Összefoglaló a hévízi testület októberi üléséről

2013. október 03.
Soros ülését tartotta október 1-jén Hévíz város önkormányzatának képviselő-testülete. Az ülésen 30 napirendi pontot vitattak meg.

A két ülés között történt eseményekről szóló tájékoztató kapcsán Papp Gábor polgármester a testülettel ismertette Hévíznek az Entente Florale díjkiosztó gáláján elért eredményét. Hévíz ezüst minősítéssel zárta az európai versengést, az eredmény a belgiumi Nieuwpoortban vált ismertté, amelyen 11 ország 24 települése vett részt. A polgármester tájékoztatott korbbi, moszkvai útjáról is (erről a város honlapján bővebb információkat olvashat az érdeklődő), valamint a belgiumi utat megelőző pfungstadti és frankfurti látogatásáról is. Előbbi Hévíz testvérvárosa leköszönő polgármesterénél tett búcsúlátogatás volt, utóbbi a PA Touristik németországi képviseletével folytatott tárgyalást jelenti.

A beszámolót követően több önkormányzati rendeletét is módosította a testület, többek között a szociális étkezésről szólót, mely szerint annak térítési díját 112 forint plusz áfa összegben határozták meg.

Testület elé került a kórház fedett fürdő fogadóépülete korszerűsítésének építési engedélyezési ügye is, melynek kapcsán a képviselők tulajdonosi hozzájárulást adtak a Festetics téri lépcső áthelyezésére és átépítésére, a költségek viselése a kórházat illeti.

Ugyancsak tulajdonosi hozzájárulást adott a testület Braille-térkép, terepasztal elhelyezésére. A Braille-térkép terepasztal a Hévízi-tavat ábrázolná Braille írással kiegészítve, így a látássérültek számára is jól érzékelhetővé, olvashatóvá válnak a megjelenített információk.
További különlegessége, hogy az alkotó a valós domborzati viszonyoknak megfelelően a tó medrét és a barlangforrást is kidolgozza, így az kitapinthatóvá, ill. láthatóvá válik mindenki számára.
Az asztalt TDM pályázati pénzből valósulna meg, átadását a Vakok és Gyengénlátók Világnapjára, október 15-re tervezik.

Közel egymillió forinttal támogatta a testület a Bibó-gimnázium fennállásának 20. évfordulója alkalmából megrendezni kívánt programokat, kétszázezer forinttal dr. Szarka Lajos: Gyulai Gaál Miklós honvédtábornok életrajza című könyvének újbóli kiadását, polgármesteri keretből pedig 25-25 ezer forinttal a Bethlen Gábor alapítványt, valamint a Máltai Szeretetszolgálat keszthelyi csoportját; utóbbit azzal, hogy a támogatásból a hévízi rászorulókat segíti karácsony előtt a szolgálat.
Ez évben is támogatja tanulmányi ösztöndíjjal a hévízi, eredményesen tanuló, felsőfokú tanulmányokat végző diákokat a város. A Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíjhoz való idei évi csatlakozást egyöntetűen megszavazták a képviselők.

A testület elrendelte a Balatoni Fejlesztési Tanács és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával megjelent „Vízparti és egyéb közösségi területek fejlesztésének támogatása” című kiírásra a Szentlélek templom környezetének zöldfelületi rehabilitációjának támogatására a pályázat benyújtását a Balatoni Fejlesztési Tanácshoz. Az ehhez szükséges 5,2 millió forintos önerő az idei évi költségvetésben rendelkezésre áll.

Engedélyezte a testület a Festetics Művelődési Központ számára, hogy a Balatoni Fejlesztési Tanács és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával megjelent „A Balatoni Kiemelt Üdülőkörzet rendezvényeinek támogatása” című kiírás kapcsán a III. Magyar Dal Napja rendezvény támogatására pályázatot nyújtson be, mellyel 1,7 millió forintos támogatást lehet lehívni.

Értékesíti a testület az AQUAMARIN Szállodaipari Korlátolt Felelősségű Társaságban tulajdonolt kizárólagos üzletrészét, melyet befektetett pénzügyi eszközei között tartós részesedésként tart nyilván – az erről szóló döntés a soros ülésen született. Az önkormányzat az értékesítést nyílt versenyeztetési eljárásban bonyolítja le, az érvényes ajánlatok számára licit eljárást meghatározva. A tényleges kiírásig még számos dolgot kell elintézni, melyekre az ülésen döntések születtek.

Papp Gábor polgármester kifejtette: a szálloda csak komoly felújítás után válhatna versenyképessé. Bár az elmúlt félévet pozitív mérleggel zárta, bevételei nem alkalmasak a 2,5-3 milliárd forintos felújítás finanszírozására, az önkormányzat ekkora összeget szintén nem tud erre a célra fordítani, hiszen akkor minden egyéb városi fejlesztésről le kellene mondania több évre. Ezért született a részesedés eladásáról szóló döntés.
Elfogadták a Hévíz-Balaton Airport gazdálkodásáról szóló felügyelő bizottsági jelentést. Kepli József János alpolgármester, a felügyelő bizottság elnöke elmondta: a reptér hatása turisztikai és nemzetgazdasági szempontból vitathatatlan. A kft a közelmúltban tanulmányt készíttetett e tárgyban, mely egyértelműen kimutatta többek között, hogy a repülővel érkezett turisták kétszer magasabb összeget költöttek el, s a külföldiek tekintetében a repülőgépes közlekedési lehetőséggel 14 százalékkal több turista érkezett a térségbe. (A tanulmány a www.heviz.hu oldal önkormányzati oldalán olvasható.)

Közbeszerzési eljárást indításáról döntött a testület a közösségi közlekedési pályázat kapcsán autóbusz megállóhelyek építésének kivitelezésére, valamint a kormányablak kialakítására.

Kedvezően alakultak a Festetics Művelődési Központ bevételei, s jelentősen nőtt a mozi látogatottsága is, s kedvező fogadtatásra találtak a vendégek és a helybéliek körében is az idei évben bevezetett zenés estek, melyek minden hétre kínáltak zenei élményt. A rendezvények a turisták és a környéken élők, sőt családosok számára is komoly vonzerőt jelentettek – ez derült ki az intézmény beszámolójából, melyet a testület az ülésen el is fogadott.
 

megosztás
hozzászólások
Füzes Eszter (1), macska (1), pollen (3), cipősdoboz (3), díj (4), világnap (1), keszthelyi-hegység (1), helikon (41), cselgáncs (1), Nagymező Gyenesdiás (1), kresz (2), webshop (1), környezetvédelem (2), hó (4), Nagy Bálint (10), érettségi megoldás (5), gyermekfelügyelő (1), Sifter Rózsa (1), örömszerző pillanatok (17), europa-bajnok (5), büntetés (3), fesztival (93), íjászverseny (1), tornádó (1), kábítószer (9), SzezOn bevásárló közösség (1), sarmellek (53), zápor (1), ló (1), verseny (2), jégpálya (4), ruha (2), Top 50 (1), Owaimer Zoheir (1), levendula (2), Tóth Levente (2), humanitárius település (1), ellazulás (1), Zalai Borcégér (5), kutatas (81), Bartha Gábor (34), bank (7), dinnye (1), Bradley Cooper (1), étel (3), Ács István (10), Hévíz SK női kézilabda csapata (1), DK (13), szilveszter (6), Gyarmati Noémi (1)