Nyitottság, elfogadás sportolóknál

2014. június 19.
A Keszthelyi Kilométerek Egyesület a TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1317 számú, Hobbysport szakértő segítséggel című pályázata keretében a mozgásgazdag életmód előnyeire hívja fel a figyelmet.

Utolsó cikkünk a sportoló önmaga elfogadásának témájával foglalkozik, mely talán a legnehezebb feladat a versenyzők többségénél.
A hétköznapi ember szemében a sportolói teljesítmények teljességgel lenyűgöző, utánozhatatlan eredmények. A sport magasztos céljáért elvégzett edzésmennyiség és a sikeres versenyek következtében kialakul egy rendíthetelen, hősöket példázó kép a sportolók többségéről. Az ilyen és más típusú példaképek is emberfelettinek minősülnek, hiszen eredményeik alapján igencsak különböznek az emberek nagy többségének mindennapi sikereitől.
A maximumra való törekvés és a hibátlan kivitelezés kettőse a sportbeli sikerek elengedhetetlen követelményei. Valljuk be őszíntén, hogy ezek csak alkalom adtán teljesülnek elvárás szerint, melynek az elfogadása nagy feladatot ad minden sportolónak. Elfogadni önmagunkat és teljesítményünket hibáinkkal és negatívumainkkal együtt az igazán nehéz dolog, akár egy sportolóról, akár az élet más területeiről is van szó.
A sikertelen, buktatókkal teli felkészülési időszak, a kudarcos versenyhelyzetek hozzák magukkal a magyarázatokkal teli értékeléseket, hogy mi, mikor és miért nem sikerült. A sportoló, saját határain belül, sőt túl is mindent megtesz amire csak képes, ezért sem érti, hogy mi az oka a kudarcoknak. Kellő nyitottság kell ahhoz, hogy kívülről tudja helyzetét szemlélni és észlelje teljesítménye határait. A reális szemlélő érzi, hogy „mi van még” a versenyzőben, majd azt is, amikor eredményei tetőpontjára ér. Ennek a határnak az elfogadása óriási jelentőséggel bír, hiszen ennél már nincs jobb, gyorsabb és eredményesebb. Szerencsés esetben a sportoló ezt maga érzi a legtisztábban és nem kell más személy, szülő, edző véleményére önmagában hagyatkoznia.
A versenyzői színvonalú sportolást jó esetben fel tudja váltani a minőségi hobbysport, mely legtöbbször a szervezetre egy kíméletesebb terhelést jelent.
Egy fanatikus sportoló minden számára érdekes tevékenységet fanatikusan végez. Egy másik sportágat, egy másik hobbyt, egy másik projektet. Azért is tud teljesíteni az élet más területein is maximálisan, mivel örömet okoz számára az éppen aktuális tevékenysége. Elfogadja önmagát hibáival és erényeivel, előre néz és már a következő „ötlet” megvalósításánál használja ki önmaga pozitív tulajdonságait.

megosztás
hozzászólások
kresz (2), dohany (15), munka (11), boksz (3), álommeló (1), Lisa (35), Tour de Hongrie (2), választás (46), Fenyves allé (1), kert (1), vitorlázás (37), szauna (2), Víz, Zene, Virág Fesztivál (1), büntetés (3), reklám (1), Pura Vida Port (1), színház (5), időkép.hu (2), Palya Bea (1), utca embere (8), tispol (3), erzsebet program (4), Telecom (2), étel (3), fitnesz (1), felveteli (29), Gyarmati Noémi (1), pálinka (2), Papp Gabor (227), helyesírás (1), kenyér (7), DK (13), Zala Volán (1), jogsebész (9), fa (1), gyermekbarát (2), szavazas (9), képviselő-jelölt (5), utánpótlás (1), étterem (11), GESZ (11), jótékonyság (3), spinning (2), erdekes (538), Márki Péter (1), kereskedelem (1), vitorlásverseny (30), atlétika (6), Révai Gábor (1), Négeli Noémi (1)