Padlizsán sütőben sütve + borajánló
Hozzávalók: padlizsán, paradicsom, vöröshagyma, só, olívaolaj.
Nagyon sok olívaolaj! Ez a siker záloga! Tehát ne sajnáljuk a padlizsántól az olajat, jól itasson át minden szeletet, a végén kapunk egy finom mártogatót, vagy a rizst megöntözhetjük a kisült olajjal, amely telítődött a padlizsán ízével.
Minden zöldséget karikára vágunk, és egy tűzálló tálba rétegezve lerakjuk, megsózzuk, és jól meglocsoljuk olívaolajjal. Betesszük a forró sütőbe, és amikor kezd barnulni, ez 30-40 perc múlva várható, kivesszük, és azonnal tálaljuk.
Köztudomású, hogy a hagyma nagyon egészséges. Ugyanez elmondható ennek az ételnek a többi hozzávalójáról is. A hagyma megakadályozza a vírusok, gombák, erjesztő baktériumok terjedését, tisztítja az ereket. Ha nem tudjuk nyersen megenni, mielőtt lemondanánk róla, próbáljuk leforrázva, főzve vagy párolva fogyasztani.
A padlizsán bioflavonidokban gazdag, megújítja az ereket, fogyasztásával megelőzhetők a szív- és érrendszeri betegségek. Gyógyítja a belső vérzéseket, az aranyeret. Pozitívan hat a májra. Terhesség alatt nem ajánlott!
A paradicsom tisztítja a májat, tonizálja a gyomrot, méregtelenít. Mindig éretten, egy étkezésre maximum 2-3 közepes paradicsomot fogyasszunk!
A hidegen préselt olívaolaj a legtöbb egyszeresen telítetlen zsírsavat tartalmazó olaj.
További receptek Meisznet Katitól. Katt ide!
Meiszner Kati természetgyógyász, táplálkozási tanácsadó
06-83/702-004, 06-30/948-5447
biokert@profinter.hu
http://valodisafrany.blog.hu
Padlizsán, olívaolaj, paradicsom – csupa olyan dolog, amelyről a napsütés jut az eszünkbe. Amiből a nyáron igencsak bővelkedtünk. Ez a napsütés érlelte tőlünk alig tizenöt kilométerre, Kéthelyen azt a sauvignon blanc-t, amelyet ajánlok önöknek ehhez az ételhez. A Burgenlandból származó Achs család termelte, amely természetesen sokgenerációs borászati tapasztalatokkal bír. A dédnagyapa még Keszthelyen végzett az akkori Georgikon Gazdatisztképzőben, ez a pincészet fotóarchívumában őrzött képeken is jól látható. Sok-sok magyarországi keresgélés után döntött úgy a család két férfitagja, apa és fia, hogy az itteni borászatuk központja Kéthelyen lesz. A szubmediterrán mikroklíma és a talajadottságok segítettek a döntésben. Csúcstechnológiával felszerelt borászati üzemet és a feldolgozó mellett gyönyörű, vendégek által látogatható élményborászatot hoztak létre, amely az országban jelenleg egyedülálló. Szerintem sokáig még az is marad. A birtokhoz 50 hektárnyi szőlőterület tartozik, nagyon széles fehér- és kékszőlő-választékkal. A fehérborok készítésénél reduktív technológiát alkalmaznak. Ennek köszönhető a frissesség, a játékos savak, a zöldalmás, zöldséges, vegetális ízvilág. Pont annyit mutat magából, amennyi elégséges, nem válik émelyítően parfümössé. Könnyű karakterű, egyenes, nyílt bor. Ne féljünk az ötödik pohártól sem. 10-11 °C-ra hűtve javaslom a fogyasztását, akár aperitifnek, hangulatfokozáshoz fiúknak-lányoknak, töltődéshez-lazuláshoz. Kedves egészségükre! Pampetrics György 8360 Keszthely, Rezi u. 2. Tel.: 06-30/939-8185, 06-83/312-551 8360 Keszthely, Kossuth L. u. 18. |