Osztályidegenség és szabadság

2013. szeptember 16.
Balatongyörökön láthatta a közönség Konok Tamás festőművész kiállítását a Bertha Bulcsu Művelődési Házban. A 78 éves, Kossuth-díjas festőművésszel a megnyitó után beszélgettünk.

Szerencse, véletlenek, kitartás, egészség, nyitottság – ez mind befolyásolja az ember pályáját. A dolgok egybeesése nagyon fontos – nyilatkozta a Monitornak Konok Tamás festőművész, aki megkapta a Magyar Festészet Napja Alapítvány kuratóriumának életműdíját.

Bernáth Aurél a mestere
Egy olyan családban nőtt fel, amelyben fontos helyet kapott a művészet, a szoba falait a család festményei és kisplasztikái díszítették. A győri bencés gimnáziumba és a zeneművészeti konzervatóriumba járt. Szülei kétségbe voltak esve, amikor megtudták, hogy képzőművész akar lenni, azt tanácsolták neki, hogy végezze el a tanári szakot. A Képzőművészeti Főiskolára nyert felvételt, Bernáth Aurél, Berény Róbert és Barcsay Jenő voltak a mesterei. „Akkoriban dobozban ment a gondolkodás, majdnem lehetetlennek tűnt, hogy egy tanárból művész legyen. Ha akkor felvesznek a tanárira, lehet, hogy most vidéken vagyok nyugalmazott művésztanár.”

Párizs fordulópont volt az életében
1957-ben Barcsay Jenő ajánlására megkapta a Derkovits-ösztöndíjat, egy év múlva egyedül nekivágott Párizsnak, ahol eltöltött fél évet, majd visszament egy évvel később, bár ez a kimenetel nehezen ment, munkavállalási engedély, vízum kellett. Egy egészen új, lüktető világ tárult elé.
„Abban volt szerencsém, hogy mindennap következetesen próbáltam dolgozni, lassan kialakult egy olyan festészet, amely ma is jelen van a többrétű alapok festésénél. Rengeteget utaztam, benyomások ezrei szakadtak rám, ezekből emlékképszerűen hoztam létre a képek sorozatát, ezután, a hetvenes évek elején kialakult egy leegyszerűsített világ, egy letisztult folyamat, ebben éreztem jól magamat.”

Barátságok, szerelmek…
Franciaországban találkozott a zürichi galériatulajdonossal, dr. Schlégl Istvánnal. „Közel huszonnégy évig tartó munkakapcsolat és barátság volt közöttünk, neki köszönhettem, hogy bemutatkozhattam Svájcban.”
1958-ban érkezett Franciaországba, ahol megismerkedett Hetey Katalin grafikus-, festő- és szobrászművésszel, később házasságot kötöttek, és több közös kiállítást is létrehoztak, az elsőt 1961-ben Tunéziában.
„A festészet filozófia, egy önmegismerési folyamat, amely létrehozza azt a kifejezési formát, amely maga a festészet vagy az írás. Az alapokat természetesen meg kell tanulni, ezt az alapot megkaptam a főiskolán. A Műegyetem rajzi tanszékén tanítok, sokat beszélgetek a diákokkal. Érdekesség, humor kell, olyan témákat kell felhozni, amelyek problémát jelentenek a fiatalok körében, de a keretet az izmusok adják.”  
Konok Tamás halad a korral – van személyes oldala a legismertebb közösségi portálon. Ez egy kiváló dokumentumtár. De vajon konok, makacs Konok Tamás? „Ebben inkább Tamás vagyok” – tette hozzá mosolyogva a művész, aki előnynek tartja, hogy minden nyelven könnyű kiejteni a nevét.

megosztás
hozzászólások
kékszalag (12), ajándék (8), esküvő (9), baleset (169), konyha (1), Csokonai társaság (1), punkosdi regatta (9), keszthelyi kilometerek (78), Mándó Zsuzsanna (1), Mikulás (8), kert (1), hévízi kifolyó (3), Clemens Zsófia (1), Kovács Ernő (1), kávé (2), előadás (14), tenisz (3), Tar Ferenc (3), Mátrai Gabriella (2), kerekpar (27), holokauszt (1), Pampetrics György (21), női gombolkodó (5), ellenőrzés (2), Balatongyorok (136), Radnóti Miklós (1), karácsonyi képeslap (1), Rezi (1), kereszt (1), Burgonyakutatási Központ (2), Balatoni Kurzusok (8), test (1), Rigo Csaba (36), menetrend (3), szolárium (1), cégtörlés (3), Németh József (1), családbarát (1), kutyás strand (5), footgolf (1), nyugdij (8), betegség (12), koktél (1), Havasi Bálint (13), Miss Balaton (1), ötös lottó (101), kollégium (1), Ruzsics Ferenc (434), terápia (4), zivatar (1)