Nyílt levél Keszthely polgármesterének és a művelődési központ igazgatójának - FRISSÍTVE Csengei Ágota igazgatónő válaszával

2015. március 06.
Nyílt levelet juttatott el szerkesztőségünkbe a Stuttgartban élő, keszthelyi operaénekesnő Bálint NatáLia."Nyílt levél
Ruzsics Ferenc Polgármester Úr
és Csengei Ágota Igazgató Asszony (Goldmark Károly Művelődési Központ)
részére

Tárgy: Goldmark-év

Tisztelt Polgármester Úr, Tisztelt Igazgató Asszony!

Idén 100 éve, 1915. január 2-án elhunyt Goldmark Károly, Keszthely városának egyik leghíresebb szülötte. Világhírű zeneszerző, akinek 80. születésnapján (még életében) a város emléktáblával tisztelgett, és a művelődési központ is a nevét viseli. Ugyanez a város és művelődési központ azonban elfeledkezett Goldmark halálának 100. évfordulójáról. Ahogyan a 2011-es év Liszt-, a 2013-as Wagner- és Verdi-év volt, 2014-ben Richard Straussra emlékeztünk, 2015-ben a komolyzenei világ Goldmark Károlyra emlékezik, halálának 100. évfordulóján. Kivéve Keszthely. Keszthely, a zeneszerző szülővárosa nem szervezett semmit, amivel tisztelegne egy világhírű művész előtt, aki világszerte minden rangos komolyzenei témájú kiadványba belevéste városunk nevét. Én ezért személyesen szégyellem magam. Ugyan a január 2-ai évfordulót lekéstük, de szerény lehetőségeimhez mérten szeretném kiköszörülni a csorbát. Evgeny Alexeev zongoraművész kollégámmal hangversenyprogramot állítottunk össze Goldmark zongora- és dalműveiből, néhány operaáriájával kiegészítve. Ezzel a programmal, a nyár és az ősz folyamán ellátogatunk több európai városba, Oroszországtól Németországig, ahol hangsúlyozni fogjuk, hogy a magát "A Balaton fővárosa"-ként aposztrofáló Keszthelyen születtünk. Goldmark is, én is. Ezt a programot el kívánjuk vinni Keszthelyre is. A hangversenyért pedig sem költségtérítést, sem honoráriumot nem kérünk. Viszont számítunk a város és a művelődési központ közreműködésére, ami az infrastrukturális feltételeket, illetve a marketinget illeti. A hangversenyhez kapcsolódóan szorgalmazzuk előadás és kiállítás szervezését, a zeneszerző életéről, mindezt hangsúlyozottan nyereségmentesen (tehát ingyenes programként, kultúrmissziós céllal). Amikor 2010-ben megálmodtam, 2011-ben megszerveztem az első Keszthely-Klassz Fesztivál és Mesterkurzust, a nagy sikerre való tekintettel a városvezetés folytatást ígért. Erre azonban nem került sor, holott nemzetközi partnerek (elsősorban Japánból és Németországból) is felajánlották hozzájárulásukat, segítségüket. Akkoriban az volt a tervem, hogy idénre a Keszthely-Klassz "kinövi magát" egy olyan nemzetközi fesztivállá, amelyet Goldmark nevével fémjelezhetünk. Sajnos ebből sem lett semmi. Viszont azt elfogadhatatlannak tartom, hogy a város semmilyen szinten nem emlékezik meg Goldmark halálának 100. évfordulójáról. Bízom benne, hogy felajánlásom a 2015-ös év során megvalósulhat, egy kiválóan megszervezett esemény keretében, amelyet professzionálisan felépített kampány előz meg, ily módon sokakhoz eljutva, ápolva a goldmarki hagyományokat.


Együttműködésükben bízva, tisztelettel:
Bálint NatáLia operaénekes, Stuttgart"Válasz Bálint Natália levelére

"Kedves Natália!
Nagyon köszönjük, hogy a zenei tanulmányaid mellett figyelemmel kíséred Keszthely kulturális életét. Az idei év kulturális programjainak tervezése során az őszi komolyzenei kínálatba kerül a megemlékezés a művelődési központ névadója halálának 100 évfordulójáról. Évek óta szervezünk a diákoknak és a felnőtteknek október és november hónapban komolyzenei vetélkedőket, koncerteket, és előadásokat, amelyekben megemlékeztünk Erkel Ferenc, Liszt Ferenc, Kodály Zoltán, Bartók Béla munkásságáról, így 2015 őszén Goldmark Károlyra fogunk emlékezni.
A felajánlott koncertet nagyon köszönjük, több művésszel már tárgyalásban vagyunk az évforduló kapcsán, így neked már nem tudunk lehetőséget adni a koncert megtartására.
Tanulmányaidhoz és kulturális missziós munkádhoz további sok sikert kívánok.

Keszthely, 2015. 03.06.                
Üdvözlettel: Csengei Ágota
"


Válasz Csengei Ágota levelére
"Tisztelt Igazgató Asszony! Köszönöm válaszát, amely mind stílusában, mind tartalmilag tökéletesen megfelel annak, amire az eddigiek alapján számítottam.
Üdvözlettel: Bálint NatáLia
"

Fotó: Mészáros T. László

megosztás
hozzászólások
Kastély kávézó (1), Bringatanya (2), művészet (1), Csősz-Tóth Norbert (1), karácsonyi képeslap (1), fürdő (2), Ugrimanók (1), kutatók éjszakája (1), ingatlan (12), tűzijáték (1), Balatoni Kör (2), Horvath Terez jegyzo (29), Bányai László (2), Dublecz Karoly (2), Manninger Jenő (384), parkoló (4), gyász (1), szüret (4), KeszthelyFest (15), Apák napja (1), Gelencsér Dental (3), méregtelenítés (1), Benkő Lívia (1), ipsos (1), Mikulás (8), egyház (2), jutalom (1), munka (11), drogmentes (1), Bogi (13), DK (13), Major Veronika (5), Németh Gábor (1), bolt (3), munkaviszony (1), keszthelyi-hegység (1), reklám (1), állami (1), Az év orvosa (1), verklifesztivál (3), Reischl-sörház (1), KDNP (1), erzsebet program (4), e-kereskedelem (1), erettsegi (72), Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (3), facebook (15), Zalaszántó (2), Koncz Zsuzsa (1), Együtt (1)