Országos kerámia- és gobelinkiállítás nyílik a keszthelyi Balatoni Múzeumban

2015. július 03.
Megnyílik a Pelso X. Országos Kerámia és Gobelin Biennále szombaton Keszthelyen, a Balatoni Múzeum dísztermében.A civilizációban mindig is fontos szerepet játszott a vallás, ezért a kerek évforduló tematikája Pannónia provincia hitvilága - mondta el Gopcsa Katalin művészettörténész, a kiállítás rendezője az MTI-nek.
Hozzáfűzte: a művészek a Pannónia istenei témakört tágan értelmezték, így a kiállítás anyagában még az őskereszténységre utaló munkák is láthatók. A tematika azonban "frissességet adott" az alkotóknak, a kerámiák, gobelinek sokszínűsége pedig még érdekesebbé teszi a tárlatot.

A kiállításon több mint húsz, változatos technikával, anyagfelhasználással készült gobelint és közel ugyanannyi kerámiát mutatnak be. A munkákat műfaji sokszínűség jellemzi, az alkotók között komoly életművel rendelkező és egészen fiatal művészek is vannak. A műtárgyak többségét kifejezetten a biennáléra készítették, de az alkotók egy része már korábban is foglalkozott a témakörrel.
Az elmúlt években a biennále anyaga a kárpitművészek kollektív alkotásával egészült ki. Idén, a jubileumi évben Polgár Rózsa (1936-2014) - aki művészként és szervezőként is aktív részese volt a kiállítássorozatnak - munkáját mutatják be. A főfalat a Kossuth- és Munkácsy-díjas kárpitművész 2005-ben szőtt, Gyökereink című gobelinje díszíti - emelte ki a művészettörténész.
Felhívta a figyelmet, hogy a balatoni témájú alkotások nagyon jól illeszkednek a keszthelyi múzeum szellemiségéhez: az Aranyhíd - Fejezetek a Balaton történetéből című állandó kiállítás anyagához, a kőtárban őrzött, Zalavárról származó Neptunus-oltárkőhöz, amelyet egykor helyi halászok és hajósok állítottak Neptunus, a római mitológiában a vizek és a tengerek istene tiszteletére.
A római korban Pannónia lakossága nagy becsben tartotta a természeti csodát, a Balatont, ókori latin nevén Lacus Pelsót. A kiállítássorozat logója a Seuso-kincs egyik darabja, egy ezüst domborított tál, amely a vízparti vadászatot és a vadászat utáni lakomát ábrázolja. Az ezüsttálon a kompozíció részeként, íves vonalban jól látható a beütött felirat is: Pelso.
   
A Pelso-biennále alapító okiratát a művészeti szervezetek - a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete, a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének textil és kerámia szakosztálya, a Magyar Keramikusok Társasága, az Iparművészeti Múzeum, a Képző- és Iparművészeti Lektorátus, Keszthely város polgármestere és a Balatoni Múzeum igazgatója - 1997 februárjában írták alá.
A 2015-ös kiállítás szeptember 13-ig tekinthető meg a Balatoni Múzeumban. MTI

megosztás
hozzászólások
Rézsó Tamás (6), Kartali Zsuzsanna (1), Kvarda Attila (25), munkaviszony (1), Ékszertáska (2), magyar dal napja (8), Via Hotel (1), barista (3), korcsolya (4), Kovács Beatrix (1), hirdetés (1), gasztroblogger (2), Zala Megyei Főügyészség (4), holokauszt (1), Mikulás (8), szuperhold (1), keresztény (2), kutyás strand (5), autó (3), női gombolkodó (5), keszthelyi nyari jatekok (55), Havasi Bálint (13), keszthelyi-hegység (1), Szennyai Anita (2), Gyertyánági Endre (1), alkalmassági (1), uszoda (9), kávé (2), kulturalis (4), autizmus (2), europa-bajnok (5), traffipaxrendszer (1), nap (2), palyazat (164), vitorlásverseny (30), túlsúlyos (3), menetrend (3), efott (6), nagyméret (1), jatek (2), diploma (4), dohany (15), cégtörlés (3), utca embere (8), parkolás (8), kornyezettudatos (4), földrengés (2), alkohol (4), Kocsis László (1), Pura Vida Port (1)