Olvasd el, ha klímát szeretnél vásárolni…

2021. április 27.
A forró nyári napok sokszor szinte elviselhetetlenek klímaberendezés nélkül. Sőt, még esténként sem frissülhetünk fel, hiszen az átmelegedő falak szinte ontják magukból az elraktározott hőt.

Szerencsére van megoldás. A cikkünkben annak járunk utána, milyen tulajdonságokra érdemes figyelnünk, ha klímaberendezést választunk.

Mindenekelőtt el kell mondani, hogy a klímaberendezések között két alapvető típus terjedt el. A falra szerelhető split klímák mellett említést érdemelnek az úgynevezett mobilklímák is. Látszólag ezek egész sor előnyös tulajdonsággal rendelkeznek: azonnal beüzemelhetők, mozgathatók és még olcsóbbak is a split változatoknál.

Azonban nem képesek felvenni a versenyt a split berendezések hatékonyságával, így elsősorban alternatív megoldásként tekinthetünk rájuk. Sőt, azt is tudni kell velük kapcsolatban, hogy relatív nagy átmérővel rendelkező kivezetésre van szükségük, ami a mobil jellegüket szünteti meg. Noha gyakran láthatjuk, hogy a kivezetést egyszerűen nyitott ablakon keresztül oldják meg, mondani sem kell, hogy ez egyáltalán nem energiatakarékos megoldás… Érdemes split klímát választani, ha módunkban áll.

A megfelelő klímaberendezés megtalálásának legfőbb szempontja a hűtőteljesítmény kiválasztása. Szerencsére rendelkezésünkre áll alapvető ajánlás, ami megkönnyíti a dolgunkat. Ugyanakkor érdemes figyelembe venni a körülményeket is. Amennyiben a szóban forgó lakóingatlan jelentős hőszigeteléssel rendelkezik, árnyékot biztosító tereptárgy található előtte, illetve északi tájolású, abban az esetben akár kisebb hűtőteljesítmény is elégségesnek bizonyulhat. Persze elképzelhető ellentétes eset is, amikor az alapvető ajánlásnál nagyobb teljesítményre van szükség. Tartsuk szem előtt, hogy az inverteres technológiának köszönhetően túlméretezéstől nem kell tartanunk, az alulméretezés viszont jelentős problémát okozhat.

A klímák esetében nagy jelentőséggel bír az energiaosztály is, ami a hatásfok egyik jelentős mutatója. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni, hogy az idei év márciusától sok háztartási gép esetében megváltozott a besorolás; az A pluszos jelölések eltűntek, helyettük A-G osztályozással találkozunk, a klímák esetében azonban egyelőre érvényben maradtak a régi kiosztások.  
Érdemes foglalkoznunk a kérdéssel, milyen márkát részesítsünk előnyben.

Ugyanakkor érdemes tudni azt is, hogy a hazai, illetve európai uniós kereskedelmi forgalomban kapható készülékek szigorú szabványoknak kell megfeleljenek. Ennek tudatában kijelenthető, hogy minden megvásárolható klímaberendezés megfelelő minőséggel és jó ár-érték aránnyal rendelkezik. Természetesen találkozunk különböző árkategóriákkal, amelyek között megtalálhatjuk a számunkra megfelelő berendezést.

Mindenképpen érdemes figyelmet fordítani a zajszint kérdésére is. Noha a helyiség akusztikája, a készülék távolsága, illetve a saját ingerküszöbünk befolyásolja, mekkora zajt tudunk figyelmen kívül hagyni, mindenképpen érdemes figyelni a gyártók által feltüntetett zajszintekre is; általában úgy tartjuk, hogy a 20 dB alatti zajt halk zümmögésként érzékeljük, míg a 40 dB felettiek már a mindennapi tevékenységeink során is zavarók lehetnek.
Válasszunk körültekintéssel klímaberendezést és biztosak lehetünk benne, hogy nagy megelégedettséggel használjunk majd.

 

megosztás
hozzászólások
gerincvédelem (1), gyermek (12), Silver fitness (1), idegenforgalom (174), természetgyógyászat (2), Balaton (1157), Mikulás (8), Szabó Ilona (1), Zalaszántó (2), Barista bajnokság (2), szüret (4), állatok (16), Zala Megyei Főügyészség (4), Platán étterem (1), Gulyás Orsolya (2), jogszabály (1), vb (8), online (1), Keszthelyi Yacht Kikötő (50), KDNP (1), építész (3), munka (11), álommeló (1), kutatas (81), triatlon (13), ARC (1), jogosítvány (1), sztárportré (3), Széll Tamás (1), hirdetés (1), Tóth Gergely (1), keprol kepre (7), Amazon (3), Eurovíziós Dalfesztivál (1), jégpálya (4), husvet (14), holdfogyatkozás (1), Jazz Fiesta (2), menza (2), Ekmann László (1), fürdő (2), belfold (1440), telefon (3), szilveszter (6), megemlékezés (10), gyógytornász (1), verklifesztivál (3), gazdasag (363), Zalai Kutyasuli (1), jog (3)