit mutat magából, amennyi elégséges, nem válik émelyítően parfümössé. Könnyű karakterű, egyenes, nyílt bor. Ne féljünk az ötödik pohártól sem. 10-11 °C-ra hűtve javaslom a fogyasztását, akár aperitifnek, hangulatfokozáshoz fiúknak-lányoknak, töltődéshez-lazuláshoz.
 
Kedves egészségükre!
Pampetrics György
8360 Keszthely, Rezi u. 2.
Tel.: 06-30/939-8185, 06-83/312-551
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 18.

megosztás
hozzászólások
vízimentő (5), Komoróczi Lajos (3), diákolimpia (1), augusztus 20. (5), Torsa Dániel (1), Spar (1), europa-bajnok (5), migráns (3), garázsvásár (1), barista (3), Biró Róbert (15), influenza (2), halottak napja (1), TRX (22), Magyarország tortája (1), Via Hotel (1), traffipax (4), apartman (3), katasztrofavedelem (44), természetgyógyászat (2), Burgonyakutatási Központ (2), földrengés (2), Központi Statisztikai Hivatal (3), női gombolkodó (5), születés (16), Pappné Beke Judit (1), Március 15 (2), Sifter Rózsa (1), vírus (1), Kehidakustány (1), footgolf (1), Monitor konyhája (80), gépjármű (1), posta (1), szűrés (1), világbajnokság (2), ipsos (1), népszavazás (1), C+ fesztivál (1), Papp Gabor (227), konyvtar (103), halál (42), étrend (4), Vigántpetend (1), vegetariánus (1), tengerpart (1), Sárdi Katalin (1), punkosdi regatta (9), advent (226), esküvő (9)