Országosan több mint hatvanötezer kft jegyzett tőkéje nem éri el a hárommillió forintot

2017. március 02.
Közeleg a határidő, ameddig a korlátolt felelősségű társaságoknak törzstőkéjüket hárommillió forintra ki kell egészíteniük, vagy a társaság megszűnéséről, esetleg átalakulásáról dönteniük kell.

A Polgári Törvénykönyv hatályba léptetéséről szóló 2013. évi CLXXVII. törvény (Ptké.) 13. § (2) bekezdése kötelezővé teszi a törzstőke felemelését legalább hárommillió Ft-ra azoknak a korlátolt felelősségű társaságoknak, amelyeknek a törzstőkéje nem éri el ezt az összeget - írta le közleményében a Zalaegerszegi Törvényszék.

Azokat a változásbejegyzési kérelmeket, amelyek kizárólag a törzstőke emelés bejegyeztetésére irányulnak illeték és közzétételi díj befizetése nélkül, azaz ingyenesen lehet benyújtani a cégbíróságra, jogi képviselő közreműködésével, elektronikus úton.

A cégformára előírt kötelező módosítás végső törvényi határideje 2017. március 15. Eddig az időpontig kell felemelni a törzstőkét, és legkésőbb 2017. április 14-ig kell a változás-bejegyzési kérelmet előterjeszteni az illetékes cégbíróságon.

Ha a társaság az átalakulásáról dönt, úgy a kérelmet 2017. május 14-ig kell előterjeszteni.

A Zalaegerszegi Törvényszék illetékességi területén 1075 olyan korlátolt felelősségű társaság működik, amelynek törzstőkéje nem éri el a 3.000.000 Ft-ot. A több mint 1000 cég közül mintegy háromszázzal szemben megszüntetési eljárás - végelszámolás, felszámolás, kényszertörlési eljárás - van folyamatban. Rájuk nem vonatkozik a kötelező tőkeemelés. Azonban ha a végelszámolás vagy a felszámolás úgy fejeződik be, hogy a cég mégis fennmarad, akkor azonnal életbe lép velük szemben is a tőkeemelési kötelezettség.

A tőkeemelésre kötelezett társaságoknak célszerű minél előbb jogi képviselőhöz (ügyvéd, jogtanácsos, közjegyző) fordulniuk, hogy időben benyújthassák változás-bejegyzési kérelmüket.

Azok ellen a korlátolt felelősségű társaságok ellen, amelyek nem teljesítik a törvényi előírást, a cégbíróságok törvényességi felügyeleti eljárást fognak kezdeményezni. Az eljárásban kiszabott bírság összege több millió forintot is elérhet.

megosztás
hozzászólások
szunyog (3), kultura (22), könyvbemutató (2), Forstner Anna (1), Kovács Beatrix (1), jog (3), Taliándörögd (1), tűzoltó (32), terápia (4), holdfogyatkozás (1), gyermekfelügyelő (1), maraton (59), kitüntetés (6), Katedra nyelviskola (5), online (1), internet (20), Szent Márton (3), férfi (1), homoszexualis (1), Gyarmati Noémi (1), Básti Juli (1), menza (2), Rtime (5), tabor (6), méregtelenítés (1), diakhitel (7), Bogi (13), Zalai Kutyasuli (1), Rigo Csaba (36), sztár (2), Tour de Hongrie (2), esküvő (9), Füzes Eszter (1), polgármester (153), Playboy (1), torkos csütörtök (3), gyász (1), nagyméret (1), tispol (3), véradás (2), vasút (10), Életfa iskola (2), regisztráció (1), táska (1), felsőoktatás (9), Sárdi Katalin (1), bor (26), Novinszky Petra (1), Paleomedicina (1), Szennyai Anita (2)