Önkormányzatok adóssága - bejelentést várnak a miniszterelnöktől

2012. október 26.
Komoly bejelentéseket, a kormányzat gyors és hatékony intézkedéseit várják az MTI-nek név nélkül nyilatkozó önkormányzati vezetők, akik szombaton részt vesznek az Önkormányzatok az adósság csapdájában című konferencián Budapesten. A rendezvényen Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mond.

A kormányfő sajtófőnöke, Havasi Bertalan az MTI megkeresésére nem kívánt előre tájékoztatást adni a várható bejelentések tartalmáról.
Kósa Lajos, Debrecen polgármestere (Fidesz-KDNP) szerdán a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökeként az érdekképviseletek megbeszélése után ismertette az 1200 milliárd forintnyi önkormányzati adósságállomány konszolidálásának szükségességéről szóló közös álláspontot.
Közölte: ha az év végéig nem tesz le a kormány "valamilyen használható javaslatot" a konszolidációra, a működés biztosítására a parlament elé, akkor januártól az önkormányzati szolgáltatások egy részét nem lehet majd finanszírozni, a települések nem tudják megtervezni költségvetésüket.
Jelezte: a konszolidáció csak a hosszabb távú, tehát egy éven túli adósságállományt érintené, az éven belüli lejáratú hiteleket nem. A konszolidációra tájékoztatása szerint többféle javaslat is felmerült, de abban egyetértettek, hogy az eljárás során figyelemmel kell lenni az el nem adósodott mintegy 500 önkormányzatra, valamint arra, hogy rendkívül "tarka a kép". mti

megosztás
hozzászólások
közmunka (1), kozlekedes (8), Ékszertáska (2), katasztrofavedelem (44), táplálkozási tanácsadó (1), Somogyi Zoltán (4), Fodor Márk (8), boksz (3), hotel mirage (1), ARC (1), Bóka György (2), boldog (1), menekült (1), Ekmann László (1), Z. Karvalics László (1), menza (2), Csángó Zsuzsa (1), Kocsis László (1), étterem (11), sztár (2), videó (1), tranzakciós díj (1), telihold (1), utánpótlás (1), hulladék (3), koraszülött (1), Burucs Szabolcs (2), Telecom (2), Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (1), hazassag (6), Nagymező Gyenesdiás (1), Oláh Péter (2), Szemfüles egyesület (3), Szőcs Tamás (1), boldog békeidők (2), Papp Gabor (227), tabor (6), szüret (4), Ollári Barbara (1), fitt (1), Csikós Beatrix (1), tanulás (2), gazdasag (363), étrend (4), hosegriado (7), angus marha (1), fogorvos (5), Hotel Zenit (3), Gulyás Orsolya (2), Horváth Szabina (1)