Ötből egy gyerek még sosem kapott könyvet

2011. szeptember 18.
Egy friss felmérés szerint a 8-17 év közötti brit gyerekek jelentős része sosem olvas az iskolai kötelezettségein kívül. Ötből egy fiatal például sosem kapott még ajándékba könyvet, de akad olyan is, aki még sosem járt könyvesboltban vagy könyvtárban.

Ha könyvet nem, mit olvasnak?

Országszerte 111 iskolában mintegy 18 ezer diákot kérdezett meg olvasási szokásairól a National Literacy Trust, amely felmérés eredményei szerint nagyon sok brit fiatal szinte egyáltalán nem olvas. A 8 és 17 év közötti iskolások körében készült vizsgálat eredményei szerint 7 százalékuk az iskolai kötelezettségek teljesítésén kívül nem olvas, 16 százaléka ritkán, 26 százalékuk heti néhány alkalommal, és csak 29 százalék mindennap. A válaszok szerint a diákok közel fele élvezi az olvasást, tízből négyen "egy kicsit" szeretnek olvasni, míg tízből egy gyerek egyáltalán nem. A kutatók szerint a lányok jobban szeretnek, és többet is olvasnak, mint a fiúk.

A felmérés szerint a megkérdezett gyerekek ötöde soha nem kapott még könyvet ajándékba. Mintegy 12 százalékuk nem járt könyvesboltba, hét százalékuk pedig sosem volt még könyvtárban.

A kutatás szerint a szöveges üzenetek, e-mailek, weboldalak és magazinok olvasgatása vette át a szépirodalom és fikciós irodalom helyét a fiatalok olvasási szokásaiban. Minden második iskolás olvasott a felmérést megelőző hónapban weblapokat és elektronikus leveleket. Negyede olvasgatott képregényeket, és 58 százalék lapozgatott magazinokat. A lányok valamelyest többen olvasnak e-maileket, mint a fiúk, viszont az utóbbiak valamivel nagyobb arányban vesznek a kezükbe újságokat.

A National Literacy Trust értékelése szerint ijesztő, hogy sok fiatal nem talál örömet az olvasásban, miközben az irodalom szeretete új célokat, új álmokat tárhatna fel előttünk. A szakértők szerint fontos lenne tenni annak érdekében, hogy ezek a gyerekek ne olyan felnőttekké váljanak, akik sosem vesznek könyvet a kezükbe.
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar hírlevél

megosztás
hozzászólások
repülőtér (21), vuz kft (17), művészet (1), tranzakciós díj (1), Carbona (9), képviselő-testület (37), boldog (1), táska (1), Pál Attila (1), tispol (3), Fejér György Városi Könyvtár (52), Szent Mihály (1), Lisa (35), férfi (1), Krassói Katalin (1), balatongyorok jazz (23), arckezelés (1), karácsony (20), Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (1), Zala Volán (1), munkanelkuli (2), ellazulás (1), Spa Hévíz (3), Centrál Színház (1), garázsvásár (1), skandinav lotto (81), fájdalomambulancia (2), jogszabály (1), Giro d'Italia (1), levendula (2), Németh Veronika (1), jótékonyság (3), HIV (1), Ács István (10), Gulyás Orsolya (2), verkli (5), luxor (99), felmeres (10), Balatoni Kör (2), családbarát (1), jóga (1), Bóka György (2), kutatók éjszakája (1), Burgonyakutatási Központ (2), nyelvvizsga (2), Horváth Lászlóné (1), Révai Gábor (1), Golfclub Imperial Balaton (2), Radnóti Miklós (1), Balaton-átúszás (1)