Nyílt levél a lufigate-ügyben

2015. szeptember 11.
A sajtóban lufiügyként vagy lufigate-ként elhíresült üggyel kapcsolatban a Balaton életért szervezet közérdekű bejelentést tett az illetékes hatóságnál nem csupán a zamárdi Strand Fesztiválon történt tömeges lufieregetéssel elkövetett környezetszennyezés miatt, hanem a Volt és a Sziget fesztiválon történt hasonló esetek kivizsgálására is.Sajtóközlemény
"Mivel az Áder János köztársasági elnök által elindított "Élő bolygónk" környezetvédelmi kampány keretében három alkalommal is tízezer lufi elengedésével nyilvánvaló környezetszennyezés történt, a Balatoni Életért szervezet a mai napon közérdekű bejelentést tett az ügyben illetékes hatóságnál és ezzel párhuzamosan nyílt levélben fordult a köztársasági elnökhöz, hogy foglaljon egyértelműen állást: ő maga is elítél minden "környezetvédelmi" jelszóval történő olyan figyelemfelkeltő akciót, mely önmagában környezetszennyező.
Emellett külön kértük, hogy a jogállamiság őreként állásfoglalásával segítse az ügy maradéktalan kivizsgálását, a felelősség megállapítását, maximálisan érvényt szerezve a hatályos környezetvédelmi jogszabályoknak, nehogy az ügyben eljáró hatóságot bármilyen formában akadályozza az ügy kivizsgálásában a legmagasabb közjogi méltóság, illetve a nevéhez kapcsolódó az "Élő bolygónk" mozgalom bármilyen érintettségének akár csak látszata vagy vélelme is.

A sajtóban lufiügyként vagy lufigate-ként elhíresült üggyel kapcsolatban a Balaton életért szervezet tehát ma közérdekű bejelentést tett az illetékes hatóságnál nem csupán a zamárdi Strand Fesztiválon történt tömeges lufieregetéssel elkövetett környezetszennyezés miatt, hanem a Volt és a Sziget fesztiválon történt hasonló esetek kivizsgálására is, ahol minden esetben tízezer léggömböt engedtek el, nagy terülten szétterülő és gyakorlatilag visszagyűjthetetlen módon szennyezve a környezetet.

Örülünk, hogy eddig is jelentős nyilvánosságot kapott az ügy, de a köztársasági elnök és Élő bolygónk kampányának érintettsége miatt még inkább indokolt a nyilvánosság bevonása. A sajtónak ilyen esetekben meghatározó szerepe lehet abban, hogy a köztársasági elnököt megszólító nyílt levél és az ügyben elindított eljárás ne maradjon eredménytelen, illetve ne lehessen megakadályozni az igazságszolgáltatás érvényesülését, az ügy megfelelő kivizsgálását, akkor is - sőt: főleg akkor- ha a köztársaság elnök személye bármilyen módon, akár közvetve érintett lehet benne, amire a következő beszámolók egyértelmű bizonyítékokkal utalnak:

http://szegedma.hu/hir/szeged/2015/06/a-sziget-es-a-volt-fesztival-is-csatlakozik-a-klimavedelmi-kampanyhoz.html

http://bevezetem.eu/2015/06/08/lobenwein-norbert-pozitivan-fogadta-a-kozonseg-a-fesztivalok-csatlakozasat-a-klimavedelmi-kampanyhoz/

http://rtl.hu/rtlklub/media/mindekozben-sopronban


Nyílt Levél Dr. Áder Jánosnak, Magyarország Köztársasági Elnökének

Tisztelt Köztársasági Elnök Úr!

Az idei nyáron több tízezer léggömb eregetésére került sor fiatalok által különböző fesztiválok keretében. A nyilvánvaló környezetszennyezés miatt az illetékes hatóságoknál közérdekű bejelentést tettünk, valamint széles körben nyilvánosan is felhívtuk a figyelmet a léggömberegetések káros hatására, a szervezőket, szponzorokat is megszólítva. Mindebben a további káros környezeti hatások megelőzése motivált minket, és kiemelten a fiatalok szempontjából szerettük volna tudatosítani az ügy fontosságát. Örömünkre szolgált, hogy a Zamárdiban megtörtént esetnél az a népszerű zenekar, melynek pont a koncertje előtt történt a 10 000 léggömb feleresztése (Strand Fesztivál, szombat, augusztus 22.) nyilvánosan is elhatárolódott az akciótól.

