Olajfolt a Balatonon a Keszthelyi-öbölben

2017. június 26.
“Aggodalomra nincs ok, valóban megjelent egy-két kisebb olajszerű folt a Balaton, de mostanra már nem is látható.”

Ezt Gyenesdiás polgármestere mondta a hirbalaton-hu kérdésére azzal kapcsolatban, hogy korábban a kisalföld.hu -nak egy olvasó arról számolt be, olaj folyt a Balatonba vasárnap délután, emiatt a fürdőzőket is kiküldték a vízből a település strandján.

Gál Lajos telefonhívásunkkor éppen a parton volt, hogy személyesen győzödjön meg arról, mi történt a településhez tartozó partszakaszon. Mint mondta, valóban feltűnt néhány kisebb olajszerű folt a vízen kora délután, de a fürdőzőket elsősorban nem emiatt, hanem a közelgő vihar miatt kérte arra a strandon szolgálatot teljesítő vízimentő, hogy menjenek a partra.

A folttal kapcsolatban Gál Lajos (aki maga is elkötelezett környezetvédő) elmondta, hogy a helyszínre hívott katasztrófavédelmi és vízügyi szakemberek szerint elképzelhető, hogy egy hajóból szivárgott kisebb mennyiségű olaj, ami  a Keszthelyi-öbölben aztán egy-két helyen megjelent a vízen, de ezt majd egy erre irányuló vizsgálat derítheti ki pontosan. Azt viszont határozottan kijelentheti -tette hozzá – hogy ha az volt is, az annyira kis mennyiségű volt, hogy egészen biztosan nem kell komoly következményektől tartani, mostanra már nem is látszik a vízen.

FRISSÍTVE (17.30): Gál Lajos gyenesdiási polgármester a hirbalaton.hu-nak elmondta, hogy a helyszínen lévő szakemberek szerint nem kizárt, hogy nem hajó, hanem egy olyan algafaj okozta a riadalmat, amely virágzásakor – ami éppen erre az időre esik – az olajhoz hasonló állagú és szagú anyagot bocsát ki magából, amely azonban nem környezetszennyező és teljesen természetes a Balatonon.

Forrás: hirbalaton.hu

 

megosztás
hozzászólások
barista (3), kisterseg (20), kultura (22), művészet (1), Magyar Telekom (1), mentő (9), zeneszerző (1), OKJ (1), tispol (3), vízilabda (2), Libás (2), macska (1), Németh Veronika (1), világbajnokság (2), Fejér György Városi Könyvtár (52), Torsa Dániel (1), HIV (1), vendégéjszaka (2), Street Festival Keszthely (1), jég (5), DRV Zrt. (3), előadás (14), felmeres (10), Bányai László (2), riporter (1), taverna (25), Bocuse (3), strand (21), szerencsejatek (630), Rtime (5), orvos (23), Bagyinka Tímea (1), fagylalt (6), ingatlan (12), iskola (338), torkos csütörtök (3), táska (1), gerincvédelem (1), Balatoni Szövetség (3), tűzoltó (32), belfold (1440), Négeli Noémi (1), Életfa iskola (2), meteorologia (146), fürdő (2), Tar László (1), Bezerics (1), Rio 2016 (32), fogyasztóvédelem (1), C+ fesztivál (1)