Önbizalom-erősítés diétával és sporttal

2014. augusztus 26.
Ha egy diéta, életmódváltás kapcsán át tudjuk lépni a saját korlátainkat, az mindenképpen erősíti az önbizalmat. Dr. Gedeon Zoltán pszichiáterrel, pszichoterapeutával, neurológus szakorvossal beszélgettünk.

Az egészség nem a betegség hiányát jelenti, hanem a jóllétet, amikor mind testileg és lelkileg, mind aktivitásban rendben vagyunk. Az ember bio-pszicho-szocio-spirituális (testi-lelki-társadalmi-vallási) egység. A jólléthez minden résznek jól kell működnie.

 

Átlépve a saját korlátainkat

 

Bármilyen diétát választunk is, abból a szempontból erős pszichés hatása van, hogy betartunk valamilyen szabályt, amellyel kontrollálnunk kell magunkat. Ha át tudjuk lépni a saját korlátainkat, és olyasmire vagyunk képesek, amit nem is feltételeztünk magunkról, az mindenképpen erősíti az önbizalmunkat.
Dr. Gedeon Zoltán kérdésünkre kiemelte: évmilliók alatt az ember szervezete, táplálkozása, ennek megfelelően a fogazata, a bélrendszere a vegyes táplálkozáshoz igazodott. – Úgy vélem, szélsőség, ha csak húst vagy csak zöldséget eszünk – hangsúlyozta.

Mi kell a betegség kialakulásához?

Ahhoz, hogy megbetegedjünk, kell valamilyen sérülékenység, amit genetikailag hordozunk, illetve külső nehezítő tényezők, például a szívbetegségnél vagy a magas vérnyomásnál a túlterheltség, a krónikus munkahelyi stressz vagy éppen családi konfliktus. Ha valaki nem tud megküzdeni ezekkel, akkor megjelennek a szorongásos betegségek. A pszichoterápia nem gyógyszeres kezelése a betegségnek, akár megelőzésként is használható. Mintha tükröt tartanánk az egyén elé, a beszélgetések kapcsán felismeri a problémákat, kiutat talál magának a stresszhelyzetből. Soha nem a szakember mondja meg, mit kell tennie a páciensnek.

Sport: adagolva, mint a gyógyszer

Nagyon fontos a sport, a mozgás szerepe abban, hogy ne alakuljanak ki pszichés betegségek. Nincs stresszmentes élet. Igazából úgy kellene kezelni ezeket a helyzeteket, hogy ne menjenek az egészségünk rovására. Ebben tud nagyon sokat segíteni a sport – vélte dr. Gedeon Zoltán. A prevencióhoz, a stresszhelyzet elkerülésére legalább ötször egy héten minimum fél órát mozogni kellene, úgy, hogy megizzadjunk. A legjobb az aerob mozgás, így például a futás, a kerékpározás, az evezés vagy éppen az úszás. Ezek mellett kiváló a csapatsport is vagy akár az asztalitenisz a játszótéren. A sport kibillent a hétköznapi közegből, másképpen gondolkodunk, ráadásul fenntartható a testi és a mentális egészségünk – sorolta a szakorvos.

Boldogsághormonok

Az agyi ingerületátvivő anyagok – amelyek a depresszió, a szorongás kialakulásáért is felelősek –, így például a szerotonin vagy a dopamin, megjelennek a jutalmazó körökben. Ha boldogok vagyunk, változás történik a dopamin-anyagcserében, és ez kimutatható. Sport esetén ugyanez a változás zajlik le az agyban. Örömforrást jelent a sport eredményeként létrejövő testi változás: fogyás, izomgyarapodás, formás alak is.
Szerencsére jó a mostani trend, nagyon sokan futnak, kerékpároznak, szép számmal jelentkeznek a tömegsportokra, sikeresek a Balaton-átúszások, futóversenyek. Ki lehet jelenteni: divat lett sportolni – tette hozzá dr. Gedeon Zoltán.

megosztás
hozzászólások
Fidesz (14), beruházás (2), vívás (1), alkalmassági (1), sarmellek (53), Ruzsics Ferenc (434), menekült (1), ponthatar (6), étterem (11), Tar Ferenc (3), Divinyi Tamás (4), Halott pénz (1), autóbusz (1), polgármester (153), szakács (1), táplálkozás (1), Szabó Ilona (1), Pálfi Attila (1), repülőtér (21), erettsegi (72), Tóth Xénia (6), Balaton-átúszás (1), Balaton átúszás (5), adó (6), 3D (1), nav (29), traffipax (4), Balsai Móni (1), La Montanara (1), koktél (1), Budapest (3), drog (3), mav (25), Bradley Cooper (1), telefon (3), sztár (2), cukorbetegség (2), Don (1), magyar (1), punkosdi regatta (9), programajánló (19), menza (2), barista (3), Pálfi László (1), Happy Dixieland Band (8), horgász (5), Magyar Telekom (1), gyógyfürdő (6), VÉDA (1), Zala Volán (1)