Önkénteseket várnak a 2017-es vizes világbajnokságra

2016. március 28.
Csaknem 200 önkéntest is vár a Semmelweis Egyetem a 2017-es FINA vizes világbajnokság egészségügyi csapatába, amelynek összességében 600 tagja lesz – mondja Dr. Merkely Béla, az egyetem klinikai rektorhelyettese.A Budapesten és Balatonfüreden rendezendő sportesemény-sorozat orvosi hátterét biztosító csapatának vezetője hozzátette: mind a négy magyarországi orvosképző egyetemről várnak felsőbb éves hallgatókat, rezidenseket, de szakdolgozók és szakorvosok is jelentkezhetnek – utóbbi két kategória nem önkéntes munka. Dr. Merkely Béla hangsúlyozta: az angoltudás alapkövetelmény, a várható feladatokra pedig egy tréningen készítik fel a résztvevőket.

Az év végéig felálló orvos-egészségügyi csapat összesen 600 fős lesz, az önkénteseken kívül 200 szakorvos és 200 szakdolgozó jelentkezését is várják – mondja Dr. Merkely Béla, a stáb vezetője. A klinikai rektorhelyettes hangsúlyozta: az önkéntesektől nem várják el, hogy önálló döntéseket hozzanak, de az újraélesztést meg kell tudniuk kezdeni, és azt is fel kell ismerniük, hogy milyen betegellátási láncot kell elindítaniuk. A Semmelweis Egyetem hallgatóinak két kurzust tartanak a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinikán, míg a többi egyetemről érkezők a verseny előtti napokban vehetnek részt egy néhány napos felkészítőn.

Magyarországon ekkora sportesemény még nem volt, és a vizes vb összességében is a világ harmadik legnagyobb sportrendezvénye – mondja Dr. Merkely Béla, aki a 2015-ös kazanyi úszó-világbajnokság tapasztalatai alapján arra számít, hogy várhatóan több ezer esetet kell majd ellátni, az egyszerű gyomor-bélrendszeri panaszoktól az eszméletvesztésen át a hirtelen szívhalálig mindenre fel kell készülni. A klinikai rektorhelyettes szerint külön kihívást jelent a vizes vb-hez kapcsolódó Masters Világbajnokság, amelyen szenior versenyzők mérik össze tudásukat, akik között akár százéves résztvevők is lehetnek.
Az orvosi csapat egy része a sportolók lakóhelyén, azaz a szállodákban lesz, illetve a sportlétesítményekben, a versenyek helyszínein – mondja Dr. Merkely Béla hozzátéve, hogy biztosítani kell a sürgősségi és egyéb kórházi ellátást is, amelyben részt vesz az egyetem Uzsoki utcai Kórházban működő Traumatológiai Tanszéke, valamint a Semmelweis Egyetem teljes klinikai infrastruktúrája.

Az alábbi linkre kattintva lehet jelentkezni:
http://semmelweis.hu/fina2017/legyen-a-csapat-tagja/

megosztás
hozzászólások
úszás (22), vasárnapi pihenőnap (3), medve (1), LMP (4), zala (1156), taverna (25), sportlövő (2), Zalaszántó (2), Balatoni Hajózási Zrt (4), kávé (2), parkolás (8), fogyasztóvédelem (1), pollen (3), Szent Márton (3), A Dal (3), Oláh Péter (2), telihold (1), Bedő Beáta (10), nyaralas (12), Kertész Sándor (5), piac (6), Z. Karvalics László (1), HUSZ (7), zeneszerző (1), luxus (4), police (513), maraton (59), Szutrély Péter (7), könyv (1), karnevál (1), Ranolder (1), karácsony (20), Ruzsics Ferenc (434), monitormagazin (107), Pete Krisztina (1), alakformálás (6), szuperhold (1), konyha (1), mav (25), Divinyi Tamás (4), Lidl (1), pálinka (2), Fenyves allé (1), miniszterelnök (2), család (1), Berecz András (1), Aradvári László (1), ZalaSprings Golf Resort (2), költészet napja (2), ipsos (1)