„Országos szinten is elismert márkanév lett az Asbóth”

2014. április 22.
Minősített referenciaintézmény címet kapott a keszthelyi Asbóth Sándor Szakképző Iskola és Kollégium, amely példaértékű, gyermekközpontú pedagógiai gyakorlattal, szervezeti innovációval bír. Csótár András igazgatót kérdeztük.

– Mit jelent ez a cím az iskolának?
– Büszkék vagyunk a cím elnyerésére. Nagyon sok munka van az elismerés mögött. A nevelési-oktatási intézmények zömének nincs olyan szakmai és eszközrendszere, hogy pályázni tudjon rá, a jelentkezők közül pedig végül csak nagyon kevesen kapják meg az elismerést. Az országban tizenhárom intézménynek sikerült eddig, ebben az óvodák, az általános iskolák és a középiskolák is benne vannak. A Nyugat-Dunántúl régióban csak az Asbóth érdemelte ki, ezért különösen fontos nekünk ez a cím.
– Mit értékeltek a minősítő csoport tagjai?
– A kompetenciaalapú nevelést, oktatást mintaadóan alkalmazó intézmény vagyunk. A minősítő szakemberek szerint is egyedi, más intézmények előtt is példaértékű, gyermekközpontú pedagógiai gyakorlatú, szervezeti innovációjú és ezt átadni képes intézmény az Asbóth.
– Mi a kritériuma a referenciaintézménnyé válásnak?
– A referenciaintézmények pedagógiai kultúrája és eszközrendszere egészében példaszerű, tanulmányozható, komplex módon vagy elemeiben átvehető. Munkakultúrájukat nyitott nevelési-oktatási környezet jellemzi: a szülőkkel, a civil szervezetekkel és a helyi társadalommal kiépített partnerkapcsolataik erősek. Folyamatos önfejlesztésre kész, magas szintű önértékelési rendszert működtető intézmények, ahol kitűnő a szervezeti kultúra, és a pedagógusok között aktív az együttműködés.
– Minek köszönhető mindez az Asbóthban?
– Kifejlesztettük a minőségirányítási rendszerünket, amelyet a pécsi egyetemen akkreditáltattunk. Olyan rendszert dolgoztunk ki, amely a munkánk minden területét felöleli és felügyeli, a folyamatainkat pontosan szabályozza. Gyűjtjük a működésünkkel kapcsolatos visszajelzéseket, amelyekre azonnal reagálni tudunk, jobbítva a saját minőségünket. A személyi háttér is kiemelkedő nálunk. A munkatársaim elkötelezett és kiváló szakemberek. Mi hittel valljuk, hogy hozzá tudunk és akarunk is tenni a diákok neveléséhez, oktatásához. A kollégáim a megszerzett és folyamatosan fejlesztett tudásukat magas szinten képesek átadni a diákoknak és a saját munkatársaiknak egyaránt. Ezért egy összetartó, folyamatosan fejlődésre kész közösséget alkotunk, ahol nem maradnak el az eredmények sem. Az idén országos és nemzetközi szakmai sikerek egész sorával örvendeztetnek meg minket a diákjaink, amelyek mögött a kiváló tanáraik sok-sok éves munkája áll. Mára nemcsak a megyében, de országos szinten is elismert márkanév lett az Asbóth.

megosztás
hozzászólások
Spar (1), GESZ (11), Rtime (5), szabadsag (2), Via Hotel (1), erdő (2), női gombolkodó (5), felmondás (1), Spa Hévíz (3), regisztráció (1), okmányiroda (1), szépségápolás (8), sajtóközlemény (5), Cserszegtomaj (124), terápia (4), dinnye (1), Burucs Szabolcs (2), Koósz Attila (1), karnevál (1), ipsos (1), Hollywood (1), egeszsegugy (266), Cserép Letícia (1), adó (6), orvos (23), Balaton átúszás (5), jogszabály (1), óraátállítás (3), parkolás (8), Festetics kastély (139), migráns (3), Telecom (2), felveteli (29), hó (4), Balsai Móni (1), idegenforgalom (174), Kovács Patrícia (1), online (1), gyermek (12), gyümölcs (2), Sáringer-Kenyeres Tamás (5), idojaras (262), Torsa Dániel (1), ökölvívás (2), Hévíz (1219), Keszthelyi Táncpanoráma (7), jutalom (1), hospice (1), lotus (1), utánpótlás (1)