Mindennek kapcsán derült ki, hogy a nagy számban történő léggömberegetési akciók a Köztársasági Elnök Úr által indított Élő bolygónk kampánnyal kapcsolatosan, erre hivatkozva történtek, tehát kiemelten környezetvédelmi szándékkal.

Kérjük  a közvélemény számára  tegye egyértelművé, hogy nem az Ön szándékainak megfelelően történt a lufieregetés az Élő bolygónk kampány keretében vagy ahhoz kapcsolódva.

A részrehajlás nélküli és igazságos eljárás lefolytatása érdekében  különösen fontos, hogy az eljáró hatóságok vizsgálatát ne hátráltassa vagy gátolja semmilyen formában a legmagasabb közjogi méltóság bármilyen indirekt érintettségének látszata vagy vélelme. Ezért is fordulunk Köztársasági Elnök Úrhoz, mert szükségesnek és felettébb kívánatosnak tartjuk egyértelmű állásfoglalását a léggömberegetések ügyében. Bízunk benne, hogy környezetvédelmi kampányának fontosságára és hitelességére való tekintettel egyértelműen elhatárolódik a léggömberegetésektől, illetve azoktól, akik valós és hiteles környezettudatossági üzenetek közvetítésére alkalmatlannak bizonyult tanácsokat adhattak az Élő bolygónk kampány kapcsán. A globális felmelegedés és a környezetvédelem nem lufieregetés, sokkal komolyabb és fontosabb ügy annál. Környezettudatosságra nevelni a fiatalokat legkevésbé a látványosan környezetszennyező akciók alkalmasak. 

Míg különös tisztelettel tekintünk környezetvédelmi elkötelezettségére, Köztársasági Elnök Úrhoz jelen levelünkkel elsősorban mint az államszervezet demokratikus működését biztosító jogrend legfőbb őréhez fordulunk (Alaptörvény, 9. cikk), hogy az ügy kapcsán foglaljon állást és lépjen fel minden olyan akció ellen, mely alkalmas arra, hogy általában a törvények és különösen a környezetvédelmi törvényeink megsértésére buzdítsanak. A szándékos és tömeges léggömberegetés nyilván ilyen.

Kérjük lufikampányokat javasló marketing tanácsadók helyett emberileg inkább a szívére, szakmailag pedig a témában kompetens zöld szervezetekre hallgasson, illetve vegye figyelembe válaszában ezek egyértelmű tiltakozását a lufieregetés ellen. Egyben kiváló alkalom lehet ez arra, hogy környezettudatossági kampányába bevonja tanácsadóként a hazai zöld szervezetek  legkiválóbb szakértőit, hogy a jövőben elkerülhetővé váljanak a hasonló fiaskók. Minden környezettudatossági kampány sikere szempontjából döntő a civil társadalom bevonása, illetve a civil szervezetek lehető legjobb együttműködése az állami szervekkel és vezetőkkel. Emiatt különösen fontos és jó üzenete lehet Köztársasági Elnök Úr egyértelműen pozitív válaszának, melyben törvénytisztelő állampolgárként, emberileg és elkötelezett környezetvédőkként egyaránt bízunk.
Budapest, 2015, szeptember 9.

Tisztelettel:
Balatoni életért
Csoport a régiónkért

megosztás
hozzászólások
Tata (1), Puskás Tamás (3), Donkó Imre (1), Gelencsér Dental (3), Owaimer Zoheir (1), ajándék (8), diákolimpia (1), táplálkozási tanácsadó (1), Cseh László (1), Horvath Terez jegyzo (29), boksz (3), Horváth Szabina (1), bíróság (8), fitt (1), transzfer (1), erzsebet program (4), kornyezettudatos (4), hazassag (6), újév (6), tappenz (1), medve (1), Balatoni Hajózási Zrt (4), lovaglás (2), fogorvos (5), Gyarmati Noémi (1), szépségápolás (8), statisztika (2), Bock Bisztró Balaton (16), kulturalis (4), munka törvénykönyve (1), relaxáció (1), A Dal (3), Együtt (1), cégtörlés (3), hó (4), Use Unused (1), angus marha (1), posta (1), 1956 (1), gasztroblogger (2), Tarkarét Biofarm (1), szunyog (3), árviz (2), fesztival (93), bolt (3), adó (6), életmód (10), vasút (10), biztosítás (2), telefon (3)